Αυτοκινηση

Aston Martin Silver Birch DB5: Όταν ο «Χρυσοδάκτυλος» ζήλεψε

Είναι αυτό το «πιο διάσημο αυτοκίνητο στον κόσμο»;

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 803
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Σον Κόνερι με την Aston Martin στην ταινία Goldfinger
O Σον Κόνερι με την Aston Martin στην ταινία Goldfinger © Aston Martin

Aston Martin Silver Birch DB5 του James Bond: Η Λυδία Αλικάκου γράφει για το αυτοκίνητο που απογειώθηκε από τη «συμμετοχή» του στην ταινία Goldfinger!.

Θεωρείται από πολλούς ως η πιο όμορφη Aston Martin που έχει παραχθεί και ήταν το αυτοκίνητο που επισκίασε ακόμα και αυτό τον Auric Goldfinger, τον παραδοσιακό κακό της ταινίας… Και μια και γέμισε εκατομμύρια δωμάτια με τις αφίσες της, αφού πούλησε επίσης δυσθεώρητα νούμερα σε μινιατούρες, αφού γράφτηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα για αυτή, τώρα, η Aston Martin αποφάσισε να κάνει μία διπλή εντυπωσιακή κίνηση: αφ’ ενός μεν να την επαναφέρει ως αυτοκίνητο του James Bond στην τελευταία ταινία «James Bond 007 - No Time Τo Die» και αφ’ ετέρου να ανακατασκευάσει το θρυλικό μοντέλο για να το προσφέρει σε «μανιακούς» με την κινηματογραφική σειρά συλλέκτες! 

Aston Martin
© Aston Martin

Το πρόγραμμα «ΣυνέχειαÈ»
Αποκαλείται «Continuation» και είναι το νέο project της βρετανικής Aston Martin, η οποία συνεχίζει την παραγωγή 25 αντιγράφων DB5 Goldfinger, μια πιστή αναπαραγωγή του αυτοκινήτου του Πράκτορα 007 στην ταινία James Bond του 1964, με όλα τα gadgets της. Οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του James Bond, όπως χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί, θα πρέπει να βγάλουν το μπλοκ επιταγών και να προσθέσουν πολλά μηδενικά αν θέλουν να αγοράσουν ένα αντίγραφο, επειδή το συλλεκτικό σε φυσικό μέγεθος μοντέλο DB5 εκτιμάται ότι κοστίζει 3 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς φόρο…

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνέχεια» που στοχεύει στην ανακατασκευή εμβληματικών κλασικών μοντέλων της μάρκας, η Aston Martin λοιπόν ξεκίνησε την κατασκευή μιας πολύ περιορισμένης σειράς DB5 «Goldfinger», ίδια με αυτή του πιο μυστικού πράκτορα, παγκοσμίως διάσημου, James Bond. Αυτό το σπορ αυτοκίνητο από τη δεκαετία του ’60 θα έχει τη «τύχη» να φέρει τα περισσότερα gadget που το κατασκοπευτικό αυτοκίνητο παρουσίασε στην ταινία Goldfinger, το 1964.

Aston Martin
© Aston Martin

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι το τελευταίο καινούργιο Aston Martin DB5 έφυγε από το εργοστάσιο της Aston Martin στο Newport Pagnell, Buckinghamshire (Ηνωμένο Βασίλειο) το 1965 μετά από 3 χρόνια κατασκευής. Λιγότερα από 900 αντίγραφα αυτής της σπορ έκδοσης που συνδέονται στενά με τον χαρακτήρα του Τζέιμς Μποντ παρήχθησαν συνολικά. Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να κατασκευάσει 25 ακόμη μέσω του εσωτερικού της προγράμματος «Συνέχεια», το οποίο στοχεύει στην ανοικοδόμηση σε περιορισμένες σειρές των δικών της ιστορικών ή σπάνιων οχημάτων, ενώ το DB5 Goldfinger Continuation παράγεται σε συνεργασία με την EON Productions, εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των ταινιών του έπους του James Bond και του Κρις Κόρμπολντ ΟΒΕ, βραβευμένου με Όσκαρ ειδικού ειδικού εφέ, υπεύθυνου για τα gadget οχήματος.

Ο Paul Spiers, πρόεδρος της Aston Martin Works, είπε σχετικά: «Φτιάχνουμε, ίσως, μερικά από τα πιο επιθυμητά “παιχνίδια” που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, για 25 πολύ τυχερούς αγοραστές σε όλο τον κόσμο». Η διαδικασία κατασκευής ενός τέτοιου οχήματος διαρκεί τουλάχιστον 4.500 ώρες ανά μονάδα, ενώ κάθε ένα από τα 25 αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας την προγονική δεξιοτεχνία των εργαζομένων της εποχής του David Brown, ενώ συνδυάζει σύγχρονες τεχνικές εξελίξεις και συνολική βελτίωση των μηχανικών εξαρτημάτων. Τα DB5 Goldfinger είναι επομένως κατασκευασμένα από μια αυθεντική ατσάλινη κατασκευή στο σασί με αμάξωμα από σώμα αλουμινίου τοποθετημένα πάνω του. Το σύνολο κινεί ένας ατμοσφαιρικός εξακύλινδρος κινητήρας 4,0 λίτρων με τρία καρμπυρατέρ SU. Αποδίδει περίπου 290 ίππους, η ισχύς μεταδίδεται στους πίσω τροχούς μέσω ενός μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης (μπλοκέ) σε συνδυασμό με ένα χειροκίνητο κιβώτιο πέντε ταχυτήτων ZF. Τέλος, το εξωτερικό χρώμα “Silver Birch” θα είναι κοινό σε όλα τα νέα μοντέλα, για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αρχικό αυτοκίνητο.

Aston Martin
© Aston Martin

Η τύχη της Aston Martin DB5 του 007
Το 1964, το ασημένιο Aston Martin DB5 που οδήγησε ο ηθοποιός Σον Κόνερι στην ταινία του Τζέιμς Μποντ «Goldfinger» πουλήθηκε σε ιδιώτη συλλέκτη για περίπου 15.500 δολάρια, όντας έμφορτο από μια ποικιλία gadgets, όπως πολυβόλα και τεμαχιστές ελαστικών, κ.ά.
Ο αρχικός ιδιοκτήτης το πούλησε αργότερα σε έναν άλλο συλλέκτη, τον Anthony Pugliese III, για περίπου 324.000 δολάρια. Ο Pugliese το φύλαξε σε ένα υπόστεγο μαζί με τα άλλα αυτοκίνητά του στο Boca Raton Airport Authority στη Φλόριντα. Αλλά έμελλε να κλαπεί το βράδυ της 19ης Ιουνίου 1997, όταν κάποιοι εισέβαλλαν στο υπόστεγο του αεροδρομίου και το έκλεψαν. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τότε, οι κλέφτες χρησιμοποίησαν ένα πριόνι μετάλλου για να μπουν μέσα και να κόψουν το λουκέτο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή προφανώς το αυτοκίνητο ήταν τόσο βαρύ που έπρεπε να συρθεί, κάτι που αποδείχθηκε από τα σημάδια των ελαστικών στο έδαφος. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν και η DB5 ενδεχομένως μεταφέρθηκε στον τελικό του προορισμό mε ένα cargo αεροπλάνο.

Τελευταία φορά που ένα από τα πρωτότυπα αυτοκίνητα Aston Martin DB5 που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία του James Bond το 1965 εμφανίστηκε δημόσια ήταν σε μία δημοπρασία στο Sotheby’s, στη Νέα Υόρκη, το 2019. Ήταν ένα από τα μόλις τρία σωζόμενα πρωτότυπα που παραγγέλθηκαν και διαθέτουν προδιαγραφές MI6 Q. Εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν περί τα 5 εκατομμύρια από τον νέο πλέον κάτοχο του αυτοκινήτου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ