Αυτοκινηση

Smart EQ fortwo: Ανεξάρτητο, ανανεωμένο, φουτουριστικό, «καθαρό»

Με τη φράση «We are all electric», η Smart μας συστήνει την έκδοση ΕQ, που πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
ΤΕΥΧΟΣ 761
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
smart EQ fortwo

Smart EQ fortwo και Smart EQ Forfour: Τα νέα ηλεκτροκίνητα της smart

Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ένα αυτοκίνητο πόλης... πώς το οραματιζόσαστε; Μικρό, ευέλικτο, γρήγορο, cute, κομψό; Δεν χρειάζεται να το πείτε. Σκέφτεστε ήδη το smart: ένα αστικό σύμβολο. Ένα αυτοκίνητο σταθμό στους πολυσύχναστους, θορυβώδεις, λατρεμένους δρόμους της Αθήνας μας. Ένα αυτοκίνητο που πρωτοπόρησε όταν για πρώτη φορά κόσμησε την πόλη μας, πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά καθότι, πιο ανεξάρτητο, ανανεωμένο, φουτουριστικό και «καθαρό» από ποτέ, τα νέας γενιάς Smart EQ Fortwo και Forfour διατίθενται πλέον μόνο σε ηλεκτροκίνητες εκδόσεις καταργώντας τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

smart EQ fortwo

Επικοινωνία συναισθημάτων
Πάντα αναζητούσα συνδυασμούς που δεν έβρισκα! Ομορφιά, πρακτικότητα, ευελιξία, άνεση, ευφάνταστο και λειτουργικό περιβάλλον, επιδόσεις… Ξεκίνησα και εγώ την πορεία μου αναζητώντας το φαινομενικά ανύπαρκτο. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν κυνηγούσα μάγισσες, γιατί η smart, εισάγοντάς με στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, μου έδωσε σε μια άκρως ανανεωμένη και καλαίσθητη συσκευασία, όλα όσα αναζητούσα.

Τώρα αναζητώ κάτι άλλο… Προσχήματα και δικαιολογίες για να καθυστερήσω να φτάσω στον εκάστοτε προορισμό μου: στο σπίτι, στους φίλους μου, στη δουλειά μου, στα μαγαζιά… για να οδηγώ το smart μου όσο περισσότερο γίνεται. Για να απολαμβάνω όλα όσα έψαχνα, και όλα όσα πλούσια προσφέρει το μικρό μου θαύμα. Αναρωτιέμαι πόσοι άλλοι βρίσκονται σαν και μένα σε όλο τον κόσμο, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς. Όσοι από εμάς ψάχναμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί θα πρέπει τηλεπαθητικά να μεταφέραμε τις επιθυμίες μας στη smart, η οποία μας «άκουσε» και μπόρεσε να κάνει την ευχή μας πράξη. Τη φαντασία μας, πραγματικότητα.

smart EQ fortwo

Οι νύχτες μου πια φωτίζονται διαφορετικά: το νέο Smart φωτίζει τις διαδρομές με διαρκή αλλαγή της εικόνας των πίσω φώτων, ανάλογα με την απόσταση και τη γωνία που έχει ο εξωτερικός παρατηρητής από το αυτοκίνητο. Νέα και κοινά είναι τα πίσω φωτιστικά σώματα που ειδικά στις ακριβές εκδόσεις τους με πυκνές φωτοδιόδους δημιουργούν ένα αισθητικό και οπτικό αποτέλεσμα βγαλμένο απευθείας από κάποιο μελλοντικό concept.

Πιο σημαντικό όμως όλων είναι η ασφάλεια, αυτή που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε όλα τα υπόλοιπα χωρίς άγχος και ανησυχία. Εκτός από τους αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, όλα τα νέα μοντέλα smart διαθέτουν επίσης αερόσακο γονάτων για τον οδηγό, δύο αερόσακους λεκάνης/θώρακα στις πλάτες καθισμάτων οδηγού και συνοδηγού, αερόσακους κεφαλής στην επένδυση πόρτας και ενεργή υποβοήθηση πέδησης.

smart EQ fortwo

Οδηγώντας το ηλεκτροκίνητο smart EQ Fortwo και Forfour 

Η ηλεκτροκίνητη οδηγική εμπειρία ανοίγει μια νέα διάσταση στην οδηγική απόλαυση, ενώ ο σχεδόν αθόρυβος ηλεκτροκινητήρας φροντίζει ώστε τίποτα να μην επηρεάζει την οδηγική απόλαυση.

Το νέο, αμιγώς ηλεκτροκίνητο smart κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας μέγιστης απόδοσης 82 ίππων (60 kW ) και ροπής 160 Nm, η κίνηση μεταφέρεται άμεσα στους πίσω τροχούς, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 130 χλμ./ώρα. Στο φλέγον θέμα της αυτονομίας, η ονομαστική τιμή είναι 159 χλμ. κατά NEDC (133 χλμ. σε κύκλο WLTP), ενώ το έξυπνο cruise control και το σύστημα πλοήγησης που με μοτίβο ημιαυτόνομης οδήγησης κάνει το smart να φρενάρει όποτε μπορεί για ανάκτηση ενέργειας μέσω της πέδησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλώ από το αρχείο μου, γνωρίζω ότι τo smart EQ fortwo έχει κατανάλωση ρεύματος σε μικτό κύκλο: 19,3-17,0 kWh/100 χλμ και εκπομπές CO2 σε μικτό κύκλο: 0 γρ/χλμ.

smart EQ fortwo

Τέλος, όταν με το καλό επιστρέψω στο σπίτι ή το πρωί στο γραφείο μου, θα ασχοληθώ με τη φόρτισή του. Μπελάς; Όχι καλέ… Τα νέα smart μπορούν να φορτιστούν και με ταχυφορτιστή 22 kWh που επιτρέπουν φόρτιση από το 10% μέχρι το 80% σε 40 λεπτά ανάλογα με την παροχή του δικτύου, ενώ σε οικιακό δίκτυο ένα 6ωρο είναι αρκετό για να γεμίσουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενεργειακής χωρητικότας 17,6 kWh. Εναλλακτικά  είναι διαθέσιμο και το οικιακό wallbox των 4,6 kW που μπορεί να φορτίσει από 10%-80% σε τρεισήμισι ώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ