Αυτοκινηση

Citroën 2CV: 70 χρόνια μυθικής παρουσίας

Στο 1948 Motor Show στο Παρίσι, το πιο δημοφιλές μοντέλο της Citroën παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 680
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Citroën 2CV

Στην έκθεση αυτοκινήτου Mondial de Paris 2018, παράλληλα με τις τελευταίες καινοτομίες της, η Citroën προσφέρει μια θέση τιμής στο θρυλικό της 2CV, που παρουσιάζεται κάθετα σε ένα από τα τείχη του περιπτέρου της! Για έναν πολύ καλό λόγο: πριν από 70 χρόνια, στο 1948 Motor Show στο Παρίσι, το πιο δημοφιλές μοντέλο της Citroën παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, που σε χρόνο «ντε-τε» το λάτρεψε.

Πάμε πίσω, λοιπόν, στο μεταπολεμικό Παρίσι, σε μία Ευρώπη που έβγαινε από έναν εξαντλητικό πόλεμο. Οι κοινωνίες ήθελαν να δουν μπροστά και οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν διττό σκοπό: από τη μία να δώσουν στο ταλαιπωρημένο κοινό πρακτικά αυτοκίνητα, ενώ από την άλλη έπρεπε να είναι προσιτά, πρακτικά και, αν όχι όμορφα, συμπαθητικά. Αν δε είχαν και καινοτόμες τεχνολογίες, τότε ήταν ένα «πλήρες πακέτο»!

Ενώ κάποιοι χλευάζουν την ιδιαίτερη σιλουέτα του, άλλοι είδαν σε αυτό όλες τις ιδιότητες που εξακολουθούν να στερούνται πολλά μοντέλα της εποχής: απλότητα, ελαφρότητα, ευκινησία, άνεση, ευελιξία... Από τις πρώτες μέρες η εισροή παραγγελιών έδωσε μεγάλη αξία στη μάρκα και στους σχεδιαστές της. Ο André Lefebvre, επικεφαλής του γραφείου σχεδιασμού της Citroën, όντως εξοπλίζει το 2CV με πλήθος έξυπνων τεχνολογιών για την τότε εποχή: εμπρός τροχός, ευέλικτη ανάρτηση με μεγάλες διαδρομές, αερόψυκτο δικίλυνδρο κινητήρα κ.λπ.

Salon de Paris 1948. Citroën 2CV, Vincent Auriol
Salon de Paris 1948. Το Citroën 2CV αποκαλύπτεται μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Vincent Auriol (φωτ. πάνω δεξιά: στο κέντρο με τα γυαλιά) και αφήνει άναυδο όλον τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, ήδη πριν από τον πόλεμο, από το 1936, γεννήθηκε το πρόγραμμα TPV (Toute Petite Voiture - Πολύ Μικρά Οχήματα) της Citroën. Στόχος; Nα καταστεί το αυτοκίνητο ένα σύγχρονο προϊόν, χρήσιμο για το έργο του αγροτικού κοινού και προσιτό στις εργατικές τάξεις, σε μια εποχή που εξακολουθεί να θεωρείται ως πολυτελές αντικείμενο. Επομένως, η απλότητα, η λιτότητα και η εφευρετικότητα πρέπει να συνδυαστούν για την επίτευξη ενός βασικού χαρακτηριστικού, το οποίο δόθηκε ως κατεύθυνση στους σχεδιαστές του: «Ένα αυτοκίνητο που να μπορεί να μεταφέρει τέσσερα άτομα και ένα σακί με πενήντα κιλά πατάτες ή ένα βαρέλι, με μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ./ώρα». Αποτέλεσμα: το πρώτο TPV ζύγιζε 370 κιλά άδειο και το κόστος του είναι το ένα τρίτο του 11 CV. Είχε ακόμη και ένα μόνο φως μπροστά, επειδή η νομοθεσία της εποχής δεν απαιτούσε δύο!

Citroën 2CV

Το 1939, περίπου 250 μοντέλα προπαραγωγής είναι έτοιμα για το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού, αλλά αυτό ακυρώνεται λόγω της κήρυξης πολέμου και τα οχήματα σκόπιμα καταστρέφονται ή κρύβονται. Μετά τον πόλεμο, η Citroën επαναφέρει το πρόγραμμα και κρίνεται απαραίτητο να περιμένει μέχρι το 1948 για να αποκαλύψει το μοντέλο 2CV στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού.

Citroën 2CV

Δημοφιλές με την ευγενή έννοια, το Citroën 2CV γίνεται ένα πραγματικό κοινωνικό φαινόμενο: όχημα των κτηνοτρόφων όπως και των ιερέων, των πατέρων όπως και των φοιτητών, και γνωρίζει μια εξαιρετική σταδιοδρομία 42 ετών, με περισσότερα από 5,1 εκ. αντίτυπα (συμπεριλαμβανομένων των ημιφορτηγών) μέχρι το 1990. Σήμερα, το 2CV παραμένει μια εικόνα της ιστορίας των αυτοκινήτων και έχει πολλούς συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. 


Φωτογραφίες: Citroën Media

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ