Αθλητισμος

Premier League εναντίον Game of Thrones

4 φαβορί και 2 αουτσάιντερ στην ανελέητη μάχη για τον αγγλικό θρόνο

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104808-208062.jpg

Λένε ότι καλοκαίρι στη Βρετανία είναι το μελαγχολικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στο φινάλε της τελευταίας και την απαρχή της επόμενης αγωνιστικής σεζόν, μια σύντομη περίοδος εθνικής κατάθλιψης που καταπραΰνεται από αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, συμπεριφορική ασυδοσία σε ελληνικά νησιά και μεταγραφική σεναριολογία, ενόσω οι σύλλογοι περιοδεύουν σε Αμερική, Ασία και τα υπόλοιπα προσοδοφόρα Ελ Ντοράντο της ποδοσφαιρικής υδρογείου.

Τώρα το αγγλικό θέρος φτάνει στο τέλος του και ξεκινούν δέκα χορταστικοί και απρόβλεπτοι μήνες θεάματος. Ένα ξέφρενο σιρκουί ίντριγκας και εχθροπραξιών υπόσχεται σασπένς και συγκινήσεις σε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους σε όλο τον κόσμο. Η Premier League ξεκινά στις 8 Αυγούστου του 2015 και ολοκληρώνεται στις 15 Μαΐου 2016. Ποια ομάδα θα κατακτήσει αυτό τον τίτλο; Ποιος θα ανακηρυχθεί πολυτιμότερος παίκτης, ποιος θα σκοράρει τα περισσότερα γκολ και ποια μεταγραφή πρόκειται να αποδειχθεί πολυτιμότερη;

Προπάντων, ποιες στιγμές θα κορυφώσουν την κλίμακα του δράματος; Αναλογιστείτε το γλίστρημα του φυσικού ηγέτη της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ, τον Απρίλιο του ’14 στο Άνφιλντ, το οποίο γκρέμισε το ρομαντικό όνειρο της κατάκτησης του τίτλου από την υποχρηματοδοτούμενη, όσο και ανέλπιστα θεαματική ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς.

image

Θυμηθείτε το σπρώξιμο του διαχρονικά μειλίχιου Αρσέν Βενγκέρ στον μικροπρεπή Μουρίνιο στις αρχές της προηγούμενης περιόδου –πόσο άραγε πρέπει να του κόστιζε το αρνητικό ρεκόρ του απέναντι στον προπονητή της Τσέλσι για να εξωθηθεί στα άκρα. (Η πολυπόθητη εκδίκηση του Αλσατού απέναντι στην πορτογαλική κακή του μοίρα επήλθε επιτέλους προ ημερών, με την κατάκτηση του Community Shield).

image

Ας δούμε τους πρωταγωνιστές του αγγλικού πολέμου που ξεκινά, σύμφωνα με τη βαθμολογική κατάταξη και τις έως τώρα μεταγραφικές τους κινήσεις. Winter is coming... απολαύστε τη νέα Premier League.

Τσέλσι

Με έναν υγιή Ντιέγκο Κόστα, σε συνδυασμό με την αδιάτρητη άμυνά της, η κάτοχος του πρωταθλήματος λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να διατηρήσει τον τίτλο. Οι πολύπαθοι τένοντες ωστόσο του ισπανού στράικερ γεννούν δικαιολογημένες ανησυχίες. Ενώ η ασυνήθιστα ήπια μεταγραφική δραστηριότητα της ομάδας του Αμπράμοβιτς αναθαρρεύει τα αντίπαλα στρατόπεδα. Ο ραδιούργος Μουρίνιο παίρνει ένα μεγάλο προσωπικό ρίσκο με την έλευση του Φαλκάο στο Στάμφορντ Μπριτζ, ο Ρεμί δε συνιστά βάσιμη ελπίδα παραγωγής γκολ, ενώ η διαχρονική πτώση του Φάμπρεγκας στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος προβληματίζει εύλογα. Αναμφίβολα πάντως διαθέτει στις τάξεις της έναν από τους τρεις – τέσσερις καλύτερους παίκτες του κόσμου (Αζάρ) και πιθανότατα τον κορυφαίο τερματοφύλακα της υφηλίου (Κουρτουά). Με όλα αυτά τα δεδομένα, η Τσέλσι ξεκινά από τη θέση του φαβορί.

Μάντσεστερ Σίτι

Φημολογείται έντονα ότι ο Πελεγκρίνι θα διανύσει τη σεζόν ως dead man walking, κρατώντας όπως όπως το πόστο έως τη μετάβαση του Γκουαρδιόλα. Ενώ τα 69 εκατομμύρια του κόστους της μετακίνησης του πλέον ελπιδοφόρου βρετανού παίκτη, Ραχίμ Στέρλινγκ, δεν παύουν να είναι υπερβολικά για κάποιον που απομένει να δικαιώσει τις προσδοκίες που τον περιβάλλουν. Η ούτως ή άλλως αναξιόπιστη άμυνα είναι γηράσκουσα, ο Γιάγια Τουρέ πέρυσι υπήρξε σκιά του εαυτού του, η έλευση του Κέβιν Ντε Μπρούιν, στην οποία τόσα ποντάρουν οι οπαδοί της Σίτι, δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Όμως ο Νασρί δεν πρόκειται να επαναλάβει τόσο κακή χρονιά, ο Σίλβα διατηρεί ρυθμιστικό ρόλο και ο Αγκουέρο παραμένει σημαντικότερος παίκτης της Premier League. Απομένει να φανεί ο αντίκτυπος του Στέρλινγκ στο σύνολο, καθώς και η θέληση ορισμένων βετεράνων παικτών που έχουν μάθει να αποδίδουν καλύτερα με την πλάτη στον τοίχο.

Άρσεναλ

Το Έμιρεϊτς αποπληρώθηκε, τα ταμεία ξεχειλίζουν ρευστό, η ομάδα σφύζει υγεία και τα πέτρινα χρόνια έχουν παρέλθει. Παύοντας να πασχίζει για τις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ με μπάτζετ ύψους Στόουκ, ο Αρσέν Βενγκέρ διαθέτει ίσως το καλύτερο υλικό που πέρασε από τα ικανότατα χέρια του την τελευταία δεκαετία, ενώ με τις διαδοχικές κατακτήσεις του F.A. Cup και τις εκκωφαντικές μεταγραφές των τελευταίων ετών (Οζίλ, Αλέξις Σάντσες), η αλλαγή νοοτροπίας γίνεται αισθητή από όλους. Η Άρσεναλ απειλεί ανοιχτά. Η πολύκροτη μετακίνηση του Πετρ Τσεχ από την Τσέλσι, πέρα από τις συμβολικές συνδηλώσεις της, ίσως αποδειχθεί καθοριστική και σε αγωνιστικό επίπεδο. Άλλωστε οι «ανίκητοι» του 2003-04 είχαν προσθέσει μόλις ένα μέλος στην ομάδα εκείνη την ιστορική χρονιά: έναν προχωρημένης ηλικίας τερματοφύλακα, τον Γενς Λέμαν. Εξακολουθεί πάντως να λείπει ένας στράικερ παγκόσμιας κλάσης. Ο Ολιβιέ Ζιρού διαθέτει περίφημη υποδοχή μπάλας και μια μεγάλη παλέτα φαντεζί κινήσεων στην περιοχή, και ασφαλώς το γκολ δεν του λείπει. Όταν όμως διεκδικείς τίτλους σε Αγγλία και Ευρώπη δεν παίζεις με τον αναπληρωματικό του Μπενζεμά. Πληρώνεις όσο όσο για να αγοράσεις τον ίδιο τον Μπενζεμά.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Μια χρονιά δίχως ελαφρυντικά και δικαιολογίες για τον Λουίς Φαν Γκάαλ. Λογικά ο Ρούνεϊ επιστρέφει στην κορυφή της επίθεσης και το σύστημα καταλήγει έπειτα από άπειρους πειραματισμούς στο 4-2-3-1. Η πολυνίκης ομάδα του Μάντσεστερ με το απεριόριστο μπάτζετ και τους αμέτρητους χορηγούς εξακολουθεί να πολιορκεί τον Πέδρο της Μπαρτσελόνα, άρα ίσως λείπουν καίρια γρανάζια από το οριστικό σχήμα. Η απόδοση του Μέμφις Ντεπέι θα κρίνει πολλά, ενώ η αναβάθμιση του κεντρικού άξονα, με μια προσωπικότητα του μεγέθους του Σβάινστάιγκερ να δεσπόζει συνεπικουρούμενος από τον ποθητό για άφθονες ομάδες Σνάιντερλιν, ασφαλώς δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες. Παραμένει ανεπίλυτο το αίνιγμα Ντε Γκέα: μένει ή φεύγει;

Τότεναμ

16 εκατομμύρια στην Ατλέτικο Μαδρίτης για τον Τόμπι Αλντερβάιρελντ προκειμένου το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Βελγίου να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, μαζί με τον Βερτόγκεν. Ο παίκτης – αποκάλυψη της προηγούμενης περιόδου, Χάρι Κέιν, θα κρίνει και τις μελλοντικές προοπτικές της ομάδας του Μαουρίτσιο Ποκετίνο.

Λίβερπουλ

Τρεις μεταγραφές του Μπρένταν Ρότζερς φιλοδοξούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο Κρίστιαν Μπέντεκε κατέφθασε έναντι 46 εκατομμυρίων, υποσχόμενος να τερματίσει την επιθετική αφλογιστία. Πολλά κρίνονται στη χημεία που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στον διεθνή Βέλγο, τον Κουτίνιο, τον Ίμπε, καθώς και το νεοφερμένο Ρομπέρτο Φιρμίνιο των 41 εκατομμυρίων. Ο Τζέιμς Μίλνερ προσφέρει σταθερά καλή απόδοση, ο Εμρέ Καν θα μπορούσε να λάμψει στη φυσική του θέση, στο κέντρο.

Φαβορί για τον τίτλο: Τσέλσι, Άρσεναλ

Πιθανότερος πολυτιμότερος παίκτης: Αζάρ, Αλέξις Σάντσες

Πιθανότερος πρώτος σκόρερ: Αγκουέρο, Ντιέγκο Κόστα

Πιθανότερη πολυτιμότερη μεταγραφή: Πετρ Τσεχ, Ραχίμ Στέρλιγκ

Οι προβλέψεις των γραφείων στοιχημάτων για τον τίτλο (στοιχεία από το Sky Bet):

Τσέλσι 13 / 8

Μάντσεστερ Σίτι 5/2

Άρσεναλ 4/1

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5/1

Λίβερπουλ 28/1

Τότεναμ 100/1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ