Αυτοκινηση

Smart EQ for two: Tο αυτοκίνητο της πόλης έγινε πιο «πράσινο»

Η αστική εξόρμηση γίνεται πλέον πιο εύκολα και πιο «πράσινα» από ποτέ με το αυτοκίνητο-ταυτότητα της πόλης: το Smart EQ for two

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
ΤΕΥΧΟΣ 788
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Smart EQ for two

Smart EQ for two: Η αστική εξόρμηση γίνεται πλέον πιο εύκολα και πιο «πράσινα» από ποτέ.

H αλήθεια είναι ότι όταν σκεφτόμαστε τον όρο «αυτοκίνητο πόλης», ένα αυτοκίνητο μας έρχεται στο μυαλό… Και αυτό δεν είναι άλλο από το Smart! Ένα μικρό, αλλά «μαγικό» όχημα το οποίο άλλαξε την προσέγγισή μας στο τι σημαίνει να κινείσαι με άνεση και πλήρη ελευθερία μέσα στην ενίοτε ασφυκτική μας Αθήνα. Ένα αυτοκίνητο του οποίου η εικόνα είναι πλέον άμεσα και ανεξίτηλα συνδεδεμένη με τη ζωή στην πόλη, τους γρήγορους ρυθμούς της, τους στενούς της δρόμους και την αστική εξόρμηση. Τώρα, όμως, η σύνδεση αυτή αποκτά και μία ακόμα πτυχή, καθότι τα νέας γενιάς For two και For four διατίθενται πλέον μόνο σε ηλεκτροκίνητες εκδόσεις καταργώντας τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Η αστική εξόρμηση, λοιπόν, γίνεται πιο εύκολα και πιο «πράσινα» από ποτέ.

Smart EQ for two

Το Smart μου με πάει παντού

Πείτε μου τι είναι σημαντικό για εσάς στην εύρεση αυτοκινήτου πόλης; Καλαισθησία; Ευελιξία; Ένα άκρως λειτουργικό περιβάλλον και κορυφαίες επιδόσεις στην κατηγορία του; Περιβαλλοντολογική ευαισθησία; Το Smartμου τα έχει όλα. 

Είτε κινούμαι στη γειτονιά μου και αράζω στα στέκια μου, είτε αποφασίζω να ανακαλύψω λίγο περισσότερο την τόσο πλούσια πόλη μου και ξεκινώ τα μικρά «ταξίδια» μεταξύ περιοχών, είτε λαχταρώ έναν καφέ στη θάλασσα, ένα φαγητό στα βόρεια προάστια με την «επάνω» παρέα μου, είτε την παράδοση του ιστορικού μας κέντρου στις ζηλευτές ανά τον κόσμο ταράτσες μας με θέα την Ακρόπολη, το Smart μου με πάει παντού. 

Ακόμα και τη νύχτα, το μικρό μου μαγικό Smart μου τα παρέχει όλα, με διαρκή αλλαγή της εικόνας των πίσω φώτων, ανάλογα με την απόσταση και τη γωνία που έχει ο εξωτερικός παρατηρητής από το αυτοκίνητο. Νέα και κοινά είναι τα πίσω φωτιστικά σώματα που ειδικά στις ακριβές εκδόσεις τους με πυκνές φωτοδιόδους δημιουργούν ένα αισθητικό και οπτικό αποτέλεσμα βγαλμένο απευθείας από κάποιο μελλοντικό concept.

Είναι όμως κάτι που παρέλειψα ε; Κάτι ύψιστης σημασίας… Και αυτό είναι η ασφάλεια, αυτή που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε όλα τα υπόλοιπα χωρίς καν να το σκεφτόμαστε. Αυτός είναι ο σκοπός! Εκτός από τους αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, όλα τα νέα μοντέλα smart διαθέτουν επίσης αερόσακο γονάτων για τον οδηγό, δύο αερόσακους λεκάνης/θώρακα στις πλάτες καθισμάτων οδηγού και συνοδηγού,  αερόσακους κεφαλής στην επένδυση πόρτας και ενεργή υποβοήθηση πέδησης. 

Smart EQ for two

Στον δρόμο

Ξέρω, ξέρω, το πρώτο που θα με ρωτήσετε είναι πόσο δύσκολη ή χρονοβόρα είναι η διαδικασία φόρτισης για το Smart μου, αλλά και εκεί θα σας «απογοητεύσω»… Τα νέο μου smart μπορεί να φορτιστεί και με ταχυφορτιστή 22 kWh που επιτρέπει φόρτιση από το 10% μέχρι το 80% σε 40 λεπτά ανάλογα με την παροχή του δικτύου, ενώ σε οικιακό δίκτυο ένα 6ωρο είναι αρκετό για να γεμίσουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότας 17,6 kWh. Μην ξεχνάμε όμως ότι εναλλακτικά είναι διαθέσιμο και το οικιακό wallbox των 4,6 kW που μπορεί να φορτίσει από 10-80% σε τρεισήμισι ώρες. Ορίστε. Σας τα ’πα! No muss, no fuss.

Η ηλεκτροκίνητη οδηγική εμπειρία ανοίγει μια νέα διάσταση στην οδηγική απόλαυση, ενώ ο σχεδόν αθόρυβος ηλεκτροκινητήρας φροντίζει ώστε τίποτα να μην επηρεάζει την οδηγική απόλαυση.

Το, αμιγώς ηλεκτροκίνητο, smart κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας μέγιστης απόδοσης 82 ίππων (60 kW ) και ροπής 160 Nm, η κίνηση μεταφέρεται άμεσα στους πίσω τροχούς, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 130 χλμ./ώρα. Στο φλέγον θέμα της αυτονομίας, η ονομαστική τιμή είναι 159 χλμ. κατά NEDC (133 χλμ. σε κύκλο WLTP), ενώ το έξυπνο cruise control και το σύστημα πλοήγησης που με μοτίβο ημιαυτόνομης οδήγησης κάνει το smart να φρενάρει όποτε μπορεί για ανάκτηση ενέργειας μέσω της πέδησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλώ από το αρχείο μου, γνωρίζω ότι τo Smart EQ for two έχει κατανάλωση ρεύματος σε μικτό κύκλο: 19,3-17,0 kWh/100 χλμ. και εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 γρ./χλμ. 

Πήγαινε με το ρεύμα

Ο εξυπνότερος τρόπος μετακίνησης είναι εδώ, μια και μπορείτε να αποκτήσετε το νέο Smart EQ for two με άτοκο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να επωφεληθείτε από τις παροχές του. Πλέον γίνεται δικό σας με 239€/μήνα, ελάχιστο όφελος 5.500€, προκαταβολή 8.135€ και πρόσβαση στις eReady Υπηρεσίες για να οδηγείς έξυπνα στην πόλη! Ενημερωτικά οι τιμές για το for two αρχίζουν από τα 24.990 ευρώ. Η δε ισχύς της μπαταρίας είναι εξασφαλισμένη για 8 χρόνια ή 100.000 χλμ. χάρη στο πιστοποιητικό μπαταρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ