Αυτοκινηση

Νέο Opel Mokka-e: Ηλεκτροκίνηση και απέριττη φιλοσοφία

Διατίθεται από την πρώτη ημέρα και σε μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση, ταυτόχρονα με αυτές των κινητήρων εσωτερικής καύσης

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 788
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Opel Mokka-e

Νέο Opel Mokka-e: Για πρώτη φορά στην ιστορία της Opel, διατίθεται ήδη σε μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση, ταυτόχρονα με αυτές των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Η αλήθεια είναι ότι όταν η Opel έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του εντελώς, από λευκό χαρτί, νέου Mokka, είχαμε προετοιμαστεί ότι στο τέλος θα δούμε κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι μας είχε συνηθίσει η γερμανική μάρκα. Και όντως. Δεν πέσαμε έξω…

Πλέον, βλέποντάς το από κοντά, αλλά και έχοντας τη δυνατότητα να μοιραστούμε λίγες ώρες μαζί του, μπορούμε να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους όσοι πρόκριναν το σύνολο της αισθητικής του. Αυτά που θα του χαρακτήριζαν με ασφάλεια την περιγραφή του είναι η απέριττη, τολμηρή σχεδίαση, οι συμπαγείς διαστάσεις και η ικανότητα μεταφοράς πέντε ατόμων. Μαζί με αυτά, η δυνατότητα επιλογής ηλεκτροκίνησης ή κινητήρων εσωτερικής καύσης από την έναρξη κιόλας των πωλήσεων, αλλά και τεχνολογίες και συστήματα άνεσης από ανώτερες κατηγορίες οχημάτων, σύμφωνα με την παράδοση της Opel.

Αισθητική

Το νέο Opel Mokka διαθέτει compact αναλογίες και ακρίβεια μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Οι κοντοί πρόβολοι και το φαρδύ αμάξωμα συνθέτουν την τολμηρή, απέριττη εμφάνιση του συμπαγούς πενταθέσιου των 4,15m. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο εμπρός τμήμα είναι το δυναμικής οπτικής Opel Vizor. Θυμίζοντας full-face κράνος, μία προστατευτική μάσκα καλύπτει το νέο πρόσωπο της Opel, ενσωματώνοντας σε ένα στοιχείο, τη γρίλια, τους προβολείς LED και το νέας σχεδίασης έμβλημα της μάρκας με σήμα τον κεραυνό (Opel Blitz). Το όνομα του μοντέλου εμφανίζεται για πρώτη φορά στο κέντρο της πίσω πόρτας με ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά που αποτυπώνει τη λέξη Mokka με ρέουσα, μορφή. Στο εσωτερικό το νέο Opel Pure Panel περιλαμβάνει δύο διευρυμένες οθόνες και επικεντρώνεται στα απαραίτητα. Αντίθετα με τα cockpit που είναι υπερφορτωμένα με πληροφορίες και χειριστήρια, το Pure Panel εκφράζει μία καθαρή αισθητική. Κι αυτό γιατί οι σχεδιαστές της Opel έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ψηφιακή αποτοξίνωση. Για να αποφευχθεί η διάσπαση της προσοχής του οδηγού, φρόντισαν να διασφαλίσουν τη διαισθητική λειτουργία του συστήματος. Ωστόσο, τα κλασσικά μπουτόν εξακολουθούν να ελέγχουν τις πιο σημαντικές λειτουργίες, χωρίς να απαιτείται πλοήγηση σε υπομενού.

Opel Mokka-e

 
Tech

Το νέο Mokka προσφέρει καινοτόμες λύσεις και μεταξύ αυτών συναντούμε προηγμένα συστήματα, όπως Advanced Cruise Control (ACC) και το Active Lane Positioning. Ένας άλλος τομέας που η Opel επενδύει για πολλά χρόνια, το σύστημα φωτισμού, προσφέρει επίσης κορυφαίες τεχνολογίες με προσαρμοζόμενο –και κατά συνέπεια– αντιθαμβωτικό φωτισμό IntelliLux LED matrix που περιλαμβάνει 14 στοιχεία, κάτι μοναδικό στην κατηγορία του Mokka. Όλες οι εκδόσεις φέρουν στο βασικό εξοπλισμό ηλεκτρικό χειρόφρενο και Traffic Sign Recognition. Διατίθεται επίσης κάμερα οπισθοπορείας 180 μοιρών, Flank Guard, Side Blind Spot Alert και Automatic Park Assist. Η γκάμα συστημάτων infotainment περιλαμβάνει συστήματα Multimedia Radio και Multimedia Navi με έγχρωμη οθόνη αφής 7.0” και το κορυφαίο Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης 10.0”. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι οθόνες αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του Pure Panel και είναι κεκλιμένες προς τον οδηγό. Η οθόνη του Driver Info Centre φτάνει τις 12 ίντσες.

Στην καμπίνα, ο εργονομικός σχεδιασμός των καθισμάτων συνοδεύεται και από το θερμαινόμενο δερμάτινο κάθισμα με λειτουργία μασάζ για τον οδηγό, ενώ οδηγός και συνοδηγός μπορούν να τοποθετούν τα smartphones τους σε ειδική βάση στην κεντρική κονσόλα, όπου τα συμβατά κινητά τηλέφωνα μπορούν να φορτίζονται επαγωγικά (ασύρματα).
Τέλος, ξεχωρίζουμε το «Περιβάλλον» Autobahn proof, που μεταφράζεται σε επιδόσεις, ποιότητα κύλισης, ηχομόνωση, άνεση κ.ά., ενώ για να γίνει ακόμα πιο ξεκούραστο το ταξίδι με το Opel Mokka-e, τα Opel Connect, myOpel app και Free2Move Services, ο τομέας υπηρεσιών μετακίνησης του Ομίλου PSA, προσφέρουν ξεχωριστές λύσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα μέσω εφαρμογών.

Opel Mokka-e

Ηλεκτροκίνηση 

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Opel, το νέο Mokka διατίθεται από την πρώτη κιόλας ημέρα διάθεσης του μοντέλου και σε μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση, ταυτόχρονα με αυτές των κινητήρων εσωτερικής καύσης, χάρη στην πλατφόρμα CMP. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 100kW (136 ίππους) με μέγιστη ροπή 260Nm, άμεσα διαθέσιμη από την εκκίνηση, οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών προγραμμάτων οδήγησης, Normal, Eco και Sport, ενώ με την μπαταρία των 50 kWh, το Opel Mokka-e έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έως 324 χλμ. σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP. 

Σε επίπεδο φόρτισης, είτε πρόκειται για επιτοίχιο φορτιστή (wall box), ταχυφορτιστή ή κλασική οικιακή πρίζα, το νέο Mokka-e υποστηρίζει όλες τις επιλογές φόρτισης: από μονοφασική μέχρι τριφασική εγκατάσταση στα 11kW. Η Opel προσφέρει εγγύηση οκτώ ετών/160.000 χλμ. για την μπαταρία.

Τιμή

 τιμή για το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Mokka-e BEV 136hp αρχίζει από 34.600 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ