Αυτοκινηση

Νέο Kia XCeed, η σπορ εναλλακτική πρόταση στα SUV

Δυναμικό, εκφραστικό και με σύγχρονο σχεδιασμό

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 723
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
av-kia-1c.jpg

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Kia XCeed, το νέο αστικό crossover της Kia Motors

Όταν οδηγήσαμε το νέο Kia Ceed πριν από ένα περίπου χρόνο αυτό που μας είχε εντυπωσιάσει ήταν η εντυπωσιακή συμπεριφορά του πλαισίου, που έδινε στο κορεατικό μικρομεσαίο χάτσμπαγκ μία οριακά τέλεια οδηγική συμπεριφορά. Τώρα το Ceed άλλαξε και περνώντας στα Crossover συνεχίζει να ενθουσιάζει τους οδηγούς με τα δυναμικά του χαρακτηριστικά και την άνετη, σίγουρη οδική του συμπεριφορά, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα πιο ευρύ οπτικό πεδίο του δρόμου σε σχέση με ένα συμβατικό hatchback. Να αναφέρουμε εδώ ότι Product Manager της Kia Motors Europe με έδρα τη Φρανκφούρτη είναι ο συμπατριώτης μας Γιάννης Ρούσσης.

Design

av-kia-1a.jpg

Δυναμικό, εκφραστικό και με σύγχρονο σχεδιασμό, το νέο Kia XCeed αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική, σπορ επιλογή σε σχέση με τα παραδοσιακά SUV, παρέχοντας κάτι διαφορετικό από τα άλλα μοντέλα της σειράς Ceed. Τα μόνα στοιχεία του αμαξώματος που είναι κοινά με το πεντάθυρο hatchback είναι οι εμπρός πόρτες. Ουσιαστικά, το εμπρός και το πίσω μέρος διαθέτουν επίσης μια «απόκλιση» από το «πρόσωπο» των συμβατικών μοντέλων της οικογένειας Ceed, διαφοροποιώντας το Kia XCeed από αυτά. Παράλληλα, στο πίσω μέρος τα νέα φώτα δημιουργούν μια λεπτή, ιδιαίτερα «τεχνολογική» φωτεινή υπογραφή LED. Η απόσταση από το έδαφος του Kia XCeed είναι 17,4 εκ. όταν οι ζάντες είναι 16 ιντσών και 18,4 εκ. όταν είναι 18 ιντσών.

Interior
av-kia-2.jpg

Στο εσωτερικό του, το Kia XCeed διαθέτει τη σύγχρονη αισθητική των άλλων εκδόσεων του Ceed, με την κεντρική κονσόλα προσανατολισμένη ελαφρώς προς τον οδηγό. Η «ελεύθερη» οθόνη αφής του συστήματος infotainment κυριαρχεί οπτικά στο ταμπλό, ενώ το κάτω τμήμα του πίνακα οργάνων διαθέτει ένα σύνολο κουμπιών, ενδείξεων και διακοπτών, ευαίσθητων στην αφή, με τη βοήθεια των οποίων ρυθμίζεται η ένταση του ηχοσυστήματος, της θέρμανσης και του εξαερισμού. Το εσωτερικό διαθέτει σε όλο το εύρος μαλακά υλικά σε συνδυασμό με ένα διακοσμητικό σατέν χρωμίου στο ταμπλό, που δημιουργούν ένα πολυτελές και εκλεπτυσμένο περιβάλλον. Μοναδικό για το Kia XCeed είναι ένα καινούργιο κίτρινο χρωματικό πακέτο για το εσωτερικό, με μαύρη ταπετσαρία η οποία δημιουργεί αντίθεση με τις ραφές σε έντονο κίτρινο σε καθίσματα και πόρτες. Με όλα τα καθίσματα τοποθετημένα κατά 42 χιλιοστά πιο ψηλά σε σχέση με το Ceed η είσοδος και η έξοδος είναι σημαντικά πιο εύκολη.
Ο μεγαλύτερος πίσω πρόβολος του Kia XCeed εξασφαλίζει και ένα πολύ μεγάλο χώρο αποσκευών, ήτοι με τα πίσω (σε διάταξη 40:20:40) καθίσματα διπλωμένα, η χωρητικότητα αυξάνεται από τα 426 στα 1.378 λίτρα, ενώ με την έξυπνη ηλεκτρική πέμπτη πόρτα (Smart Power Tailgate) και το δάπεδο δύο επιπέδων του πορτμπαγκάζ, που μπορεί να μετακινηθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω προκειμένου είτε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη χωρητικότητα για τις αποσκευές είτε ένας «κρυφός» κάτω χώρος.

Tech

av-kia-3.jpg

Το σύνολο προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας του νέου Kia XCeed το καθιστούν αυτόματα ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα τεχνολογικά αυτοκίνητα της κατηγορίας του, ενώ είναι ένα από τα πρώτα οχήματα στην Ευρώπη που προσφέρουν το καινοτόμο σύστημα τηλεματικής UVO Connect, με πλήρη συνδεσιμότητα και πρόσβαση σε ένα ευρύ πεδίο πληροφοριών μέσω της οθόνης αφής και του/ των smartphone. Χάρη στις υπηρεσίες Kia Live και την προαιρετική ευρεία οθόνη TFT LCD 10,25 ιντσών, το σύστημα χρησιμοποιεί τη δική του κάρτα eSIM για τη λήψη και ανανέωση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο παρέχοντας πληθώρα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Το Kia XCeed προσφέρει επίσης μια ευρεία γκάμα από προηγμένες και έξυπνες τεχνολογίες ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει σήμερα η τεχνολογία.

Μηχανικά

av-kia-1b.jpg

Το νέο Kia XCeed διατίθεται με τρεις υπερτροφοδοτούμενους T-GDi κινητήρες άμεσου ψεκασμού βενζίνης. Ο τρικύλινδρος 1.0 T-GDi αποδίδει 120 ίππους, ο τετρακύλινδρος 1.4 T-GDi 140 ίππους και ο 1.6 T-GDi 204 ίππους, ενώ διατίθεται επίσης και με δύο εκδόσεις diesel 1.6 Smartstream απόδοσης 115 ή 136 ίππων.
Με εξαίρεση τον 1.0 T-GDi, όλοι οι κινητήρες μπορούν να συνδυαστούν με μηχανικά κιβώτια έξι σχέσεων ή αυτόματα διπλού συμπλέκτη με επτά σχέσεις. Ο κινητήρας 1,0 λίτρου συνδυάζεται μόνο με το μηχανικό κιβώτιο. Το σύστημα Idle Stop & Go είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, ενώ από τις αρχές του 2020 θα προσφέρεται σε υβριδική έκδοση 48V και υβριδική plug-in έκδοση.

Τιμές
Οι τιμές του Kia XCeed αρχίζουν από €20.590 ευρώ για την έκδοση XCeed 1.0T 120hp Launch Edition I, με εγγύηση 7 ετών ή 150.000 χιλιομέτρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ