Αυτοκινηση

Προσπερνώντας τη ζωή

Όταν η σχέση σου με τα χρήματα είναι καθαρά αριθμητική, τότε τα όρια που χωρίζουν την εκτίμηση μιας σπάνιας κατασκευής από την επιδειξιομανή ματαιότητα συχνά είναι δυσδιάκριτα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 702
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
av-glam-1.jpg

​Το ένα και μοναδικό (One-off) επετειακό μοντέλο της of Bugatti είναι φυσικά χειροποίητο και υπεράνω κριτικής σε οποιοδήποτε επίπεδο

Όταν η Bugatti με αφορμή την επέτειο των 110 χρόνων της παρουσίαζε πριν λίγο καιρό στη Γενεύη το εξωπραγματικό «La Voiture Noire», τρία πράγματα γνωρίζαμε μόνο: ότι το αυτοκίνητο αυτό αποτελεί προσωπική παραγγελία ενός συγκεκριμένου πελάτη, άρα θα κατασκευαστεί μόνο ένα αντίτυπο, ότι το εσωτερικό του δεν υπήρχε κι ότι θα κατασκευαζόταν ώστε να είναι έτοιμο το 2021 που θα παραδοθεί το μοντέλο και ότι η τελική του αξία θα υπερέβαινε τα 11 εκατ. ευρώ!

Και μόλις πριν λίγες ημέρες μάθαμε ότι, τελικά, ο ευτυχής ιδιοκτήτης αυτού του καταλυτικής ψυχολογίας και εμφάνισης υπερ-αυτοκινήτου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο γνωστός και μη εξαιρετέος «χρυσοπάπουτσος» Cristiano Ronaldo!

Ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι άσχετος με τα supercars, ούτε με τη γαλλική ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία, αφού ήδη διαθέτει την Bugatti Chiron των 2,5 εκατ. ευρώ και δύο Veyron για να τις αλλάζει…

av-glam-4.jpg

Βέβαια, το ερώτημα «γιατί να ξοδέψει κάποιος τέτοιο αστρονομικό νούμερο, προκειμένου να έχει τέσσερις ρόδες στον δρόμο», όταν μάλιστα το γκαράζ του είναι γεμάτο από ένα σωρό σπορ αυτοκίνητα, δεν μπορεί να απαντηθεί με την απλή λογική.

Είναι προφανές ότι ένας συνδυασμός παράδοξης ματαιότητας, με γαρνιτούρα από επιδειξιομανία και νεποτισμό, δίνει ένα καλό κοκτέιλ απάντησης. Αλλά φτάνουν όλα αυτά; Κι αν αύριο το πρωί ο εριστικός Cristiano (ιδιαίτερα τώρα που η Juventus αποκλείστηκε από το Champions League) αγριέψει και αρχίσει τις ερωτήσεις τύπου «από την τσέπη σας τα πήρα τα λεφτά; Τι ζόρι τραβάτε για το ποιο αυτοκίνητο θέλω να οδηγώ; Πώς με κρίνετε, αφού έχω το δικαίωμα να απολαύσω τη μία και μοναδική ζωή μου όσο πιο ακραία τελειομανώς μπορώ;» και διάφορα τέτοια, μάλλον δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη, γιατί όσο προκλητικό κι αν είναι, όπως λέει και ο ενίοτε σοφός λαός, «από πίτα που δεν τρως, μη σε μέλλει αν καεί». Διότι όπως είπε και ο ενάρετος Van Gogh: «Η κανονικότητα είναι ένας τέλεια στρωμένος δρόμος. Μόνο που δεν φυτρώνουν λουλούδια επάνω του».

Το αυτοκίνητο
Το ένα και μοναδικό (One-off) επετειακό μοντέλο της of Bugatti είναι φυσικά χειροποίητο και υπεράνω κριτικής σε οποιοδήποτε επίπεδο. Απαράμιλλο από την άποψη του σχεδιασμού, της ποιότητας, των υλικών και της οδήγησης. Το όνομά του έχει σαφή αναφορά στην κατάμαυρη Bugatti Type 57SC Atlantic, που κατασκευάστηκε σε μόνο τέσσερα αντίτυπα μεταξύ 1936 και 1938. Ο κινητήρας W16 των 8.0 λίτρων, που είναι τοποθετημένος στο κέντρο, αποδίδει 1.500 ίππους, ενώ το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο στο χέρι με εκτεταμένη χρήση ανθρακονημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ