Αυτοκινηση

Ράλλυ Ακρόπολις: Και οι τοίχοι έχουν μιλιά

Συνθήματα και ιστορικές αναφορές, πάντα με μαύρο spray γραμμένα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 796
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
acropolis-photo_story-the_wall_-_megali.jpg

Ο Θωμάς Κ. Ευθυμίου γράφει για τα ιδιότυπα συνθήματα που βρίσκει κανείς στους τοίχους των ειδικών διαδρομών του Ράλλυ Ακρόπολις.

Mια ιδιότυπη συνήθεια «συνοδεύει» τη διεξαγωγή των Ράλλυ Ακρόπολις από το 1985 μέχρι και τις μέρες μας. Στις Ειδικές Διαδρομές του αγώνα, διαχρονικά, συναντά κανείς συνθήματα – κόσμια, με ιστορικές αναφορές, πάντα με μαύρο spray γραμμένα, κυρίως δε σε εγκαταλειμμένα κτίσματα ή βράχια, ή σε ουδέτερα στηθαία τσιμέντου.

acropolis-photo_story-the_wall_1_-_megali.jpg

acropolis-photo_story-the_wall_10.jpg


Ανακαλύψαμε τον άνθρωπο που τα γράφει και παρουσιάζουμε τη θέση του, που αν μη τι άλλο αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς στην  ταυτότητα του Ράλλυ Ακρόπολις. Μας έδωσε μερικές από τις πολλές φωτογραφίες των γραπτών του και μας μίλησε για αυτή του την ιδέα: «Ξεκίνησα να γράφω με spray στις δοκιμές του Ράλλυ Ακρόπολις του 1985. Λίγο καιρό πριν είχε χάσει τη ζωή του στην Κορσική ο Attilio Bettega με τη Lancia 037 rally και αισθάνθηκα την ανάγκη να αποτήσω έναν φόρο τιμής με αυτή μου την κίνηση. Η πρώτη “ανάρτηση-γραφή” ήταν στο Δίστομο σε μια βρύση. Δεν φανταζόμουν ούτε ο ίδιος πώς θα εξελισσόταν όλο αυτό.

acropolis-photo_story-the_wall_2.jpg

acropolis-photo_story-the_wall_3.jpg

Τον επόμενο χρόνο υπήρχε το θανάσιμο ατύχημα των Henry Toivonen - Sergio Cresto με τη Lancia δS4 επίσης στην Κορσική, οπότε συνέχισα γράφοντας και τα δικά τους ονόματα. Σταδιακά, τα ονόματα των εκλιπόντων πήραν συνθήματα ανάλογα με την πορεία του WRC. Δεν ξέρω αν ποτέ επηρέασαν κανέναν, αλλά σίγουρα ένα σύνθημά μου που έγραψα στο πίσω μέρος μιας παλιάς πινακίδας στη θέση “Toll” στις Καρούτες, με ξεπέρασε…

acropolis-photo_story-the_wall_4.jpg

acropolis-photo_story-the_wall_5.jpg

Ήταν η εποχή που τα τετρακίνητα είχαν κατακλύσει την αγωνιστική σκηνή. Είχα γράψει λοιπόν σε αυτή την πινακίδα, το “4 Wheel Drive Are Boring” στοχεύοντας στο ότι η τετρακίνηση έδωσε πλήγμα στο θέαμα στα ράλι. Δυστυχώς πλέον, όλα είναι τετρακίνητα… Κατά καιρούς φωτογραφίες των συνθημάτων μου στις Ειδικές Διαδρομές του Ακρόπολις φιλοξενήθηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεκινώντας από το ιταλικό Auto Sprint που έκανε την αρχή.

acropolis-photo_story-the_wall_12.jpg

Μάλιστα είχα πληροφορηθεί ότι αναζητούσαν τότε οι Ιταλοί δημοσιογράφοι ποιος να είναι αυτός που τα γράφει, ενώ από Έλληνες δημοσιογράφους είχε βγει μια σκέψη ότι είναι Ιταλοί που έρχονται νωρίτερα και τα γράφουν εις μνήμην των οδηγών. Τίποτα από όλα αυτά, Έλληνας είμαι και αγαπάω τα ράλι σε υπερθετικό βαθμό και φροντίζω να δείχνω τον προβληματισμό μου με αυτόν τον τρόπο.

acropolis-photo_story-the_wall_6.jpg

acropolis-photo_story-the_wall_7.jpg

Επίσης να προσθέσω ότι αναγράφονται μόνο ονόματα αγωνιζομένων που έχασαν τη ζωή τους από το 1985 και μετά κατά τη διάρκεια των αγώνων. Έτσι ο τελευταίος που προστέθηκε σε αυτή τη λίστα –και εύχομαι να μην υπάρξει ποτέ άλλος– είναι ο συνοδηγός του Markko Martin, ο βρετανός Michael -Beef- Park. H μόνη μου σιωπηρή παράκληση είναι να μην τα σβήνει κανένας, γιατί πλέον αποτελούν στοιχείο του Ράλλυ Ακρόπολις»

acropolis-photo_story-the_wall_8.jpg

acropolis-photo_story-the_wall_9.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ