Αυτοκινηση

Η Tesla στην Ελλάδα!

Ποια είναι η ουσιαστική σημασία της ενέργειας

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto_-_kentriki.jpg

Μία -από μήνες- διαφαινόμενη ενέργεια της αμερικανικής Tesla είχε αίσια κατάληξη για τη χώρα μας. Ο δαιμόνιος και ριζοσπαστικός Elon Musk έδωσε το πράσινο φως για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία μικρή εταιρεία, που αντικείμενο θα έχει την έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

H εταιρεία, με ονομασία Tesla Greece, είναι ήδη εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΕΒΕΑ και θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα με έδρα τις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου.

Διευκρινιστικά να σημειώσουμε ότι η ίδρυση και λειτουργία της εν λόγω εταιρείας ουδεμία σχέση θα έχει με πιθανή δημιουργία κέντρου-εργοστασίου παραγωγής.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Tesla Greece θα είναι ένα ερευνητικό Hub με σκοπό τη διαρκή μελέτη σε θέματα κυρίως ενέργειας που σχετίζεται με τον ηλεκτρισμό.
auto_1.jpg

Τα οφέλη για την Ελλάδα

Μπορεί να μη δούμε παραγωγή αυτοκινήτων της Tesla στην Ελλάδα –κάτι που διαχρονικά αντιμετωπίστηκε (η κατασκευή αυτοκινήτων εννοούμε) δυστυχώς από όλο το πολιτειακό σκηνικό ως γραφικότητα-, πλην όμως το γεγονός ότι μία τόσο πρωτοποριακή εταιρεία (με προχωρημένες διαστημικές δραστηριότητες επίσης) επέλεξε την Ελλάδα, μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, για την εγκατάσταση ενός από τα διεθνή ερευνητικά της κέντρα, από μόνο του είναι σημαντικό θέμα.

 

Κυρίως γιατί η χώρα μας μπαίνει, έστω και από σπόντα, στον διεθνή χάρτη της αυτοκίνησης. Με εκατοντάδες πατέντες της Tesla να έχουν δωρηθεί παγκοσμίως για χρήση νέων τεχνολογιών, ο Elon Musk σκοπεύει να περάσει στην ιστορία, κάτι σαν τον Preston Tucker στα τέλη της δεκαετίας του ’40…

Τι υπάρχει πίσω από αυτή την επένδυση που αρχικά δεν προβλέπεται να αγγίξει το 1 εκ. ευρώ; Μα η διεθνής αναγνώριση της δουλειάς που γίνεται στις ελληνικές πολυτεχνικές σχολές. Με λίγα λόγια αποσκοπεί –και πολύ καλά κάνει- στο να καρπωθεί το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων μηχανικών στους ηλεκτροκινητήρες, μιας και, όπως μαθαίνουμε, τα Πολυτεχνεία της χώρας μας διαθέτουν ειδικά προγράμματα σπουδών στο συγκεκριμένο τομέα.
auto_2.jpg

Ένα ακόμα δείγμα της προτίμησης της Tesla να ενεργοποιήσει έναν κύκλο εργασιών στην Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι τρεις έλληνες επιστήμονες εργάζονται για αυτή στις ΗΠΑ!

Όλοι τους απόφοιτοι του ΕΜΠ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), οι Κωνσταντίνος Λάσκαρης (επικεφαλής σχεδιασμού ηλεκτροκινητήρων), Κωνσταντίνος Μπούρχας (σχεδιασμός ηλεκτροκινητήρων) και Βασίλης Παπανικολάου (σχεδιασμός ηλεκτροκινητήρων).

Τέλος, σε μία Ελλάδα ρημαγμένη στον τομέα της έρευνας, η κίνηση αυτή αναπτερώνει όχι μόνο το ηθικό της ερευνητικής κοινότητας, αλλά δημιουργεί και ένα δεδομένο για περαιτέρω άνθηση του κλάδου. Και πάνω από όλα, τιμά ένα σπουδαίο παγκοσμίως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το ΕΜΠ!

untitled_2.png

Ποια είναι η Tesla;
Η Tesla Motors είναι αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Είναι εισηγμένη εταιρεία η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στον χρηματιστήριο NASDAQ και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 είχε κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Η Tesla απέσπασε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού με την παραγωγή του Tesla Roadster, του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού σπορ αυτοκινήτου. Το δεύτερο όχημα της εταιρείας είναι το Model S, ένα πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές αυτοκίνητο, και ακολούθησε το Model X. Το επόμενο μοντέλο της εταιρείας θα είναι το Model 3. Οι παγκόσμιες πωλήσεις του Model S ξεπέρασαν το ορόσημο των 100.000 αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την παρουσίασή του.

Ο Musk υποστήριξε από την αρχή σθεναρά ότι ο μακροπρόθεσμος στρατηγικός στόχος της Tesla ήταν να δημιουργήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσιτά για το ευρύ κοινό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Elon Musk έχει πει ότι οραματίζεται την Tesla Motors ως μια ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία που στοχεύει να προσφέρει ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε προσιτές τιμές για τον μέσο καταναλωτή στο μέλλον. Η τιμή του Tesla Model 3, οι πωλήσεις του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2017, θα ξεκινάει από τα $ 35.000 χωρίς οποιαδήποτε κυβερνητικό κίνητρο. Η Tesla Motors έχει πάρει το όνομά της από τον διάσημο Σέρβο ηλεκτρολόγο μηχανικό και φυσικό Nikola Tesla, ο οποίος ήταν εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης. Το Tesla Roadster χρησιμοποιεί ένα μοτέρ εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) που προέρχεται απευθείας από το πρωτότυπο σχέδιο του Tesla από το 1882!

auto_4.jpg

Τον Δεκέμβριο του 2012, η Tesla προσέλαβε σχεδόν 3.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 13.058 εργαζόμενους.
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ