Health & Fitness

Είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας οικολογικός;

Φέτος, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου περιλαμβάνει 4 δράσεις

aggeliki-kosmopoulou_1.jpg
Αγγελική Κοσμοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 678
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4286863.jpg

Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, εκτός από τα σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τους, αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Κι όσο η ευαισθητοποίηση για θέματα περιβάλλοντος αυξάνεται, τόσο πολλαπλασιάζονται οι προσπάθειες για μια καλύτερη διαχείριση και καταγράφονται διεθνώς καλές πρακτικές που μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να ενισχύσουν το ενδιαφέρον του αθλητικού κόσμου για τέτοια ζητήματα. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας έχει σταθερό προσανατολισμό στην αναζήτηση τρόπων και την εφαρμογή πρακτικών που μπορούν να κάνουν αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός συμβατό με τις περιβαλλοντικές επιταγές του καιρού. Κι επειδή όλες οι προσπάθειες έχουν εμπνευστές και ενορχηστρωτές, τον πρώτο ρόλο στη διατύπωση της ανάγκης και την εκπόνηση του προγράμματος έχει ο Γιώργος Καζαντζόπουλος, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης  «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία από την εμβληματική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, εμπλουτίζει διαρκώς το περιβαλλοντικό ρόστερ του μαραθωνίου έχοντας βάλει τον αγώνα ψηλά στις διεθνείς διοργανώσεις. Φέτος, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου περιλαμβάνει 4 διακριτές δράσεις.

Εθελοντικό πρόγραμμα ανακύκλωσης. Στη 12η χρονιά του ήδη, το πρόγραμμα λειτουργεί με 125 εθελοντές ηλικίας 6-73 που στελεχώνουν τους σταθμούς υποστήριξης των δρομέων στο μήκος της διαδρομής του μαραθωνίου, στους σταθμούς των 5 και 10 χιλιομέτρων, καθώς και στον χώρο του τερματισμού. Το υλικό που συλλέγεται συγκεντρώνεται και μεταφέρεται με οχήματα σε εργοστάσιο διαλογής και προωθείται για ανακύκλωση. Στον αγώνα του 2017 συγκεντρώθηκαν 4,5 τόνοι ανακυκλώσιμων ειδών (3,1 τόνοι καθαρού PET από τα πλαστικά μπουκάλια, 600 κιλά PS από τα πλαστικά ποτήρια, 300 κιλά πλαστικό φιλμ από τις συσκευασίες των μπουκαλιών και 500 κιλά χαρτόνι από συσκευασίες).   

«Άσ’ τα να τρέξουν ξανά». Η δράση συλλογής και επαναχρησιμοποίησης  παπουτσιών συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά, συγκεντρώνοντας ξανά εκατοντάδες ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών. Είναι μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων παπουτσιών σε καλή κατάσταση που προωθούνται για επαναχρησιμοποίηση σε κοινωνικές δομές δήμων αλλά και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Το επιτυχημένο πρόγραμμα ξεκίνησε από τη σκέψη πως δεν έχουν όλοι την ίδια δυνατότητα να αγοράσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, όλοι όμως έχουν ίσα δικαιώματα στην άθληση.   

Επαναχρησιμοποίηση παλιών υλικών οπτικής επικοινωνίας της διοργάνωσης. Έχετε σκεφτεί τι γίνονται τα μπάνερ, τα δίχτυα και οι αψίδες που χρησιμοποιούνται στους αγώνες; Δυστυχώς συνήθως πετιούνται, ως άχρηστα. Το «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» συλλέγει τα υλικά αυτά και τα ανα-κυκλώνει (upcycling), μετατρέποντάς τα σε νέα, χρηστικά και καλαίσθητα αντικείμενα όπως σακίδια, τσάντες, ατζέντες και πορτοφόλια, μερικά από τα οποία πωλούνται ως αυθεντικά προϊόντα της διοργάνωσης. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν δουλειά, άρα αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ η ανάμνηση του μαραθωνίου παραμένει ζωντανή στην καθημερινότητά μας. 

Το «Δάσος των Δρομέων». Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης της μαραθώνιας διαδρομής, η οποία κάηκε από το 12ο ως το 16ο χιλιόμετρο στις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου, γεννήθηκε μια δράση για να τιμήσει τα θύματα της καταστροφής και να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας.  Ο ΣΕΓΑΣ, χορηγοί, αλλά και η ελληνική δρομική κοινότητα καταθέτουν χρήματα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας, με τα οποία θα αγοραστούν και θα φυτευτούν δέντρα, καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής. Η δενδροφύτευση θα γίνει σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες και τους αρμόδιους φορείς, που θα διασφαλίσουν και τη συντήρησή τους. Το μήνυμα θα ενισχύσουν οι ίδιοι οι δρομείς, αφού την ημέρα του Μαραθωνίου κάθε δρομέας θα παραλάβει ένα πράσινο μαντίλι το οποίο θα του ζητηθεί να φορέσει στο τμήμα της διαδρομής που έχει πληγεί από την πυρκαγιά, δημιουργώντας έτσι ένα συμβολικό «πράσινο ποτάμι» και στέλνοντας μήνυμα ζωής στα εκατομμύρια θεατών που θα παρακολουθήσουν τον 36ο ΑΜΑ, είτε από κοντά, είτε μέσω της τηλεοπτικής οθόνης. 

ΜΑΤΙ: Ανθρώπινη αλυσίδα με μαύρα μπλουζάκια

Σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα και φορώντας μαύρα μπλουζάκια, οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Αττικής σχεδιάζουν να μας θυμίσουν τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου την ημέρα της Γιορτής του Μαραθωνίου. Μία αλυσίδα, όπως λένε, «σε ένδειξη πένθους για τα θύματα και τους πληγέντες, διαμαρτυρίας για την παντελή και ανεξήγητη απουσία της πολιτείας την ημέρα εκείνη, αγανάκτησης για την κωλυσιεργία στις διαδικασίες αποκατάστασης της περιοχής, αποφασιστικότητας και αστείρευτης θέλησης για αναγέννηση της περιοχής, αλλά= και σεβασμού για τους αθλητές που θα τρέξουν (στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο) τιμώντας την περιοχή και τη χώρα μας».

ΜΑΤΙ: Ανθρώπινη αλυσίδα με μαύρα μπλουζάκια

Με την ιδιαίτερη αυτή διαμαρτυρία τους ζητούν να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την αποκομιδή των τοξικών υλικών, να επισπευθούν τα αντιπλημμυρικά έργα και να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή και ομαλή διαβίωση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Και καλούν όσους από μας θέλουν να συμμετέχουν να φορέσουν μαύρα μπλουζάκια για να παραταχθούν ειρηνικά κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής. Το ραντεβού για τον συντονισμό είναι την Κυριακή 11/11 στις 09.00, στη διασταύρωση της Λ. Μαραθώνος με την Κυανής Ακτής στο Μάτι. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ