Αυτοκινηση

Nissan Leaf: Το πιο εξελιγμένο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο

Με την αποκάλυψη του νέου Nissan Leaf, του πιο εξελιγμένου αμιγώς ηλεκτροκίνητου οχήματος (EV) στην Ευρώπη, η Nissan δίνει σάρκα και οστά στο όραμά της για την ευφυή κινητικότητα

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 657
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
av-nissan-.jpg

Το Nissan Leaf ήταν το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο που μπήκε σε μαζική παραγωγή το 2010 και δεν έθεσε απλά νέα δεδομένα στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά άλλαξε και τα δεδομένα της αγοράς. Με ποιον τρόπο; Με το να δημιουργήσει ένα «κανονικό» αυτοκίνητο στην όψη, τη λειτουργικότητα και τη σύγχρονη τεχνολογία, όντας ταυτόχρονα με μία εντελώς νέα φιλοσοφία στον τομέα της ενέργειας!

Στο επίκεντρο του Nissan Intelligent Power, στο νέο Nissan Leaf, βρίσκεται το e-powertrain, το ηλεκτρονικό σύστημα παραγωγής και μετάδοσης κίνησης, το οποίο προσφέρει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, αυξημένη ροπή και ισχύ, με περισσότερο δυναμικές επιδόσεις. Το νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης συμπληρώνει η μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τεχνολογίας, η οποία παρέχει αυξημένη ισχύ, όπως και ικανότητα αποθήκευσης της ενέργειας.

av-nissan-1.jpg

Μαζί με την ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, το νέο e-powertrain προσφέρει μια εκπληκτική, γραμμική οδηγική απόδοση ισχύος 110 kW. Η ροπή έχει αυξηθεί στα 320 Nm, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της επιτάχυνσης.

Έτσι, η ακτίνα οδήγησης του νέου Nissan Leaf έχει αυξηθεί σε 378 χλμ. (Νέος Ευρωπαϊκός Κύκλος Οδήγησης) με μία μόνο φόρτιση. Για εκείνους που επιθυμούν ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία για το νέο τους Leaf,  η Nissan θα λανσάρει μια έκδοση με αυξημένη ισχύ κινητήρα και χωρητικότητα μπαταρίας στα τέλη του 2018. Αυτή η έκδοση θα προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, ανάλογα με τις ανάγκες οδήγησης.

Στο εσωτερικό, η διάταξη της οθόνης TFT 7 ιντσών έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες όπως είναι  η τεχνολογία Safety Shield,  η κατάσταση φόρτισης, το «αποτύπωμα» ισχύος και οι πληροφορίες του συστήματος ήχου και πλοήγησης. Επίσης   τα συστήματα  Apple CarPlay και Android Auto έχουν προστεθεί στο σύστημα ψυχαγωγίας, στις εκδόσεις με το σύστημα πλοήγησης.

av-nissan-2.jpg

Nissan Intelligent Concept

Μία σειρά καινοτόμων τεχνολογιών εφοδιάζει το νέο Leaf και μέσω της Nissan Intelligent Driving βελτιώνει την οδηγική απόλαυση, ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας μειώνοντας ταυτόχρονα το στρες του οδηγού.

Το νέο Nissan Leaf διαθέτει τρεις κύριες νέες ευφυείς τεχνολογίες οδήγησης.  Η πρώτη ακούει στο όνομα ProPilot, το προηγμένο σύστημα υποστήριξης του οδηγού. Χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια  οδήγησης σε μια λωρίδα κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο, καθιστώντας την οδήγηση ευκολότερη, λιγότερο φορτισμένη και πιο χαλαρωτική.

av-nissan-5.jpg

Η δεύτερη είναι το  ProPilot Park, που στοχεύει στο να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων σχετικά με τη στάθμευση. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, εφόσον ενεργοποιηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του συνόλου του συστήματος διεύθυνσης, επιτάχυνσης, πέδησης και επιλογής ταχυτήτων, για αυτόματη καθοδήγηση του αυτοκινήτου στο σημείο στάθμευσης. Κατά συνέπεια, εξαλείφει το άγχος του οδηγού κατά τη στάθμευση προσφέροντας ασφάλεια και ακρίβεια κατά τη διαδικασία.

Η τρίτη τεχνολογία, το e-Pedal, ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο που οδηγούμε. Επιτρέπει στους οδηγούς να εκκινήσουν, να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να σταματήσουν απλά ρυθμίζοντας το πάτημα στο πεντάλ γκαζιού. 

av-nissan-4.jpg

Nissan Intelligent Integration

Σίγουρα αποτελεί την ευχάριστη είδηση της νέας πραγματικότητας. Ποια είναι αυτή; Η σύνδεση της ισχύος της μπαταρίας του αυτοκινήτου με τις κοινωνικές υποδομές! Αυτό το πρωτοποριακό όραμα της Nissan για τις δυνατότητες των ηλεκτρικών οχημάτων δεν σταματά στην τροφοδοσία του νέου Leaf. Οι μπαταρίες του αυτοκινήτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κινητές συσκευές ενέργειας.

Η τεχνολογία οχήματος-πλέγματος (V2G) συνδυάζει την αμφίδρομη φόρτιση επιτρέποντας την πλήρη ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων στο ηλεκτρικό δίκτυο. Συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας χειρισμού μη προγραμματιζόμενων ροών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας τις ανανεώσιμες πηγές ευρύτερα ολοκληρωμένες και προσιτές. Οι ιδιοκτήτες του νέου Nissan Leaf θα επωφεληθούν επίσης από ένα νέο interface με μια εφαρμογή για smartphones, που τους επιτρέπει να  παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης του οχήματός τους, να βρουν τον πλησιέστερο σταθμό φόρτισης και να προθερμαίνουν ή να ψύχουν το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία, πριν καν το οδηγήσουν!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ