Αυτοκινηση

Θέλετε ένα άνετο, ευρύχωρο οικογενειακό αυτοκίνητο;

To Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS σας κλείνει το μάτι

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS

Τι είναι
Ένα ευρύχωρο, άνετο και με σχεδιαστική άποψη πολυχρηστικό (MPV) αυτοκίνητο.

Το μοντέλο με νέο σχεδιασμό και πιο ανανεωμένη εμφάνιση, με όλα τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά της οικογένειας του 500.

Η προσπάθεια της μάρκας να προσελκύσει κοινό και από την αγορά των crossover

Interior/Tech
Η ανανέωση περιλαμβάνει γενικότερα παρεμβάσεις και στο εσωτερικό με καλύτερα σε ποιότητα υλικά, αλλά με την τυπική διάταξη των οργάνων να παραμένει η ίδια που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια στην σειρά των μοντέλων 500L.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η οθόνη αφής 7 ιντσών με το νέο σύστημα πολυμέσων Uconnect HD LIVE με το οποίο υποστηρίζει τα Apple CarPlay και Android Auto.

Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS

Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται 6 αερόσακοι, cruise control, πολυλειτουργικό δερμάτινο τιμόνι και μία σειρά από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, όπως η προειδοποίηση σύγκρουσης με αυτόνομο φρενάρισμα και η κάμερα οπισθοπορείας.

Σε επίπεδο χώρων, το 500L βρίσκεται στο στοιχείο του αφού η «γέννησή» του προέρχεται από ένα πολυμορφικής προοπτικής και διάταξης αυτοκίνητο. Το μεγάλο και πλήρως αξιοποιήσιμο πορτμπαγκάζ των 455 λίτρων δεν κλέβει σε τίποτα από το επίσης ευρύχωρο εσωτερικό της καμπίνας, στην οποία οι επιβάτες γενικότερα, όπου και να καθίσουν, θα απολαύσουν ένα ξεκούραστο ταξίδι μιας και έχει ενδιαφέρουσες και σημαντικές δυνατότητες διαμόρφωσης.

Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS

Αξίζει να εξηγήσουμε γιατί το 500L είναι αγαπημένη επιλογή των γονιών μικρών παιδιών, αφού το εσωτερικό είναι τόσο ευρύχωρο που επιτρέπει το δέσιμο των παιδιών στα καθίσματά τους, όντας σχεδόν όρθιοι. Κάτι που απαλλάσσει από πόνους μέσης ή άλλα σύνδρομα που προκαλούν πόνους ή δυσφορία.

Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS

Τέλος, τα συρόμενα πίσω καθίσματα παρέχουν τη δυνατότητα μεταφοράς παιδικών ποδηλάτων στο χώρο αποσκευών, χωρίς να απαιτείται δηλαδή ειδική σχάρα στην οροφή ή κάποιο επιπρόσθετο σύστημα ανάρτησης στην πίσω πέμπτη πόρτα.

Στον δρόμο
Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας κινούσε ο 4-κύλινδρος 1.6-λιτρων υπετροφοδοτούμενος (turbo) πετρελαιοκινητήρας απόδοσης 120 ίππων, ενώ η κίνηση μεταδιδόταν στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου ταχυτήτων 6 σχέσεων, η κλιμάκωση των οποίων στοχεύει στη χαμηλή κατανάλωση.

Η ροπή είναι 320Nm, επιταχύνει 0-100 χλμ/ώρα σε 11,5’’, σημειώνει τελική ταχύτητα 183 χ.α.ώ., η εργοστασιακή τιμή μικτής κατανάλωσης δηλώνεται στα 4,9 λίτρα/100 χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 127 γρ/χλμ.

Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS

Στο δρόμο δεν προβληματίζει σε κανένα τύπο βατού οδοστρώματος και το διαπιστώσαμε αυτό κάνοντας αρκετά χιλιόμετρα σε αυτοκινητοδρόμους, σε επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και σε χωματόδρομους και σε χιόνια. Είναι προφανές ότι η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περνάνε στο εσωτερικό οι διάφορες ανωμαλίες, αλλά και να προσφέρουν ένα ξεκούραστο ταξίδι.

Η έκδοση City Cross της δοκιμής μας διαθέτει περισσότερες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου χάρη στην αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 2,5 εκατ. σε σχέση με τις απλές εκδόσεις, ενώ βοηθούν δραστικά οι ποδιές μπροστά - πίσω αλλά και τα προστατευτικά πλαστικά που αγκαλιάζουν το αμάξωμα.

Τιμές
Οι τιμές για το Fiat 500L 1.6 MTJD 120hp City Cross της δοκιμής μας αρχίζουν από 19.900 ευρώ, η τιμή για την βασική βενζινοκίνητη έκδοση 1.4 από 15.990 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη για την βασική πετρελαιοκίνητη έκδοση 1.3MTJ από 17.000 ευρώ.

Fiat 500L 1.6 MTJ 120 PS

Tips
Το ανανεωμένο 500L έχει δεχθεί αλλαγές στο αισθητικό κομμάτι όσο στους τομείς άνεσης και ασφάλειας, ενώ οι αναβαθμισμένοι κινητήρες βενζίνης και diesel είναι εναρμονισμένοι με το νέο πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro 6d-TEMP.

Με την αξιοποίηση των χαρακτηριστικών που έχουν εδραιώσει την ευρωπαϊκή αποδοχή, τα πιο ευρύχωρα 500 από όλα είναι τώρα ακόμα πιο γεμάτα τεχνολογία και συνδεσιμότητα, έχουν ακόμα περισσότερο χαρακτήρα και συνδυάζονται στις τρεις προσωπικότητες του αυτοκινήτου: Urban, Cross και Wagon.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ