Health & Fitness

Συμβουλές για τους δρομείς

Η ώρα του Ημιμαραθωνίου ήρθε

aggeliki-kosmopoulou_1.jpg
Αγγελική Κοσμοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 606
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344572-716015.jpeg

Η ώρα του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας και των αγώνων 5χλμ. και 3 χλμ. ήρθε. Την Κυριακή 19 Μαρτίου χιλιάδες δρομείς κάθε ηλικίας θα βρεθούν στο κέντρο της πόλης, στην αφετηρία, για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, να συνδεθούν με φίλους και άγνωστους συναθλητές, και να χαρούν την άνοιξη με τον δικό τους τρόπο.  

Αγώνας σημαίνει πρωτίστως χαρά. Σημαίνει, επίσης, καλή προετοιμασία, σωστή διατροφή, ξεκούραση και αξιολόγηση της δρομικής συνθήκης.   

Οι απλές μα χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν, εμπνευσμένες από τους έμπειρους τεχνικούς του αγώνα, θα σας βοηθήσουν να τρέξετε με άνεση, αποφεύγοντας τραυματισμούς, επιβαρύνσεις αλλά και στενοχώριες.  

Πριν τον αγώνα 

● Τις ημέρες πριν τον αγώνα, αποφύγετε την έντονη προπόνηση. Η προπόνησή σας ως τώρα σάς οδήγησε στο καλύτερο δυνατό σημείο. Τώρα χρειάζεστε ξεκούραση για να αποδώσετε. 

● Την παραμονή του αγώνα, κοιμηθείτε νωρίς. Ετοιμάστε εγκαίρως τα απαραίτητα για το πρωί και κλείστε το δρομικό σας σάκο. Φάτε ελαφρά, επιλέγοντας κυρίως  υδατάνθρακες, και μην παραμελήσετε την ενυδάτωσή σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη. 

● Την ημέρα του αγώνα, μην τρέξετε αν δεν αισθάνεστε καλά, ακόμα κι αν προετοιμαστήκατε σκληρά. Αν νιώθετε άσχημα, αν έχετε πυρετό, εάν κάνετε εμετούς, αν έχετε διάρροια ή πόνους στο στήθος, μη λάβετε μέρος στον αγώνα. Πάρτε θέση στην κερκίδα και χαρείτε τη μέρα ως θεατές!

● Ντυθείτε ανάλογα με τον καιρό και μην ξεχνάτε πως στον αγώνα θα ζεσταθείτε.  Φορέστε παπούτσια που έχετε ξαναφορέσει για αρκετά χιλιόμετρα και ταιριάζουν στα πόδια σας. Ο αγώνας δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. 

● Πάρτε ένα ελαφρύ πρωινό μερικές ώρες πριν την εκκίνηση και σταματήστε τη λήψη υγρών περίπου μία ώρα πριν τον αγώνα.

● Ξεκινήστε έγκαιρα για την αφετηρία. 

Στον αγώνα 

● Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του αγώνα, τόσο σημαντικότερες είναι η σωστή ενυδάτωση και η κατάλληλη τροφοδοσία. Πίνετε τακτικά υγρά, προτιμώντας σκευάσματα που έχετε ήδη δοκιμάσει σε άλλους αγώνες ή στην καθημερινή σας προπόνηση. 

● Τρέξτε ανάλογα με την προετοιμασία σας, χωρίς να πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας – ιδιαίτερα αν η προπόνησή σας δεν ήταν ικανοποιητική. 

● Όταν τερματίσετε, μη μείνετε ακίνητοι. Συνεχίστε να περπατάτε, ειδικά αν ζαλίζεστε. Πιείτε αρκετά υγρά, ώστε να αναπληρώσετε όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

● Πηγαίνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο χώρο όπου θα παραλάβετε τα πράγματά σας και φορέστε στεγνά ρούχα. 

● Φροντίστε να φάτε λίγο αργότερα, με αργό ρυθμό, αποφεύγοντας επίσης να πιείτε μεγάλες ποσότητες νερού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ