Αυτοκινηση

Ράλι Σουηδίας: Τι μας έδειξε ο 2ος γύρος του πρωταθλήματος

Οι εμφανίσεις των ομάδων, τα πληρώματα και οι επιδόσεις τους

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ράλι Σουηδίας: Η ανασκόπηση του αγώνα

Ράλι Σουηδίας: Η ανασκόπηση του αγώνα και οι βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών.

Με το τέλος του Ράλι Σουηδίας, τον 2ο αγώνα του πρωταθλήματος WRC για το 2022, έχουμε ήδη μια πρώτη εικόνα για το πού βρίσκονται οι ομάδες, και όσον αφορά τα πληρώματα αλλά και για την επίδοση των αυτοκινήτων, δεδομένων των αλλαγών και της υβριδικής τους φύσης.

Ράλι Σουηδίας: Η ανασκόπηση του αγώνα

Η πιο «αδύναμη» έως τώρα εμφάνιση έχει υπάρξει της Hyundai Motorsport, κάτι που ο Thierry Neuville σχολίασε στο τέλος της 1ης Ειδική Διαδρομής της Κυριακής: «Μετά το Μόντε-Κάρλο είχαμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Όλοι (στην ομάδα) δούλεψαν πολύ σκληρά παρ' όλες τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε εδώ και δείχνουμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο». Παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα i20, ο Neuville, περισσότερο από όλα τα πληρώματα της ομάδας, έδειξε ότι η Hyundai δεν είναι εκτός συναγωνισμού και ότι η σταδιακή βελτίωση των αυτοκινήτων θα τους επαναφέρει στον αγώνα κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Αντιθέτως, η Toyota Gazoo Racing ήταν ο ξεκάθαρος νικητής από όλες τις απόψεις, ακόμα και με την απουσία του Sebastien Ogier (κάτι που λέει πολλά). Τόσο ο Kalle Rovanperä όσο και ο Esapekka Lappi πάλεψαν όλο το τριήμερο αποφεύγοντας οποιοδήποτε λάθος, παρόλο το γεγονός ότι τα λάθη σε αυτόν τον αγώνα ήταν πολύ εύκολα να γίνουν. Ο Rovanpera δε βρισκόταν σε μειονεκτική θέση την Παρασκευή καθώς έτρεχε πρώτος στις Ε.Δ. ως ο οδηγός με την υψηλότερη θέση στο πρωτάθλημα, και έπρεπε να κάνει «σκούπα» καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ράλι Σουηδίας: Η ανασκόπηση του αγώνα

Ο Elfyn Evans, αν και είχε πολλές ευκαιρίες να παραμείνει στην πρώτη τριάδα και να προσφέρει στην ομάδα του το 1-2-3, «υπέκυψε» στα ίδια λάθη πανικού και βγήκε τελικά εκτός, με το τελευταίο χτύπημα (κυριολεκτικό και μεταφορικό) να λαμβάνει χώρα στην πρώτη Ε.Δ. της Κυριακής. Έχοντας ξεκινήσει με το υβριδικό σύστημα απενεργοποιημένο λόγω προβλήματος, ο Evans χτύπησε σε μια χιονομπαριέρα, κατέστρεψε το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και, αφού σταμάτησε για να κάνει επισκευές, έφτασε στο τέλος της Ε.Δ. αλλά με την υβριδική μονάδα να μην δείχνει το πράσινο φως όπως απαιτείται, αναγκάστηκε να αποσυρθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλείας της FIA. Στο τέλος του αγώνα ο Ουαλός είπε: «Λυπάμαι για την ομάδα γιατί προφανώς έχει φτιάξει ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω καταφέρει να φέρω τα αποτελέσματα που τους αξίζουν. Δεν είναι ωραίο να μπαίνουμε σε αυτό το διάλειμμα με κακή νότα, αλλά θα επικεντρωθούμε στον επόμενο γύρο και στο να είμαστε όσο καλύτερα μπορούμε εκεί». Το διάλλειμα στο οποίο αναφέρεται είναι το γεγονός ότι ο επόμενος αγώνας είναι το Ράλι Κροατίας 21-24 Απριλίου (σχεδόν δύο μήνες από τώρα). 

Ράλι Σουηδίας: Η ανασκόπηση του αγώνα

Ο αρχηγός της Toyota Gazoo Racing, Jari-Matti Latvala είπε: «Ο Kalle έκανε απίστευτη δουλειά για να κερδίσει αυτό το ράλι. Στην αρχή του Σαββατοκύριακου ήμουν λίγο νευρικός για το πώς θα τα κατάφερνε όντας το πρώτο αυτοκίνητο στο δρόμο, αλλά το χειρίστηκε πολύ καλά και αργότερα στο αγώνα η ταχύτητα που είχε ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Τον ευχαριστούμε για την πρώτη μας νίκη με το GR YARIS Rally1 και όλη την ομάδα για τη σκληρή δουλειά τους για να την πραγματοποιήσουν. Αυτό που συνέβη στον Elfyn σήμερα το πρωί ήταν πολύ ατυχές για εκείνον. Αλλά το να έχουμε τον Esapekka επίσης στο βάθρο στο πρώτο του ράλι μετά την επιστροφή του, μας βοήθησε να κερδίσουμε μερικούς πολύ σημαντικούς βαθμούς, ενώ ο Takamoto (Katsuta) είχε επίσης έναν υπέροχο αγώνα».

Για την M-Sport Ford ήταν επίσης ένα πολύ δύσκολο τριήμερο, ειδικά μετά τον εξαιρετικό αγώνα που είχαν στο Μόντε-Κάρλο. Σε αντίθεση με την Toyota, η απουσία του δικού τους Sebastien (Loeb), μας έδειξε ότι παρόλο που το Ford Puma είναι τόσο καλό όσο και αξιόπιστο, τα πληρώματά του (Greensmith, Breen, Fourmaux) έχουν ακόμα πολλή δουλειά να κάνουν για να επαναφέρουν την ομάδα στην κορυφή.

Ράλι Σουηδίας: Η ανασκόπηση του αγώνα

Ράλι Σουηδίας - Βαθμολογίες

Οι βαθμολογίες στην κατάταξη οδηγών έχουν ως εξής: Kalle Rovanpera (46), Thierry Neuville (32), Sebastien Loeb (27), Gus Greensmith (20), Sebastien Ogier (19), Takamoto Katsuta (18), Craig Breen (16), Esapekka Lappi (15), Oliver Solberg (8), Ott Tanak (5), Elfyn Evans (4), Adrien Fouraux (0).

Ο Gus Greensmith στο Ράλι Σουηδίας 2022
Gus Greensmith

Οι βαθμολογίες στην κατάταξη κατασκευαστών είναι: Toyota Gazoo Racing (83), M-Sport Ford (59), Hyundai Shell Mobis World Rally Team (47).

Τέλος, κάτι που οφείλουμε να αναφέρουμε είναι το γεγονός ότι στο τέλος της τελευταίας Ε.Δ. (Power Stage), όταν ο Kalle Rovanpera τερμάτισε και είχε πια κερδίσει τον αγώνα, δεν ανέβηκε με τον συνοδηγό του στην οροφή του αυτοκινήτου για να πανηγυρίσει (όπως συνηθίζεται), και είπε: «Δεν θέλω να γιορτάσω πολύ αυτή τη στιγμή. Έχει υπάρξει ένα τρομερά δύσκολο σαββατοκύριακο για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και πραγματικά τους εύχομαι δύναμη και ελπίδα σε αυτές τις τόσο δύσκολες στιγμές».

Ράλι Σουηδίας: Η ανασκόπηση του αγώνα


*Φωτό: RBCP, WRC Teams

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ