Αυτοκινηση

Chaos: Τελικά θα υπάρξει το ελληνικό hypercar των 3.000 ίππων;

Μια «βόμβα» της αυτοκίνησης που μάλλον δεν θα υπάρξει

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Chaos: Τελικά θα υπάρξει το ελληνικό hypercar των 3.000 ίππων;
© panopoulos automotive / facebook

Τελικά υπάρχει το ελληνικό hypercar Chaos και γιατί υπάρχουν τόσες αμφιβολίες από ειδικούς και μη.

Κατενθουσιασμένοι ξεκινήσαμε την μέρα μας με τις πρώτες εικόνες του ελληνικού hypercar Chaos. Δικαιολογήμενα ίσως, η έλλειψη ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας προκαλεί αφέλεια, πόσο δε μάλλον όταν οι εικόνες είναι τόσο εντυπωσιακές και τα νούμερα τόσο εξωπραγματικά. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι αλήθεια; 

Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι το εγχείρημα είναι πολύ, πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο. Το δούλεμα για τις εικόνες του Chaos -για τον αν υπάρχει πρωτότυπο και αυτά δεν είναι απλά ένα εξαιρετικό photoshop- πάει σύννεφο στα social media από ειδικούς και μη. Υπάρχει πρωτότυπο άραγε, έστω και στα σκαριά; Δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα αλλά πιθανότητες -δυστυχώς- κλίνουν προς το όχι. 

Ένας βασικός λόγος είναι τα χαρακτηριστικά που ανακοινώνει η εταιρεία. Είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει αυτοκίνητο που μπορεί να κυκλοφορεί στο δρόμο και να πιάνει τα 100 χλμ./ ώρα σε 1,55 δευτερόλεπτα. Έχει καταναλωθεί αρκετό «μελάνι» από ειδικούς που εξηγούν γιατί δεν γίνεται. Αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί τρομέρες αμφιβολίες για την ύπαρξη του Chaos. Είναι και άλλα πολλά, όπως ότι για την κατασκευή του θα χρησιμοποιηθεί και zylon -ένα πανάκριβο υλικό που μέχρι τώρα μόνο κατασκευαστές όπως η NASA έχουν χρησιμοποιήσει. 

Επίσης εύλογα εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσον μπορεί ένας έλληνας κατασκευαστής να υλοποιήσει κάτι που δεν έχουν καταφέρει μεγαθήρια όπως η Tesla, η Toyota ή η Porsche. Και δεν έχει να κάνει με την ικανότητα. Η Ferrari είχε ας πούμε για χρόνια έλληνα αεροδυναμιστή. Για να υλοποιηθούν σχέδια όπως το Chaos απαιτείται τεράστια τεχνογνωσία, απίστευτες εγκαταστάσεις και ατελείωτο χρήμα. Τα διαθέτει αυτά η εταιρεία που εμπνεύστηκε το Chaos; Κανένας δεν ξέρει με σιγουριά. 

Ναι, θα θέλαμε να είναι αλήθεια, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, αλλά το Chaos μάλλον θα παραμείνει στα (υπέροχα) σχέδια και τελικά δεν θα είναι το ελληνικό hypercar που θα ταράξει τον πλανήτη της αυτοκίνησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ