Αυτοκινηση

BMW iX3: Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική BMW X

Η BMW iX3 συνδυάζει οδηγική απόλαυση μηδενικών, την πολυδιάστατη λειτουργικότητα και την ευρυχωρία ενός Sports Activity Vehicle

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 788
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
BMW iX3

BMW iX3, η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική BMW X που συνδυάζει οδηγική απόλαυση μηδενικών, πολυδιάστατη λειτουργικότητα και ευρυχωρία ενός Sports Activity Vehicle.

Η πλήρης ηλεκτρική κινητικότητα κάνει το ντεμπούτο της στην γκάμα προϊόντων της μάρκας BMW ως Sports Activity Vehicle που φέρνει μια νέα μορφή απόλαυσης χωρίς εκπομπές ρύπων. Η νέα BMWiX3 είναι το πρώτο από μία σειρά μοντέλων της βασικής μάρκας που οδηγείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ισχύ, ενώ είναι η πρώτη φορά που ένα καθαρά ηλεκτρικό σύστημα κίνησης συνδυάζεται με τα στιβαρά χαρακτηριστικά, την πολύπλευρη λειτουργικότητα και την ευρυχωρία, την άνεση και την κορυφαία αθλητική ικανότητα ενός μοντέλου X.

Η πρεμιέρα της νέας iX3 πυροδοτεί επίσης την εκκίνηση για την πέμπτη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive και ξεκινά μια νέα εποχή ηλεκτροκίνητων συστημάτων οδήγησης για premium αυτοκίνητα. Οι τελευταίες καινοτομίες που αναπτύχθηκαν από το BMW Group για τη βελτιστοποίηση του ηλεκτρικού κινητήρα, της ηλεκτρονικής ισχύος, της τεχνολογίας φόρτισης και της μπαταρίας υψηλής τάσης, δίνουν στη νέα BMW iX3 (με την κίνηση πίσω!) μέγιστη ισχύ 210 kW, ήτοι 286 ίππους, αυτονομία έως 460 χιλιόμετρα (στον κύκλο δοκιμών WLTP) και ένα επίπεδο ενεργειακής απόδοσης πέρα από εκείνο οποιουδήποτε άλλου μοντέλου στην κατηγορία του. 

Προϊόντα και καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες Connected Drive από τη BMW παρέχουν στους πελάτες μια ευρεία ποικιλία επιλογών όσον αφορά την απλή, γρήγορη και βολική φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης στο σπίτι, στον χώρο εργασίας ή στα μέσα του ταξιδιού.

BMW iX3

Design

Η εξωτερική σχεδίαση της νέας BMW iX3 απεικονίζει τις κλασικές αναλογίες ενός Sports Activity Vehicle (SAV), που σημαίνει ότι εμπεριέχει τη στιβαρότητα, την πολυτέλεια και τον πολυτάλαντο χαρακτήρα των μοντέλων BMW X. Η εμπρός ποδιά και η μάσκα «νεφρών» BMW υιοθετούν κλειστή σχεδίαση σε μεγάλο βαθμό, ενώ το πίσω τμήμα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να μειώνει την αντίσταση του αέρα. Επίσης, οι αεροδυναμικά σχεδιασμένες ζάντες ελαφρού κράματος αλουμινίου βοηθούν επίσης στον έλεγχο της ροής αέρα γύρω από το όχημα. Ως αποτέλεσμα, η βελτιωμένη απόδοση προσθέτει περίπου 10 χλμ. στην αυτονομία της νέας BMW iX3. 

Στο εσωτερικό, οι διακριτικές μπλε πινελιές (που συναντάμε και στο εξωτερικό της νέας BMW iX3) παραπέμπουν στην παρουσία του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Χάρη δε στη διαιρούμενη 40: 20: 40 / αναδιπλούμενη πλάτη πίσω καθισμάτων, η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών μπορεί να αυξηθεί από 510 σε 1.560 λίτρα το μέγιστο, εάν χρειαστεί. 

BMW iX3

Το σύστημα κίνησης

Η ενιαία φιλοσοφία του συστήματος κίνησης της νέας BMW iX3 σημαίνει ότι το ηλεκτρικό μοτέρ διέγερσης χωρίς τη χρήση μαγνητών, η μετάδοση και τα ηλεκτρονικά ισχύος είναι διατεταγμένα ως μία ολοκληρωμένη μονάδα. Αυτή η σχεδίαση επιτρέπει την πλήρη αποφυγή σπάνιων γαιών στην κατασκευή του κινητήρα. Η νέα BMW iX3 μπορεί να φορτίσει σε 36 λεπτά με DC φορτιστή 150kW.Επιπλέον, να προσθέσουμε ότι ο χρόνος φόρτισης σε DC 50 kW είναι 1 ώρα και 42 λεπτά για το 80% και 3 ώρες και 24 λεπτά για το 100%.
Η προσαρμοζόμενη ανάκτηση ενέργειας αυξάνει την απόδοση και την οδηγική άνεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ το επίπεδο του Brake Energy Regeneration προσαρμόζεται στις οδηγικές συνθήκες, όπως περιγράφονται από το σύστημα πλοήγησης και τους αισθητήρες συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Έτσι, η απόδοση του ηλεκτροκινητήρα και η υψηλή ικανότητα φόρτισης χαρίζουν στη νέα BMW iX3 μεγάλες ικανότητες σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Τέλος, ο προσομοιωμένος ήχος του Start/Stop στην BMW iX3 είναι ο πρώτος ήχος που προέρχεται από τη συνεργασία ανάμεσα στον Hans Zimmer και τον σχεδιαστή ήχου της BMW, Renzo Vitale, και χρησιμοποιείται σε μοντέλο παραγωγής.

BMW iX3

The points

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι είναι δύο αναφορές: πρώτον ότι η τιμή της αρχικής έκδοσης και μετά την επιδότηση των 6.000 ευρώ είναι από 55.940 ευρώ και περιλαμβάνει κορυφαίο εξοπλισμό και δεύτερον ότι η ενεργειακή απόδοση του ηλεκτροκινητήρα της BMW iX3 είναι κατά 30% υψηλότερη συγκριτικά με των σύγχρονων ηλεκτρικών μοντέλων του BMW Group. 

Τιμές

Οι τιμές της αμιγώς ηλεκτροκίνητης BMWiX3 αρχίζουν για την βασική έκδοση Inspiring από 61.940 ευρώ και για την έκδοση Impressive από 68.550 ευρώ. Συγκριτικά να σημειώσουμε ότι η iX3 είναι περίπου 11.500 ευρώ φθηνότερη από τηνΧ3 xDrive20d (48V)!  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ