Αυτοκινηση

Νέο Ford Kuga: Το πιο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της Ford

Το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που προσφέρεται με plug-in υβριδική, ήπια υβριδική και πλήρη υβριδική τεχνολογία κίνησης

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 745
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
νέο Ford Kuga

Το νέο Ford Kuga προσφέρει ακόμα πιο διαισθητικά χαρακτηριστικά άνεσης και υποστήριξης της οδήγησης, όπως το μόντεμ Ford Pass Connect.

Το νέο Kuga είναι το καλύτερο παράδειγμα της ανθρωποκεντρικής σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Ford και ταυτόχρονα ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αυτοκίνησης γενικότερα. Το μοντέλο εξελίχθηκε σε στενή συνεργασία με πελάτες SUV αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να προσφέρει ξεχωριστό στιλ, αρκετές επιλογές κινητήρων, premium άνεση και προηγμένες τεχνολογίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής,  μέσα και έξω από το αυτοκίνητο. Διαθέτει τον καλύτερο στην κατηγορία χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών και κορυφαία χωρητικότητα του χώρου αποσκευών, που επιτυγχάνονται με την υιοθέτηση μιας συρόμενης δεύτερης σειράς καθισμάτων, που μετακινείται εύκολα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, σε μία διαδρομή μήκους 15 εκατοστών. Μάλιστα σε συνδυασμό με την έξυπνη εταζέρα (τύπου Puma) αυξάνει τον χώρο αποσκευών στα 645 λίτρα, που είναι ο καλύτερος στην κατηγορία.

Τεχνολογία
Η συνδεσιμότητα αναβαθμίζεται περαιτέρω στο νέο Ford Kuga με νέα, εξηλεκτρισμένα χαρακτηριστικά, μέσω της εφαρμογής FordPass και της εφαρμογής Ford Pass Connect. Διαθέτει ένα ενσωματωμένο modem που του επιτρέπει να είναι μόνιμα συνδεδεμένο στο internet. Με αυτό τον τρόπο, ο οδηγός του νέου Ford Kuga μπορεί μέσα από την εφαρμογή Ford Pass να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο από μακριά, να ελέγχει τη στάθμη καυσίμου και τη φόρτιση της μπαταρίας, ή να λαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα για την πίεση των ελαστικών. Επίσης έχουμε τις νέες τεχνολογίες Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring, οι οποίες βοηθούν τους οδηγούς να κινούνται στην πυκνή κυκλοφορία της πόλης και στον αυτοκινητόδρομο με μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ ο προληπτικός φωτισμός στροφών καθώς και εκείνος που βασίζεται στην οδική σήμανση διευκολύνουν την οδήγηση στο σκοτάδι. Τέλος, μεταξύ άλλων, διακρίνουμε την τεχνολογία Head-updisplay που βοηθά τους οδηγούς να έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον δρόμο, ενώ το Active Park Assist 2 επιτρέπει πλήρως αυτοματοποιημένους ελιγμούς στάθμευσης με το πάτημα ενός μόνο διακόπτη.

Το Σύστημα Road Edge Detection
Το νέο Ford Kuga διαθέτει μία νέα τεχνολογία που διευκολύνει την οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους. Συγκεκριμένα, με ταχύτητες από 70 έως 110 χλμ./ώρα, το Road Edge Detection χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη που παρακολουθεί τα άκρα του δρόμου 50 μ. μπροστά από το όχημα και σε εύρος 7 μ. από κάθε πλευρά. Όταν ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος «τελειώνει» δίνοντας τη θέση του σε επιφάνεια με χαλίκια ή γρασίδι, το σύστημα παρέχει από μόνο του μία ομαλή διόρθωση της πορείας, ανάλογα με τις απαιτήσεις, διατηρώντας έτσι το όχημα στον δρόμο. Επίσης, παρέχει υποβοήθηση διεύθυνσης σε δρόμους με σήμανση όταν η διαγράμμιση της λωρίδας είναι δυσδιάκριτη ή κρυμμένη από χιόνι, φύλλα ή βροχή. Τη νύχτα, το σύστημα χρησιμοποιεί τον φωτισμό από τους προβολείς και λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

νέο Ford Kuga

Στον δρόμο
Το νέο Kuga διατίθεται με μία υπερ-πλήρη γκάμα εκδόσεων κινητήρων και κιβωτίων ταχυτήτων.  Ξεκινάμε με τον κινητήρα βενζίνης 1.5 L Eco Boost 150 PS, με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση στους εμπρός τροχούς, περνάμε στον πετρελαιοκινητήρα 1.5 L Eco Blue 120 PS με 6-τάχυτο μηχανικό ή 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση στους εμπρός τροχούς και συνεχίζουμε με τον πετρελαιοκινητήρα 2.0 L Eco Blue 190 PS,με 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Το νέο και ταχύτατο στις αλλαγές οκτατάχυτο αυτόματο κιβώτιο της Ford είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει περαιτέρω βελτίωση τόσο στην κατανάλωση όσο και στην απόκριση. Το κιβώτιο διατίθεται με τους κινητήρες 1.5LEco Blue των 120 ίππων και 2.0 L Eco Blue των 190 ίππων και περιλαμβάνει: Adaptive Shift Scheduling, που αξιολογεί τα ατομικά στιλ οδήγησης για βελτιστοποίηση των σημείων αλλαγής των σχέσεων και, Adaptive Shift Quality Control, που αξιολογεί πληροφορίες του οχήματος και του περιβάλλοντος για καλύτερη προσαρμογή της πίεσης στους εσωτερικούς συμπλέκτες, με στόχο ομαλότερες αλλαγές σχέσεων.

Τέλος, για την «παρουσία» του στον δρόμο, ίσως χρειάζεται να γράψουμε τα λιγότερα. Ένα κλασικό Ford, με άριστο τιμόνι, κορυφαία ποιότητα κύλισης και εντυπωσιακή συμπεριφορά σε δρόμους με στροφιλίκια και απαιτητική οδήγηση. Το νέο Ford Kugaδιατίθεται σε τιμές που αρχίζουν από 26.272 ευρώ, σε συνδυασμό με τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης της αγοράς μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος MyKuga της Ford Finance.

Hybrid Era!
Είναι δε το πρώτο μοντέλο της Ford που θα προσφέρεται με plug-in υβριδική (PHEV), ήπια υβριδική (mHEV) και πλήρως υβριδική (FHEV) τεχνολογία. Με τις πλήρως υβριδικές εκδόσεις να είναι διαθέσιμες αργότερα μέσα στη χρονιά, το νέο Kuga λανσάρεται στην ελληνική αγορά αρχικά με την Plug-in υβριδική έκδοση (PHEV) με τον βενζινοκινητήρα 2.5 L Duratec 225 PS, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων CVT και κίνηση στους εμπρός τροχούς και την ήπια υβριδική έκδοση (mHEV) με τον πετρελαιοκινητήρα 2.0 L Eco Blue 150 PS, με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση στους εμπρός τροχούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ