Health & Fitness

Τα μυστικά λόγια του 30ού χιλιομέτρου

Το σημείο του αγώνα που οι δυνάμεις σου αρχίζουν να σε εγκαταλείπουν και οι σκέψεις του μυαλού σου γίνονται φωνές

328788-679859.jpg
Βαγγέλης Τζάνης
ΤΕΥΧΟΣ 722
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
30xml.jpg
Ο 2ος Χριστόφορος Μερούσης και ο 3ος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος Παναγιώτης Καραΐσκος περνάνε από τον Δρομέα προς τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Οι μαραθωνοδρόμοι Χριστόφορος Μερούσης και Παναγιώτης Καραΐσκος μιλάνε για το 30ό χιλιόμετρο του Κλασικού Μαραθώνιου της Αθήνας

Τον μαραθώνιο δεν τον τρέχεις μόνο αλλά και τον σπουδάζεις, κάθε αγώνας και ένας προβιβασμός στην επόμενη τάξη. Η υπομονή, η μεθοδικότητα και η καλή προετοιμασία είναι από αυτά που πρέπει να έχεις για να τερματίσεις αλλά παρόλα αυτά ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας έχει και τα μικρά μυστικά του. Ένα από αυτά είναι το 30ό χλμ., το σημείο του αγώνα που οι δυνάμεις σου αρχίζουν να σε εγκαταλείπουν και οι σκέψεις του μυαλού σου γίνονται φωνές, φωνές από τις σειρήνες που σε ακολουθούν μέχρι τον τερματισμό, μα εσύ πρέπει να βρεις τον τρόπο να τις νικήσεις.

Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδρομής
Το κομμάτι της διαδρομής από το 21ο, λίγο μετά τη διασταύρωση της Ραφήνας, μέχρι το 31ο χιλιόμετρο είναι το πιο δύσκολο, και είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μαραθώνιος της Αθήνας θεωρείται ο πιο απαιτητικός παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει γιατί από τα 10 αυτά χιλιόμετρα περίπου τα 7 είναι ανηφορικά. Συγκεκριμένα στο 30ό, λίγο πριν τη γέφυρα του Σταυρού, ξεκινάει η τελευταία ανηφόρα που έχει διάρκεια, μέχρι το 31ο χιλιόμετρο. Είναι το τελευταίο κομμάτι της μακράς ανηφορικής διαδρομής που έχει προηγηθεί και είναι το πιο κρίσιμο. Μετά ξεκινάει η κατηφόρα, διάρκειας περίπου ενός χιλιομέτρου, μέχρι την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που είναι με τη σειρά της επίπονη για τα γόνατα δεδομένης της προηγούμενης καταπόνησης. Από εκεί κι έπειτα ακολουθεί το πιο «γλυκό» κομμάτι της προσπάθειάς σου και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις. Αν έχεις κάνει καλή εξοικονόμηση ενέργειας από το 21ο μέχρι το 31ο χιλιόμετρο και διατηρήσεις αυτή που σου έχει μείνει μέχρι τον τερματισμό, θα έχεις τρέξει έναν ικανοποιητικό αγώνα.

Ο Χριστόφορος Μερούσης, έμπειρος μαραθωνοδρόμος, έχει τρέξει αρκετές χρονιές την κλασική διαδρομή και μοιράζεται τις σκέψεις του για το 30ό χιλιόμετρο.

«Το 30ό χλμ. είναι το σημείο σε ένα μαραθώνιο και κυρίως σε μια δύσκολη διαδρομή όπως η κλασική διαδρομή που χρειάζεται να επιστρατεύσεις οποιοδήποτε θετικό συναίσθημα που θα δώσει στο μυαλό σου ώθηση. Η σκέψη των αγαπημένων μου που με περιμένουν στον τερματισμό και κυρίως ο μικρός μου γιος είναι τα ψυχολογικά εφόδια που με ωθούν να σπάσω το φράγμα της κούρασης... Είναι το σημείο για το οποίο προετοιμάζομαι σε όλες τις προπονήσεις, προετοιμάζω και εκπαιδεύω το μυαλό μου να διαχειρίζεται θετικά την κόπωση του σώματος ανακαλώντας και δημιουργώντας ωραίες εικόνες και σκέψεις». 

Ο Παναγιώτης Καραΐσκος, ένας σχετικά νέος μαραθωνοδρόμος με εξαιρετικές επιδόσεις σε αγώνες μαραθωνίου, μας μιλάει για το 30ό  χιλιόμετρο της κλασικής.

«Το 30ό χλμ. του μαραθωνίου είναι για μένα η στιγμή που ξεκινάει ο αγώνας, πρέπει να διαχειριστώ μέχρι τον τερματισμό την κούραση, τα συναισθήματα και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν. Είναι το σημείο που μπορεί να έχει φύγει ένα μεγάλο μέρος του αγώνα αλλά εξίσου έχει φανεί η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι. Εκεί, σε αυτό το σημείο προσπαθώ να βρω τον καλό εαυτό μου, να παραμείνω συγκεντρωμένος, ήρεμος και αισιόδοξος. Προσπαθώ επίσης να θυμάμαι τα συναισθήματα της πρώτης μου φοράς που τερμάτισα στο Καλλιμάρμαρο, καθώς ήταν καθοριστικά για εμένα να αγαπήσω τον μαραθώνιο και να συνεχίσω να τρέχω και αγωνιστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ