Health & Fitness

Γιορτή στην πόλη

Ένας επιτυχημένος Μαραθώνιος είναι ο κόσμος του

81922-183211.jpg
Παντελής Καψής
ΤΕΥΧΟΣ 590
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330051-682820.jpg
Μαίρη Αδαμοπούλου

Οι παλιότεροι μαραθωνοδρόμοι θυμούνται καλά την εποχή που έτρεχαν σχεδόν ανάμεσα στα αυτοκίνητα με τους οδηγούς να τους βρίζουν γιατί κλείνουν τους δρόμους. Όχι πια. Ξεκινώντας από το πολύ αδικημένο 2004, το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά. Εντάξει, δεν είμαστε Νέα Υόρκη όπου οι θεατές ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, αλλά σήμερα μιλάμε για πολλές χιλιάδες σε όλο το μήκος της διαδρομής να μεταδίδουν τον ενθουσιασμό τους στους δρομείς. Κι αυτό μετράει πολύ. Θυμάμαι μια χρονιά που έτρεχα τραυματισμένος και ήταν το «high five» με δεκάδες πιτσιρίκους που με γέμιζε αδρεναλίνη και με κράτησε στον αγώνα. Ένας επιτυχημένος Μαραθώνιος άλλωστε είναι ο κόσμος του. Είναι η γιορτή στην πόλη, οι αθλητές από κάθε άκρη του πλανήτη που κάνουν ο καθένας τη δική του ξεχωριστή προσπάθεια και κυρίως οι θεατές που ενθαρρύνουν, εμπνέουν και εμπνέονται, και –συμβαίνει πιο συχνά από όσο νομίζουμε– συγκινούνται, αναγνωρίζοντας στα εξαντλημένα πρόσωπα και στα βήματα που τρεκλίζουν βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα. Αυτή είναι και η διαφορά για όσους παρακολουθούν τον Μαραθώνιο: καθώς μπορούν να δουν από πολύ κοντά τους αθλητές, στην πραγματικότητα συμμετέχουν στον αγώνα. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

Πού Σε όλο το μήκος της διαδρομής. Οι περισσότεροι, περιμένοντας φίλους, προτιμούν τις κερκίδες του Σταδίου, έτσι όμως χάνουν την επαφή με τους αθλητές. Προσωπικά επιλέγω την διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου όπου ο κόσμος είναι σχετικά αραιός για να βλέπεις καλά, αρκετός όμως για να υπάρχει και ο μεταδοτικός ενθουσιασμός. Είναι ακόμα πολύ κοντά στον τερματισμό, στο σημείο δηλαδή που το χειροκρότημα είναι ταυτόχρονα επιβράβευση και αναγκαία ενθάρρυνση για τα τελευταία 300-400 μέτρα. Άλλα σημεία, αν δεν κατεβείτε στο κέντρο, είναι η Αγία Παρασκευή, η Παλλήνη και η Νέα Μάκρη, όπου συνήθως είναι αρκετός κόσμος συγκεντρωμένος και επικρατεί εορταστικό κλίμα. Φυσικά μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε σημείο σε όλο το μήκος της διαδρομής (Λεωφόρος Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας).

Πότε Η εκκίνηση είναι στις 9 π.μ. στον Μαραθώνα και οι πρώτοι θα μπούνε στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε 2 ώρες και κάτι – το ρεκόρ διαδρομής το έχει από το 2014 ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι με 2 ώρες, 10 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα. Αν πάτε στο κέντρο νωρίτερα θα παρακολουθήσετε τους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων.

Πώς Συμμετοχή συνεπάγεται και ενθάρρυνση. Σύντομα όμως, αν φωνάζετε, θα βραχνιάσετε. Προμηθευτείτε λοιπόν μια σφυρίχτρα –ή και περισσότερες για να τις μοιράσετε–, μια καραμούζα, μια ροκάνα ή ό,τι άλλο θορυβώδες μπορείτε να σκεφτείτε. Μπορείτε ακόμα να έχετε μαζί σας σημαίες, μπαλόνια, χαρτόνι με κάποιο σύνθημα-παρότρυνση για τους δρομείς ή ό,τι άλλο. Το μόνο που πρέπει να αποφύγετε είναι να κλείνετε το δρόμο. Όπως είναι κουρασμένοι οι δρομείς είναι πολύ πιθανό να μη μπορέσουν να σας αποφύγουν και να πέσουν πάνω σας – κι αυτό βέβαια αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά που έχουν την τάση να πετάγονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ