Αυτοκινηση

Mercedes A-Class: Αλλάζοντας τα δεδομένα στην premium κατηγορία

Η νέα A-Class με ανθρωποκεντρικά συστήματα και με τεχνολογία που εντυπωσιάζει, είναι τόσο νεανική και δυναμική όσο ποτέ, ενώ ταυτόχρονα αναμορφώνει εντελώς τη σύγχρονη πολυτέλεια, διαθέτοντας χαρακτηριστικά από μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 657
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mercedes-anoigma.jpg

Αν υπήρχε μία λέξη που θα μας επέτρεπε να χαρακτηρίσουμε σε απόλυτο βαθμό την νέα A-Class, αυτή δεν είναι άλλη από την «ανθρωποκεντρική»! Ναι, έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε την εργονομική προσέγγιση πολλών αυτοκινήτων, σαν οδηγοκεντρική, πλην όμως εν προκειμένω, έχουμε περάσει σε άλλη διάσταση. Θυμάμαι πριν χρόνια, στην αποκάλυψη της 3ης γενιάς της A-Class στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου στην καθιερωμένη εισαγωγική ομιλία ο Dr. Dieter Zetsche, CEO της Daimler Mercedes Benz, είχε αναφερθεί εκτενώς στην συνδεσιμότητα που εισέβαλλε στον χώρο της αυτοκίνησης και έμελλε να αλλάξει μία για πάντα τα δεδομένα. 

Τα χρόνια πέρασαν, η A-Class 3ης γενιάς αγαπήθηκε όσο ελάχιστα αυτοκίνητα στον κόσμο και μάλιστα, κάτι που πιστώνεται στην μάρκα, «κατέβασε» κατά πολύ τον μέσο ηλικιακό όρο στο αγοραστικό της κοινό! 

av-mercedes-1.jpg

Smartphone σε ρόδες 
Αυτή την παρακαταθήκη δεν θα ήθελε να τη χάσει με τίποτα η Mercedes-Benz και στη φετινή Γενεύη είδαμε την εξέλιξή της: Η τέταρτη γενιά της Mercedes-Benz A-Class δεν είναι απλά «ακόμα ένα» διασυνδεδεμένο (connected) όχημα. Έχει βγάλει από πάνω της τον μανδύα του αυτοκινήτου, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, και έχει τοποθετήσει τον νέο, δυναμικό στην ψυχή, στο μυαλό και στην ηλικία άνθρωπο στο επίκεντρό της φιλοσοφίας της. Πρόκειται για το αυτοκίνητο που προσαρμόζεται στον οδηγό του, επικοινωνεί κυριολεκτικά μαζί του και μαθαίνει από αυτόν! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που  σε καλεί να την ανακαλύψεις! 

Η σπορ εμφάνιση του μοντέλου έχει ενισχυθεί, ενώ οι χώροι, η χρηστικότητα και η λειτουργικότητά του έχουν κάνει άλμα βελτίωσης. Επιπλέον, η νέα A-Class διαθέτει έναν επαναστατικό σχεδιασμό στο εσωτερικό της που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, εκπροσωπώντας την επόμενη ημέρα στη σχεδιαστική ταυτότητα «Sensual Purity» που τη διέκρινε στην προηγούμενη γενιά της. Όταν μπήκα μέσα για πρώτη φορά, κλείνοντας τις πόρτες, με συνεπήρε αυτή η κινηματογραφικής προοπτικής τεράστια διπλή οθόνη που αγκαλιάζει τα μάτια αλλά και τις αισθήσεις του οδηγού… Όντας θιασώτης της εσωτερικής αισθητικής πραγματείας, γιατί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου περνάμε το 97% του χρόνου μας με αυτό, δεν μπορώ να πω, παρά μόνον ότι ένιωσα να ταξιδεύω, πριν καν αγγίξω τον διακόπτη Start Engine. Το ταμπλό οργάνων και το κόκπιτ προσδίδουν στιλ «Avant-garde», γεγονός που δημιουργεί μία μοναδική αρχιτεκτονική. Οι δε δύο οθόνες στο ταμπλό φτάνουν έως τις 10.25 ίντσες (26 cm) και προστατεύονται από ένα κρυστάλλινο κάλυμμα (εκτός από τη βασική έκδοση με δύο οθόνες 7 ιντσών) για να δημιουργήσουν ένα εντελώς αυτόνομο κόκπιτ ευρείας οθόνης.  

av-mercedes-3.jpg

Το εσωτερικό όμως είναι και ιδιαίτερα ευρύχωρο για τους επιβάτες συνολικά, μια και έχει αυξηθεί ο ωφέλιμος χώρος στο ύψος των ώμων, των αγκώνων και στο ύψος του κεφαλιού, ενώ έχουμε και πιο εύκολη είσοδος στα πίσω καθίσματα. Τέλος, ο χώρος αποσκευών 370 λίτρων είναι κατά 29 λίτρα μεγαλύτερος από το απερχόμενο μοντέλο και πιο ευρύχωρος.  

Η χρηστική νοημοσύνη
Την ίδια στιγμή, η A-Class, ακόμα και πριν από την S-Class ή οποιοδήποτε μεγαλύτερο μοντέλο της Mercedes-Benz, διαθέτει καινοτόμα συστήματα επαυξημένης νοημοσύνης, συνδεσιμότητας, άνεσης, ασφάλειας  –συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ημι-αυτόνομης οδήγησης– τα οποία  τοποθετήθηκαν στον βενιαμίν της μάρκας, επαναπροσδιορίζοντας έτσι τον ορισμό της «μοντέρνας πολυτέλειας» και θέτοντάς την στην κορυφή της κατηγορίας των compact οχημάτων. 

Τεχνολογικά, η νέα A-Class δεν παίρνει μόνο την πρώτη θέση χάρη στο εντελώς νέο σύστημα πολυμέσων MBUX - Mercedes-Benz User Experience … Προσφέρει επίσης και πολλές λειτουργίες που έχουν τοποθετηθεί προηγουμένως σε πολυτελή μοντέλα μεγαλύτερης κατηγορίας, όπως συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στον οδηγό, το όχημα και τους επιβάτες, δυνατότητα εκμάθησης εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνει και δυνατότητα εξατομίκευσης, εύκολος χειρισμός μέσω της οθόνης αφής, touchpad στην κεντρική κονσόλα και πλήκτρα αφής στο τιμόνι, έξυπνος φωνητικός έλεγχος που αναγνωρίζει την καθομιλουμένη και ενεργοποίηση του συστήματος με την έκφραση «Hey Mercedes», προαιρετικά οθόνη πλοήγησης με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) αλλά και νέες υπηρεσίες Mercedes me services.

av-mercedes-4.jpg

Intelligent Drive
Οι πρωτιές δεν σταματούν εδώ... Για πρώτη φορά, η A-Class διαθέτει σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες οδηγικές καταστάσεις. Επίσης, διαθέτει τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας στην κατηγορία, χάρη στο πλήθος των συστημάτων υποβοήθησης που διαθέτει με λειτουργίες που συναντώνται στην S-Class (προαιρετικός εξοπλισμός), όπως το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης απόστασης Distronic και η ενεργή υποβοήθηση τιμονιού, το Active Emergency Stop Assist και το «διαισθητικό» σύστημα αναγνώρισης αλλαγής λωρίδας Active Lane Change Assist, το σύστημα Pre-Safe Plus που αναγνωρίζει έναν πιθανό κίνδυνο οπίσθιας σύγκρουσης κ.ά. 

Σε επίπεδο μηχανικών συνόλων έχουμε μία νέα γκάμα κινητήρων με δύο διαφορετικές εκδόσεις βενζίνης 1.4 και 2.0 λίτρων απόδοσης 163 έως 224 ίππων και έναν πετρελαίου 1.5 λίτρων απόδοσης 116 ίππων. Ανάλογα με την έκδοση υπάρχει διαθέσιμο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων ή αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.

av-mercedes-5.jpg

Οι τιμές της νέας A-Class στην ελληνική αγορά αρχίζουν από τα 32.288 ευρώ για την A180d (Auto), η Α200 αρχίζει από 32.605 και η Α250 (Auto) από 44.120 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ