Αυτοκινηση

Αχ βρε Ναταλία, φωτιές που άναψες...

Ο ιδιοφυής Roland Gumpert δανείστηκε το όνομα της κόρης του για να βαφτίσει το πρώτο επαναστατικό αυτοκίνητο στον κόσμο, μιας και χρησιμοποιεί για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κυψέλες μεθανόλης!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 702
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
av-voltage-anoigma.jpg

Το Nathalie είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο supercar, που διαφέρει από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το όνομά του μπορεί να μη λέει τίποτα στους περισσότερους, αλλά ο Roland Gumpert, ως επικεφαλής του τμήματος Sport & Special Developments για την Audi Sport, ήταν αυτός που σφράγισε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του Audi Quattro. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Audi κέρδισε 25 τίτλους rallye και 4 παγκόσμια πρωταθλήματα rallye. Ένα ανήσυχο πνεύμα, που τον θυμόμαστε πριν τις Ειδικές Διαδρομές της Βίτωλης και του Ταρζάν, στο αυτοσχέδιο χώρο service των Quattro στη Μακρακώμη, να κάνει ακόμα και «βουτιές» στον κινητήρα του γερμανικού κύτους για να επιδιορθώσει μία βλάβη!

av-voltage-4.jpg

Το ανήσυχο πνεύμα του Gumpert ήταν αυτό που μετά από πολλά χρόνια, τo 2005, δημιούργησε το Apollo, ένα σπορ αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε μέχρι το 2013, όταν η Gumpert Sportwagenmanufaktur GmbH κατέθεσε πτώχευση, διακόπτοντας έτσι την παραγωγή του.

Αλλά παραήταν δραστήριος ο συμπαθής Roland για να μείνει άπραγος. Έτσι αναζήτησε ρευστό στην Κίνα και τελικά δημιούργησε κοινοπραξία με την κινεζική start up Aiways Group, η οποία κατασκευάζει και δικά της ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο supercar, που να διαφέρει από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Έτσι, η μία από τις δίδυμες κόρες του Gumpert, η Nathalie, έδωσε το όνομά της στο εγχείρημα το 2017 και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε.

av-voltage-1.jpg

Το πρώτο supercar με κυψέλες μεθανόλης είναι πραγματικότητα. Διαθέτει κλωβό ρολού μολυβδαινίου, χρώματος SVG και FIA, ελαφρύ αμάξωμα από  άνθρακα, αεροδυναμικά βοηθήματα με γεννήτρια στροβίλων, πίσω πτερύγια και ζάντες αγώνων. Διαθέτει ακόμα τετρακίνηση με 4 κινητήρες στους τέσσερις τροχούς, χειροκίνητο ή αυτόματο sequential κιβώτιο ταχυτήτων και ισχύ 600 kW, ήτοι 555 ίππους.

Η Nathalie χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που επιτρέπει μεγάλες αποστάσεις χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα ειδικά σε περιοχές που δεν διαθέτουν σταθμούς φόρτισης EV. Το διθέσιο Nathalie Methanol Fuel Cell λειτουργεί φιλικά προς το περιβάλλον με μεθανόλη και παράγει μόνιμη ισχύ 5 kW.

Σε επίπεδο επιδόσεων, η Ναταλία παραείναι ζόρικη. Έτσι σημειώνει τελική ταχύτητα πάνω από 300 χλμ./ώρα, επιταχύνει από 0-100 χ.α.ώ. σε 2,5’’, ενώ η ονομαστική εργοστασιακή τιμή της αυτονομίας ορίζεται στη εντυπωσιακή τιμή των 850 χλμ. χωρίς επαναφόρτιση! Συγκεκριμένα, η Nathalie χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που επιτρέπει μεγάλες αποστάσεις χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα ειδικά σε περιοχές που δεν διαθέτουν σταθμούς φόρτισης EV. Το διθέσιο Nathalie Methanol Fuel Cell λειτουργεί φιλικά προς το περιβάλλον με μεθανόλη και παράγει μόνιμη ισχύ 5 kW.

Εύρος; Απεριόριστο! Το αυτοκίνητο τροφοδοτείται με μεθανόλη σε μόλις τρία λεπτά. Η μεθανόλη παρέχει ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλεκτροχημική αντίδραση, επομένως είναι πολύ ανώτερη από όλα τα γνωστά καύσιμα, καθώς μπορεί να συντεθεί με περιβαλλοντικά ουδέτερο τρόπο. Το αυτοκίνητο ανατροφοδοτείται σε μόλις τρία λεπτά και υπάρχει επαρκής ενέργεια για τη συνέχιση του ταξιδιού σας.

av-voltage-6.jpg

Tην αγωνιστική έκδοση του μοντέλου παρουσίασε η κοινοπραξία RG-Aiways πριν λίγο καιρό στη διάσημη πίστα Nurburgring-Nordslife, γνωστή και ως «Green Hell», με οδηγό, φυσικά, μία γυναίκα, την Τσέχα οδηγό αγώνων Gabriela Jilkova. Αν σας ενδιαφέρει, το κόστος της RG Nathalie εκτιμάται στα 500.000 ευρώ, τιμή την οποία εκτοξεύει σε αυτό το ύψος η πανάκριβη πλατίνα στη μεμβράνη της κυψέλης καυσίμου. Τεχνολογία είναι αυτή...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ