Αυτοκινηση

Το Kia Stonic 1.6 Diesel 115hp μας κλείνει το μάτι

Το μοντέλο της Kia με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξατομίκευσης που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thumbnail_auto_-_kentriki.jpg

Τι είναι
To κόμπακτ crossover της κορεατικής εταιρείας σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία.

Το μοντέλο της Kia με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξατομίκευσης που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

thumbnail_auto_1.jpg

Design/Interior
Οι σχεδιαστές ανέλαβαν να δημιουργήσουν ένα κόμπακτ crossover με στιλ SUV. Οι μαζεμένες διαστάσεις και το χαμηλό κέντρο βάρους συμβάλλουν στη δυναμική εμφάνιση που εμπνέεται από το σχήμα, την αισθητική και την αυτοπεποίθηση που εκπέμπουν τα μεγαλύτερα SUV της Kia.

Όπως και το εξωτερικό, το εσωτερικό του Stonic ακολουθεί την ίδια λογική με την εξωτερική σχεδίαση, συνδυάζοντας ευθείες γραμμές με απαλές επιφάνειες και ανάγλυφα σχήματα με γεωμετρικές φόρμες.

Το ταμπλό έχει μια μικρή κλίση προς τον οδηγό για πιο εύκολο έλεγχο, ενώ η «αιωρούμενη» οθόνη του συστήματος πολυμέσων HMI (human-machine interface) δεσπόζει στο κέντρο. Η οθόνη αφής του συστήματος infotainment συντελεί στη μείωση των διακοπτών στο ταμπλό και φέρνει τα σημαντικότερα χειριστήρια ψηλότερα, μέσα στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Τα μεγάλα κι εύχρηστα χειριστήρια του καλοριφέρ και του κλιματισμού είναι βολικά τοποθετημένα ακριβώς κάτω από την οθόνη.

auto_3.jpg

Έμφαση έχει δοθεί και στη δημιουργία πρακτικών κι έξυπνων θηκών στη καμπίνα, δίνοντας ένα ακόμη πλεονέκτημα στο Stonic έναντι του ανταγωνισμού. Το ραφάκι στη θήκη που βρίσκεται στη βάση της κεντρικής κονσόλας φιλοξενεί τα μεγαλύτερα σημερινά smartphones, οι τσέπες σε όλες τις πόρτες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να χωράνε μια φιάλη, 1,5 λίτρου οι εμπρός και 0,5 λίτρου οι πίσω, ενώ ένα ζεύγος ποτηροθήκες υπάρχουν ανάμεσα στις εμπρός θέσεις.

Ο χώρος αποσκευών των 352 λίτρων διαθέτει διπλό δάπεδο δίνοντας τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να αυξομειώνει το πορτμπαγκάζ σύμφωνα με τις ανάγκες του ή να δημιουργεί έναν εντελώς επίπεδο χώρο φόρτωσης 1.155 λίτρων όταν αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα.

Tech
Το προσθιοκίνητο Stonic διαθέτει στάνταρ ηλεκτρονικό έλεγχο της ευστάθειας (Electronic Stability Control ή ESC) αλλά και το σύστημα διαχείρισης της ευστάθειας της Kia (Vehicle Stability Management ή VSM). Επιπλέον, μια γκάμα από ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού καθιστούν το αυτοκίνητο πιο ευχάριστο αλλά και πιο ασφαλές σε κάθε είδους δρόμο και συνθήκες.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται, το Torque Vectoring: φρενάρει έξυπνα τον εσωτερικό εμπρός τροχό στις στροφές για να μειώσει την υποστροφή κατά την επιτάχυνση, προσομοιώνοντας το διαφορικό Torsen.

Το Cornering Brake Control: φρενάρει τους εσωτερικούς τροχούς όταν χρειάζεται για να διατηρήσει την ευστάθεια στις στροφές.

thumbnail_auto_4.jpg

Το Straight Line Stability: φρενάρει ανεξάρτητα τους τροχούς σε περίπτωση βίαιης επιβράδυνσης και συμβάλλει στον έλεγχο κατευθυντικότητας.

Το Hill Start Assist: βοηθά στην εκκίνηση σε ανηφόρα, χωρίς να αφήνει το αυτοκίνητο να κυλίσει προς τα πίσω - ιδανικό για αστικά περιβάλλοντα με συνεχή σταμάτα-ξεκίνα.

Κινείται / Στρίβει
Το Stonic κινείται από κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, σχεδιασμένους έτσι ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη οικονομία καυσίμου, απόδοση και απόλαυση.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας κινούσε ο πιο αποδοτικός κινητήρας του Stonic ο diesel των 1.6 λίτρων, με απόδοση 115 ίππων και 260 Nm ροπής, που συνεργάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής της Kia, οι μηχανικοί της εταιρίας έδωσαν προτεραιότητα στα σπορ δυναμικά χαρακτηριστικά και την αμεσότητα στις αντιδράσεις. Γι’ αυτό το Stonic ενσωματώνει νέες ρυθμίσεις στην εμπρός και πίσω ανάρτηση που εξασφαλίζουν έναν ιδιαίτερα ευχάριστο οδηγικό χαρακτήρα. Τα εμπρός υδραυλικά αμορτισέρ είναι ειδικά ρυθμισμένα για να προσφέρουν ομαλότερη απόσβεση σε κακοτεχνίες του οδοστρώματος και ταυτόχρονα να περιορίζουν τις τάσεις πλεύσης του αμαξώματος σε υψηλότερες ταχύτητες.

thumbnail_auto_2.jpg

Κοστίζει
Η τιμή του Kia Stonic diesel 1.6 CRDi 115 ίππων αρχίζει από τα 19.390 ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης των Stonic αρχίζουν από τις 14.590 ευρώ για την έκδοση 1.2 LX Inmotion.

Όλα τα μοντέλα συνοδεύονται από την εργοστασιακή εγγύηση των 7 χρόνων.

Info
Αναλυτικές πληροφορίες για το Kia Stonic, μπορείτε να βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ