Αυτοκινηση

Σαλόνια Αυτοκινήτου: Κοντά στο τέλος τους;

Προάγγελος δεινών η πρώιμη ακύρωση του φημισμένου σαλονιού Αυτοκινήτου Γενεύης του 2021, απότοκο εν πολλοίς της απώλειας 11 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την ακύρωση του φετινού show…

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης

Το Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης του 2021 ακυρώθηκε. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα και τι σημαίνει η ακύρωσή τους;

Η έξαρση των διαδικτυακών μέσων και των social media, σε παγκόσμιο επίπεδο, εδώ και μερικά χρόνια έφεραν σε αμφισβήτηση τον θεσμό των «Σαλονιών Αυτοκινήτου», όσο και την ίδια την ύπαρξή τους. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πόσο χρήσιμη είναι μία έκθεση ανοιχτή στο κοινό, σε μία εποχή όπου οτιδήποτε νέο στην κόσμο της αυτοκίνησης –και όχι μόνο− γίνεται γνωστό σε ελάχιστα λεπτά της ώρας. Και υποστηρίζουν ότι τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που στοιχίζει ένα τέτοιο εγχείρημα, θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλα εργαλεία του marketing.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές των εκθέσεων θεωρούν μία σπάνια ευκαιρία για το απανταχού κοινό κάθε ηλικίας να μπορέσει να «ακουμπήσει» ονειρικά supercars, να δει από κοντά σύγχρονα κομψοτεχνήματα της αυτοκίνησης και να «μυρίσει» τις νέες τάσεις στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Τα ζόρικα μαντάτα…
Όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα, η Επιτροπή και το Συμβούλιο του Ιδρύματος «Salon International de l'Automobile» αποφάσισαν για το μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης (GIMS), της μεγαλύτερης δημόσιας εκδήλωσης στην Ελβετία τα εξής:

  1. Το ίδρυμα δεν θα διοργανώσει την Έκθεση το 2021.
  2. Το δάνειο από το καντόνι της Γενεύης δεν θα γίνει αποδεκτό.
  3. Η πώληση της Έκθεσης στην PALEXPO SA είναι η προτιμώμενη λύση.

Λόγω λοιπόν των οικονομικών συνεπειών της ακύρωσης του GIMS 2020 από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για λόγους ανωτέρας βίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το Ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έπρεπε να λάβει μερικές σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του Geneva International Motor Show σήμερα.

Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης

Τεράστιες ζημιές
Η Επιτροπή και το Foundation Board (η επιτροπή του ιδρύματος) αποφάσισαν να μην διοργανώσουν την Έκθεση το 2021: Η πλειοψηφία των εκθετών GIMS που συμμετείχαν σε μια έρευνα δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα συμμετάσχουν σε μια έκθεση το 2021 και ότι θα προτιμούσαν να έχουν μία πιθανή συμμετοχή στο GIMS 2022.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας περνά επί του παρόντος μια δύσκολη φάση και οι εκθέτες χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα κατάσταση υγείας θα επέτρεπε τη διοργάνωση εκδήλωσης που θα προσελκύσει περισσότερους από 600.000 επισκέπτες και 10.000 δημοσιογράφους την επόμενη άνοιξη.

Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης

Αμέσως μετά την ακύρωση του GIMS τον Μάρτιο του 2020, το Ίδρυμα ζήτησε οικονομική υποστήριξη από το Καντόνι της Γενεύης για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από την ακύρωση του GIMS −εκτιμάται σε 11 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα− και για να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας νέας έκθεσης.

Στις αρχές Ιουνίου, το Μεγάλο Συμβούλιο ενέκρινε δάνειο στο Ίδρυμα ύψους 16,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ίδρυμα ευχαρίστησε τις αρμόδιες αρχές του Καντονίου και της πολιτείας της Γενεύης για την προθυμία τους να χορηγήσουν αυτό το δάνειο στο GIMS, αλλά δεν θεώρησε τους όρους του δανείου ως εγγύηση της μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας του Ιδρύματος στην παρούσα μορφή του.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το Ίδρυμα θα ήταν υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει αποπληρωμή 1 εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων ήδη από τον Ιούνιο του 2021, προτού να έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει πρόσθετα κεφάλαια, καθώς η εκδήλωση GIMS 2021 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Θεωρήθηκε επίσης μη αποδεκτό ότι ένας όρος του δανείου είναι η διοργάνωση εκδήλωσης το 2021. Επομένως, το δάνειο δεν έγινε αποδεκτό.

Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης

Και τώρα;

Ως εκ τούτου, το Ίδρυμα αποφάσισε υπέρ της πώλησης του GIMS στην Palexpo SA. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την τακτική διοργάνωση μιας Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στη Γενεύη. Η αγορά των περιουσιακών στοιχείων θα μεταβιβάσει όλα τα δικαιώματα στην οργάνωση της GIMS στην Palexpo SA.

Ως υπενθύμιση, το GIMS είναι η μεγαλύτερη δημόσια εκδήλωση στην Ελβετία. Ο οικονομικός αντίκτυπός του στο καντόνι της Γενεύης εκτιμάται σε περίπου 200 εκατομμύρια CHF ετησίως.

Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης

Η ιστορία

Το Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης είναι μια ετήσια έκθεση αυτοκινήτου που πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε Μάρτιο στην Γενεύη της Ελβετίας. Η έκθεση διοργανώνεται στο Palexpo, ένα συνεδριακό κέντρο που βρίσκεται δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Cointrin της Γενεύης, από τον Οργανισμό Internationale des Constructeurs d'Automobiles και θεωρείται οριακά η πλέον σημαντική διεθνής έκθεση αυτοκινήτου.

Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης

Για πρώτη φορά το 1905 το Salon φιλοξένησε σχεδόν όλα τα μεγάλα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ιστορία του αυτοκινήτου, μαζί με αυτοκίνητα βενζολίου και ατμού από τις αρχές του αιώνα. Τα εξωτικά supercars συχνά κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια του ντεμπούτου τους στην έκθεση, όπου και ανακοινώνονται πρωτότυπα, νέος εξοπλισμός, τεχνικές ανακαλύψεις, διεθνείς συνεργασίες, καθώς και πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις. Το show θεωρείται ισότιμη διαδικασία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες όλου του κόσμου, κάτι που βοηθιέται δραστικά από το γεγονός ότι η Ελβετία στερείται αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σαλόνι Αυτοκινήτου Γενεύης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ