Health & Fitness

Οι εθελοντές του αγώνα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρει κανείς στον αγώνα

aggeliki-kosmopoulou_1.jpg
Αγγελική Κοσμοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 678
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4286933.jpg

Για να ζήσει κανείς την αυθεντική εμπειρία ενός μαραθωνίου δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι δρομέας. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να συνεισφέρει κανείς στον αγώνα και να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή. Ένας από αυτούς είναι ο εθελοντισμός. Κάθε χρόνο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας εκατοντάδες εθελοντές υποστηρίζουν τον αγώνα και με μεγάλη χαρά βοηθούν στην ομαλή πραγματοποίησή του.

Το έργο τους ξεκινά πριν την εκκίνηση, όταν εθελοντές γεμίζουν την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου για να υποδεχτούν τους ξένους δρομείς που καταφτάνουν σε κύματα. Τα χαμόγελά τους είναι η πρώτη επαφή με τη διοργάνωση και η υποστήριξή τους σε κάθε βήμα ως τον τερματισμό είναι η απτή, επικαιροποιημένη μορφή της παραδοσιακής ελληνικής φιλοξενίας. 

«Στην εκκίνηση του Μαραθωνίου με οδήγησε η σωστή προετοιμασία. Ως τον τερματισμό, όμως, έφτασα χάρη στα λόγια μιας εθελόντριας.
Στον πρώτο μου Μαραθώνιο, φτάνοντας στο σταθμό τροφοδοσίας στο 37,5 χλμ. εξαντλημένος, αποφάσισα να εγκαταλείψω τον αγώνα.

Στον σταθμό, μια εθελόντρια που έτεινε το χέρι της να μου δώσει το νερό, με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: «Προχώρα! Μπορείς!». Τα λόγια της μου έδωσαν δύναμη κι άρχισα ξανά να τρέχω, ώσπου τερμάτισα. Της το χρωστώ!»  -Θ.Τ., δρομέας μαραθωνίου

 

 Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι αποτέλεσμα της ομαδικής δουλειάς πολλών ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και οι χιλιάδες εθελοντές που έρχονται από όλη την Ελλάδα –και όχι μόνο– για να βοηθήσουν στην τέλεσή του. Και βρίσκονται παντού! Στις αφίξεις, στην υποδοχή των ελίτ αθλητών, στις μετακινήσεις, στους ενδιάμεσους σταθμούς, στον τερματισμό και στα μετάλλια, στην ανακύκλωση. Εργάζονται οργανωμένα, συντονισμένοι σε ομάδες, στηρίζοντας, εμψυχώνοντας, βοηθώντας σε κάθε σημείο και, φυσικά, γιορτάζοντας μαζί με τους δρομείς.
 
Αυτά που δίνουν στον αγώνα είναι αισθητά παντού και υπερβαίνουν τη δουλειά του καθενός. Αθροίζονται σε μια συλλογική προσφορά στην πόλη και στον αγώνα της, που βαθαίνει την κουλτούρα του εθελοντισμού και ανοίγει τον δρόμο σε νέους μιμητές, μέσα από το παράδειγμα. Αυτό που οι ίδιοι παίρνουν ως «αντίδωρο» για τον χρόνο και τη φροντίδα τους μετριέται με τρόπους συμβατούς με την ανιδιοτέλειά τους: με τη χαρά της προσφοράς, τη συμμετοχή στη χαρά, την επαφή με υπέροχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και μια μοναδική εμπειρία ζωής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ