Αυτοκινηση

​Ξεχάστε το RAV4 που ξέρατε...

Οδηγήσαμε στην Ισπανία το compact SUV της Toyota που τα αλλάζει όλα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto-kentriki.jpg

Τι είναι

> Tα 5ης γενιάς compact SUV της Toyota που δημιούργησε το 1994 το μέλλον της κατηγορίας SUV.

> Ένα πλήρες αυτοκίνητο με έξυπνες τεχνολογίες, υβριδικά συστήματα κίνησης, μεγάλους χώρους και ένα εξαιρετικό πλαίσιο που κάνει τα ταξίδια, πραγματικά απολαυστικά.

> Καλύπτει την «επιταγή» της εταιρείας για την κατασκευή αυτοκινήτων με γενικότερο ενδιαφέρον, κάτω από την ομπρέλα «No more boring cars»!

auto-3.jpg

Design-Tech

> Το νέο RAV4 είναι το πρώτο μοντέλο της φίρμας που βασίζεται στην πλατφόρμα «Toyota New Global Architecture», έχοντας ιδανική κατανομή βάρους και αυξημένη ακαμψία.

> Οι σχεδιαστές κράτησαν τα σχεδιαστικά στοιχεία της περιπέτειας και του εκλεπτυσμένου στιλ, για να προτρέψουν τους ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου να χρησιμοποιήσουν το RAV4 τους, και να ταξιδέψουν...

> Η πλατφόρμα TNGA βοηθάει μεταξύ άλλων στην πολύ καλύτερη εκμετάλλευση των χώρων που δημιουργούνται στην καμπίνα, και την τοποθέτηση του υβριδικού συτήματος, σχεδιασμός που προσφέρει στο νέο RAV4 τις ιδιαιτερότητες που απαιτούνται για την προσέλκυση πελατών σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά.

auto-2.jpg

> Τα βασικά στοιχεία για τη δημιουργία αυτού του πλεονεκτήματος, περιλαμβάνουν και την αύξηση της απόστασης από το έδαφος, χρησιμοποιώντας τροχούς μεγάλης διαμέτρου και καθιστώντας το αυτοκίνητο κατάλληλο για πολλαπλούς τύπους χρήσης.

> Στον τομέα της ασφάλειας, τo Τoyota Safety Sense είναι αναβαθμισμένο με πρόσθετες λειτουργίες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το Pre-Collision System με ανίχνευση πεζών, έξυπνο Adaptive Cruise Control, Lane Departure Alert με ενεργή διόρθωση ακόμη κι αν δεν υπάρχει εμφανής ή επαρκής διαγράμμιση, Road Sign Assist, αυτόματη εναλλαγή φώτων και επιπλέον Lane Tracing Assist που φέρνει το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας.

auto-1.jpg

> Το εσωτερικό που κινείται προς μία εμφανώς premium προσέγγιση, δεσπόζει η οθόνη 7 ιντσών του συστήματος infotainment ψηλά στην κεντρική κονσόλα, ενώ είναι ή πρώτη φορά που το RAV4 έχει τόσο φαρδιά κολώνα στο κέντρο του ταμπλό, κυρίως για να φιλοξενήσει το σύστημα των λειτουργιών, αλλά και να μπορεί να δεχθεί σε φάρδος ένα μεγάλο smartphone για επαγωγική φόρτιση. 

> Σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακή είναι η επιλογή τοποθέτησης ενός κεντρικού καθρέφτη ο οποίος διαθέτει πλέον και ψηφιακή θέα (Smart Rear View) κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη!

auto-5.jpg

Στον δρόμο

> Το νέο RAV4 διατίθεται με νέο 2-λιτρο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού ισχύος 175 ίππων, καθώς επίσης και με το νέο υβριδικό σύνολο των 2.5 λίτρων απόδοσης 218 ίππων για την προσθιοκίνητη έκδοση και 222 ίππων για την τετρακίνητη AWD-i.

> Η δίλιτρη έκδοση συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 6 ταχυτήτων ή με το νέο αυτόματο Direct Shift CVT και με μηχανικό σύστημα τετρακίνησης, ενώ εκείνη των 2.5 λίτρων εφοδιάζεται και με μία υβριδική μονάδα, η οποία αποτελείται τον  βενζινοκινητήρα των 2.487 κ.εκ. και έναν ηλεκτροκινητήρα με χωρητικότητα 6,5 Αμπερώρια, συνολικής απόδοσης 218 ίππων ως προσθιοκίνητο και 222 ίππων με το σύστημα τετρακίνησης AWD-i, στο οποίο την κίνηση στους πίσω τροχούς δίνει ο ηλεκτροκινητήρας.

auto-6.jpg

> Η Toyota εισάγει στο νέο RAV4 βελτιώσεις στην έξυπνη τεχνολογία τετρακίνησης (AWD-i) για να προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις, δυνατότητες και έλεγχο σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, προσθέτοντας στο μοντέλο το πνεύμα «πηγαίνω οπουδήποτε», αλλά και την οδηγική απόλαυση.

> Στον δρόμο είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την πραγματική άνεση του αμαξώματος να προσφέρει ξεκούραστο ταξίδι σε αυτοκινητοδρόμους ή και στο επαρχιακό δίκτυο της Καταλονίας, ενώ τα 17 χιλιόμετρα  που διανύσαμε σε μικτής ποιότητας χωματόδρομο (βραχώδη σημεία, χαντάκια, λάσπη, κλπ), μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε γιατί και πως το RAV4 συναντά τους προγόνους του που έφεραν την τετρακίνηση στην καθημερινότητά μας. Ωποσδήποτε τα 19 εκ. απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος, παίζουν και αυτά τον ρόλο τους.

Τιμή

> Η τιμή απόκτησης του νέου Toyota RAV4 2.0 αρχίζει από τις 27.700 ευρώ, ενώ η υβριδική έκδοση RAV4 2.5 Hybrid αναμένεται να κοστίζει περίπου 3.000 με 4.000 ευρώ πιο χαμηλά από την υβριδική έκδοση της προηγούμενης γενιάς, ήτοι να ξεκινάει από τα 35.000 ευρώ περίπου. 

auto-7.jpg

Tips

> Το Toyota RAV4 ξεκίνησε ως ένα πρωτοποριακό μοντέλο, αλλά εξελίχθηκε δυναμικά  για να γίνει ένα από τα οχήματα με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Του πιστώνεται δε η δημιουργία ενός ολόκληρου νέου τμήματος της αγοράς (SUV), στο οποίο σήμερα εκπροσωπείται κάθε σημαντικός κατασκευαστής.

> Το μοντέλο βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας της Toyota. Οι αθροιστικές παγκόσμιες πωλήσεις σε τέσσερις γενιές από το 1994 έχουν φτάσει πάνω από 8,5 εκατομμύρια, ενώ το 2017, το RAV4 ήταν το πιο δημοφιλές SUV παγκοσμίως και το τέταρτο best-seller μοντέλο συνολικά, με πωλήσεις 810.953.

> Στην Ευρώπη, η υψηλή ζήτηση για SUV από την αγορά έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια (22,7% της αγοράς νέων αυτοκινήτων) και οι ετήσιες πωλήσεις αναμένεται να φτάσουν πάνω από πέντε εκατομμύρια μέχρι το 2023. Ο όγκος των πωλήσεων των μικρομεσαίων SUV παραμένει σταθερός, περίπου 1,5 εκατομμύρια ετησίως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ