Αυτοκινηση

Κωνσταντίνος Αδρακτάς: Πέθανε ο δημιουργός του Enfield 8000

Το μικρό διθέσιο Enfield 8000 κατασκευάστηκε στο Νεώριο της Σύρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Enfield 8.000
Enfield 8.000 © Facebook/ Constantine Epaminondas Adraktas

Κωνσταντίνος Αδρακτάς: Πέθανε ο Έλληνας δημιουργός του αυτοκινήτου Enfield 8000.

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο Έλληνας μηχανικός που αποτέλεσε τον εμπνευστή και δημιουργό του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1970.

Πρόκειται για το αυτοκίνητο Enfield 8000 (E8000), το οποίο θεωρείται παγκοσμίως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπήκε σε παραγωγή. Κατασκευάστηκε πριν από σαράντα χρόνια στο Νεώριο της Σύρου και είχε επαρκή ισχύ περίπου 14 ίππων, αμάξωμα από συνθετικά υλικά και μέγιστη ταχύτητα κίνησης 75 χλμ./ώρα.. 

Retro Electric Car | Enfield E8000 | The Future of the Electric Cars | Drive in | 1977

A TALE OF TWO ISLES TRAILER_world's first production electric car

Την είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Αδρακτά έκανε γνωστή ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», με μια ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook, στην οποία σημείωσε: «Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς είναι ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield  (κάποτε ίσως εξιστορήσω το πως τα οικονομικά συμφέροντα το έθαψαν). Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονας μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση».

RIP Constantine Epaminondas Adraktas Πριν λίγο διάστημα έφυγε αθόρυβα από κοντά μας ένα σπουδαίο ελληνικό μυαλό. Ο...

Δημοσιεύτηκε από Vassili G. Apostolopoulos II στις Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

 

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς

Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου του 1940 και μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών στην Ελλάδα με άριστη βαθμολογία, ξεκίνησε τη φοίτησή του στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στο διάσημο M.I.T., από όπου αποφοίτησε με M.O.S. στην αεροναυτική. Μάλιστα ήτα ο κορυφαίος σε βαθμολογία, με 4,8 στα 5,0, ανάμεσα στους 55 φοιτητές του τμήματός του στην τάξη του 1963.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο όπου απέκτησε και πτυχίο πολιτικού μηχανικού, ενώ εργασία του χρησιμοποιήθηκε και από τη NASA. Συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη στην ανάπτυξη αστικών ακινήτων, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος της βρετανικής Enfield Group.

Διαβάστε εδώ για την ιστορία του Enfield 8000, του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου στην Ελλάδα.


Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ