Health & Fitness

Παναγιώτης Κουλουβάρης: Ο πρώτος αγώνας του 2022 έχει καλό σκοπό

Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» μιλά για το SNF RUN 2022: FIRST RUN που ενισχύει το έργο μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με σκούφο Αϊ-Βασίλη τρέχει στο ΚΠΣΙΝ
© Pelagia Karanikola

SNF RUN 2022: THE FIRST RUN. Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» μιλάει για τον πρώτο φιλανθρωπικό αγώνα της νέας χρονιάς.

Οι ημέρες της καραντίνας έφεραν πολλούς από εμάς πιο κοντά στην άθληση, οδηγώντας μας να περπατάμε ή να τρέχουμε καθημερινά. Συνήθειες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Τι θα λέγατε λοιπόν να τρέξουμε όλοι μαζί στον πρώτο αγώνα της νέας χρονιάς για καλό σκοπό; Ο SNF RUN: FIRST RUN του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), είναι ο πρώτος φιλανθρωπικός αγώνας δρόμου του 2022 που διοργανώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος». Μια απόσταση 3 χλμ γύρω από το χριστουγέννιατικα στολισμένο ΚΠΣΙΝ με την εκκίνηση να δίνεται στις 00.04 της Πρωτοχρονιάς.

Όσοι αγαπούν το τρέξιμο, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιδόσεων, θα έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν το έργο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών «Η Ηλιαχτίδα» και Τζάμπολ Αγάπης. Ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος» μας μιλάει για τη σημασία του πρώτου αγώνα της χρονιάς, τους οργανισμούς που θα ενισχυθούν από τις εθελοντικές συμμετοχές των δρομέων και τη συμβολή τέτοιων διοργανώσεων για την επιστροφή στην «κανονικότητα».

 Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος»
Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος»

Πείτε μας λίγα λόγια για τη φιλοσοφία της ΑΜΚΕ Αναγέννηση & Πρόοδος...
Η Αναγέννηση & Πρόοδος είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει σκοπό να επιφέρει θετικές αλλαγές στους τομείς της υγείας, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Οι έννοιες της υγείας και του αθλητισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, δεδομένου ότι, όπως είναι γνωστό, ο αθλητισμός και η άσκηση εν γένει αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά «εργαλεία» για την ενίσχυση της υγείας. Με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), η Αναγέννηση & Πρόοδος προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, από κατοίκους ακριτικών νησιών που δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μέχρι αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από τις δράσεις μας θέλουμε να εμπνεύσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, στους τομείς εξειδίκευσής μας.

Η Αναγέννηση & Πρόοδος διοργανώνει το SNF RUN: FIRST RUN. Ποιος είναι ο σκοπός του;
Ο αγώνας SNF RUN: FIRST RUN του ΙΣΝ έρχεται σε συνέχεια του καλοκαιρινού SNF Nostos Run, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του SNF Nostos. Και οι δύο αγώνες υλοποιούνται με δωρεά του ΙΣΝ και την οργανωτική υποστήριξη της ομάδας μας, που πλέον μετά από 11 επιτυχημένες δρομικές διοργανώσεις, μπορούμε να πούμε πως έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία. Ο Πρωτοχρονιάτικος αγώνας αποτελεί μία διαφορετική πρόταση για τον εορτασμό της αλλαγής του έτους. Κάθε δρομέας μπορεί να τρέξει στον δικό του ρυθμό τον αγώνα, που έχει εορταστικό αλλά όχι αγωνιστικό χαρακτήρα -κάποιος μπορεί, εάν θέλει, ακόμη και να περπατήσει τη διαδρομή γύρω από το στολισμένο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Πριν αλλά και μετά τη λήξη του αγώνα, τους δρομείς θα τους περιμένουν εκπλήξεις: ζεστό κρασί, βασιλόπιτα, πυροτεχνήματα και φυσικά πάρτι με πολλή μουσική. Επιπλέον, συμμετέχοντας στον SNF RUN: FIRST RUN, τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, οι δρομείς μπορούν να προσφέρουν –εάν το επιθυμούν- ένα «δώρο» στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το έργο μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Κοπέλα με στολή Αϊ Βασίλη στέκεται δίπλα σε πανό που γράφει SNF RUN
© Pelagia Karanikola

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν και με τι κόστος;
Ο Πρωτοχρονιάτικος αγώνας αποτελεί μία ανοιχτή πρόσκληση για όλους, και όχι μόνο για έμπειρους δρομείς, καθώς καλύπτει μία διαδρομή μόλις 3 χιλιομέτρων. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, μέσω της αποκλειστικής δωρεάς του ΙΣΝ. Ωστόσο, όπως ανέφερα ήδη, μέσα από τη συμμετοχή τους, όσοι δρομείς το επιθυμούν, μπορούν να υποστηρίξουν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που αφιερώνουν το έργο τους στα παιδιά, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο δώρο. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στον φετινό αγώνα είναι ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών «Η Ηλιαχτίδα» και το Τζάμπολ Αγάπης. Με την επιπλέον συνεισφορά του ΙΣΝ, το ποσό που θα συγκεντρωθεί από το συμβολικό κόστος συμμετοχής θα τριπλασιαστεί, μεγαλώνοντας το δώρο που έχουν προσφέρει οι δρομείς. Από τη δική μας πλευρά, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε όσους περισσότερους γίνεται να συνεισφέρουν, ακόμα και με μία μικρή συμμετοχή των 5€, καθώς η συνεισφορά του καθενός είναι σημαντική.

Πόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί μία τόσο σημαντική διοργάνωση εν μέσω πανδημίας;
Η ασφάλεια των δρομέων και όλων όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας. Η διοργάνωση μίας δράσης αυτής της κλίμακας απαιτεί ιδιαίτερα προσεχτική οργάνωση και την πρόβλεψη της παραμικρής λεπτομέρειας, ακολουθώντας πλήρως τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), σύμφωνα με τις οποίες στον φετινό αγώνα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Η εμπειρία μας από τη διοργάνωση του φετινού καλοκαιρινού SNF Nostos Run, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους οργανώσεις και είμαστε βέβαιοι πως θα χαρούν και αυτή τη συμμετοχή, με γιορτινή διάθεση και ασφάλεια!

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών «Η Ηλιαχτίδα»
Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Σερρών «Η Ηλιαχτίδα»

Πείτε μας λίγα λόγια για τους οργανισμούς «Η Ηλιαχτίδα» και «Τζάμπολ Αγάπης» που θα στηρίξουν οι εθελοντικές εισφορές του SNF RUN.
Φέτος, έχουμε τη χαρά να υποστηρίζουμε μέσω της διοργάνωσης δύο οργανισμούς που ασχολούνται με τον αυτισμό. Η «Ηλιαχτίδα» είναι αποτέλεσμα της δράσης των Γονέων με παιδιά με αυτισμό του Νομού Σερρών, με αξιόλογο έργο στη στήριξη των οικογενειών αλλά και στην ενημέρωση της κοινωνίας για θέματα αναπηρίας. Το «Τζάμπολ Αγάπης» αποτελεί μία φιλότιμη προσπάθεια ενός πατέρα με αυτιστικό παιδί, που έχει καταφέρει μέσα από το μπάσκετ, να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να επικοινωνήσουν μεταξύ τους αλλά και με το ευρύτερο σύνολο. Οι ομάδες των παιδιών πραγματοποιούν τακτικές προπονήσεις, αποτελώντας έμπρακτη απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης του αθλητισμού.

Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Τζάμπολ Αγάπης
Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Τζάμπολ Αγάπης

Και οι δύο οργανισμοί ασχολούνται με τον αυτισμό. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε μέσα από τη διοργάνωση του SNF RUN: FIRST RUN για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Ο αυτισμός μπορεί να τύχει σε οποιονδήποτε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε οικογένεια. Τόσο αυτοί οι άνθρωποι όσο και οι οικογένειές τους έχουν ανάγκη στήριξης από το σύνολο της κοινωνίας. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι, ως χώρα, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, να επαναπροσδιορίσουμε τη νοοτροπία, τις αντιλήψεις μας, ώστε όχι μόνο τα παιδιά με αυτισμό, αλλά και τα παιδιά με οποιασδήποτε μορφής πάθηση ή αναπηρία, να μπορούν να συμμετέχουν με ίσους όρους στην κοινωνία. Μέσω του φετινού Πρωτοχρονιάτικου αγώνα θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη για συμμετοχή όλων και να δώσουμε το βήμα σε οργανισμούς που στηρίζουν τα παιδιά να προωθήσουν το μήνυμά τους.

Η περίοδος της πανδημίας υπήρξε δύσκολη για όλους. Μας φέρνουν διοργανώσεις όπως το SNF RUN ένα βήμα πιο κοντά στην «κανονικότητα»;
Αναμφισβήτητα η πανδημία άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων τον τρόπο που προσεγγίζει τα πράγματα. Στις καραντίνες πολύς κόσμος στράφηκε στον αθλητισμό∙ άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με την άσκηση, ξεκίνησαν να περπατούν και να τρέχουν συστηματικά. Ο αθλητισμός ήταν μία ανάσα κανονικότητας σε περιόδους ιδιαίτερα ασφυκτικές. Το γεγονός και μόνο ότι, εδώ και κάποιο διάστημα, μπορούμε να τρέχουμε και πάλι όλοι μαζί, στο πλαίσιο μίας δρομικής διοργάνωσης, οι παλιοί αλλά και οι προσφάτως μυημένοι, σίγουρα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που ονομάζουμε «κανονικότητα». Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι πολλοί από εμάς αντιληφθήκαμε ότι η άσκηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για τη σωματική αλλά και, κυρίως, για τη ψυχική μας υγεία. Ένα παράθυρο κανονικότητας και στις πιο ακανόνιστες περιόδους της ζωής μας, είτε αυτές είναι συλλογικές, όπως στην περίπτωση της πανδημίας ή και εντελώς προσωπικές.  

Κόκκινη τεντωμένη κορδέλα τερματισμού
© Pelagia Karanikola

Να κλείσουμε με μία ευχή για τη νέα χρονιά;
Πέρα από το πλέον απαραίτητο «υγεία για όλους», θα ευχηθώ δύο πράγματα που σχετίζονται με την παραπάνω μας κουβέντα. Θα κάνω μία ατομική και μία συλλογική ευχή. Καταρχάς εύχομαι τη νέα χρονιά αυτοί που θα βάλουν ως στόχο να εντάξουν ακόμη περισσότερο τον αθλητισμό στη ζωή τους, να το καταφέρουν, όχι για ένα-δύο μήνες αλλά συστηματικά. Και αφετέρου να καταφέρουμε τη νέα χρονιά, ακόμη περισσότερο, ως κοινωνία να μη μιλάμε με όρους διαχωρισμού, για ανθρώπους με αυτισμό και μη, με αναπηρία και μη.

Ελπίζω να σας δω από κοντά, στην αφετηρία του αγώνα! Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ