1821 Digital Gallery
Έξι κανόνες για το δρόμο
ΤΕΥΧΟΣ 600

Έξι κανόνες για το δρόμο

Οι δρομικές συμβουλές είναι αναρίθμητες, τόσες όσες και οι δρομείς. Όλοι όσοι αγαπάμε το τρέξιμο, προπονούμαστε τακτικά και συμμετέχουμε σε αγώνες, έχουμε τη λαχτάρα να μοιραστούμε όσα μάθαμε και ακολουθούμε κατά γράμμα χάρη στα ευεργετικά τους αποτελέσματα. Επιλέξαμε έξι συμβουλές τόσο δοκιμασμένες που μπορεί κανείς να τις χαρακτηρίσει με ασφάλεια δρομικούς κανόνες.

1 Προπονήσου ειδικά για τον αγώνα που θα τρέξεις 

Μοιάζει αυτονόητο, μα στην πράξη δεν το ακολουθούμε πάντα. Κι όμως, το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν έχουμε προπονηθεί στις συνθήκες του αγώνα που πρόκειται να τρέξουμε. Αν θέλεις να τρέξεις δεκάρι με 5΄ το χιλιόμετρο, τρέξε μέρος της προπόνησής σου σε αυτόν το ρυθμό. Αν η διαδρομή του αγώνα έχει μεγάλες υψομετρικές διαφορές, προπονήσου γερά σε ανηφόρες. Μην περιμένεις προσωπικό ρεκόρ και ιδανικό χρόνο αν δεν έχεις εξασκηθεί στρατηγικά, με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες του αγώνα. 

2 Αύξησε τα χιλιόμετρα με μέτρο

Σχετικα
Ολυμπιακός-Εφές: Σήμερα ο μεγάλος ημιτελικός του Final 4
Ολυμπιακός-Εφές: Σήμερα ο μεγάλος ημιτελικός του Final 4

Αγαπάς το τρέξιμο κι ανυπομονείς να προχωρήσεις γρήγορα, κατακτώντας ταχύτητα κι όλο και μακρύτερες διαδρομές. Δεν κρατιέσαι! Μα η απότομη αύξηση των χιλιομέτρων από τη μια εβδομάδα στην άλλη θα σου εξασφαλίσει ένα μεγαλόπρεπο τραυματισμό. Ο χρυσός κανόνας λέει να αυξάνεις σταδιακά τον αριθμό των χιλιομέτρων σου ανά εβδομάδα, χωρίς να ξεπερνάς το 10% τη φορά. Αργά, σταθερά και αποτελεσματικά. 

3 Μην ξεχνάς την προθέρμανση

Εξομολόγηση: Το εισηγούμαι κι ας το αποφεύγω –μα τα οφέλη της είναι αποδεδειγμένα, από εκατοντάδες έρευνες και ισάριθμους φίλους δρομείς.  Άρχισε την προπόνησή σου με 10 λεπτά περπάτημα ή πολύ αργό τρέξιμο. Το ζέσταμα προετοιμάζει το σώμα για την άσκηση, αυξάνει σταδιακά τους καρδιακούς παλμούς και ανεβάζει ωφέλιμα τη θερμοκρασία των βασικών μυών μας. Μετά, δώσ’ τα όλα!

Σχετικα
NBA: Εύκολη νίκη και 1-0 για τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς επί των Μάβερικς
NBA: Εύκολη νίκη και 1-0 για τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς επί των Μάβερικς

4 Τρέξε σε ρυθμό συνομιλίας

Αν τρέχεις με παρέα, ένας καλός τρόπος να βεβαιωθείς πως ο ρυθμός της βασικής σου προπόνησης είναι σωστός είναι να μπορείς να μιλάς με πλήρεις προτάσεις, αντί για μονολεκτικές απαντήσεις ή λαχανιασμένες λέξεις. Άνετα, δηλαδή. Προετοιμάσου για το αντίθετο σε προπονήσεις ταχύτητας ή στον αγώνα. Εκεί, αν τρέχεις και μπορείς να μιλήσεις με άνεση, κάτι δεν κάνεις καλά!

5 Δυνάμωσε το σώμα σου 

Απολαμβάνεις το τρέξιμο και είναι σημαντικό μέρος της ζωής σου. Όμως, αν θέλεις να προχωρήσεις δρομικά και να συνεχίσεις να τρέχεις για πολλά, πολλά χρόνια, είναι σημαντικό να βάλεις στο πλάνο σου τις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι δρομείς που μόνον τρέχουν, είναι περισσότερο ευπαθείς κι εκτεθειμένοι σε τραυματισμούς και κακώσεις από εκείνους που φροντίζουν το σώμα τους σφαιρικά. Γι’ αυτό φρόντισε να επενδύσεις σε άλλα, συμπληρωματικά σπορ, όπως το ποδήλατο και το κολύμπι, και μην παραμελείς τις ασκήσεις ενδυνάμωσης που δίνουν στους μύες την απαραίτητη αντοχή.

6 Τρέξε με ασφάλεια

Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά! Ντύσου σωστά, για τις συνθήκες της εποχής. Φόρεσε τα κατάλληλα παπούτσια για το πόδι σου και για το τερέν των συνηθισμένων διαδρομών σου. Απόφυγε τα σκοτεινά μέρη, ιδίως αν τρέχεις χωρίς παρέα. Και, τέλος, αν προπονείσαι στο δρόμο, φρόντισε να τρέχεις με φορά ανάποδη προς την κυκλοφορία και με το βλέμμα στα αυτοκίνητα που έρχονται, αντί να τα έχεις πίσω σου. 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5