Αυτοκινηση

The endless human challenge

Το Rally Dakar γιόρτασε τα 40ά γενέθλιά του!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
auto-kentriki.jpg

Μία ατελείωτη πρόκληση αντοχής ανθρώπων και μηχανών είναι το Rally Dakar, ο σκληρότερος αγώνας στη Γη. Ένας αγώνας δύο εβδομάδων, που πέρα από τα χρονόμετρα, αυτό που έχεις να συναγωνιστείς είναι η αγριότητα των τοπίων, οι εξαντλητικά ακραίες θερμοκρασίες, οι δυσκολίες της φύσης, η μοναξιά στην απέραντη έρημο!
auto_6.jpg

Και τι κερδίζεις; Πέρα από πιθανά τρόπαια, κερδίζεις πολλά επίπεδα αυτοπεποίθησης, αυτογνωσία, σεβασμό για τη φύση, σεβασμό στις δυνατότητες του ανθρώπου, αλλά και μαγικές, ονειρικές εικόνες από σπάνιες στιγμές!

auto_11.jpg

 

Δεν είναι λίγοι οι αγωνιζόμενοι που ένιωσαν την ανάγκη να σταματήσουν για μερικά λεπτά και να αισθανθούν ως μέρος του μεγαλείου ενός τοπίου που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι τρισδιάστατος πίνακας ζωγραφικής!
auto_3.jpg

Πριν μερικά χρόνια είχα ρωτήσει έναν αναβάτη μοτοσικλέτας για το πώς ένιωσε όταν κάποια στιγμή βρέθηκε ολομόναχος στο απέραντο τοπίο της ερήμου, στην κορυφή μιας αμμοθύνας...

«Έβαλα τα κλάματα» απάντησε... Για να δείξει με συγκλονιστικό τρόπο το πώς αισθάνεται ο άνθρωπος μπροστά στο μεγαλείο της δημιουργίας!

auto_2.jpg

Για την ιστορία, νικητής στην κατηγορία των αυτοκινήτων ήταν ο 56χρονος ισπανός βετεράνος, δις πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Carlos Sainz με Peugeot. Στην κατηγορία των μοτοσικλετών ο 31χρονος αυστριακός αναβάτης Matthias Walkner με KTM, που σημείωσε την πρώτη του διεθνή νίκη στο ελληνικό διεθνές MotoCross το 2014, ενώ στα φορτηγά, η ρωσική Kamaz για μία ακόμη φορά κέρδισε τον αγώνα, φέτος με τον 33χρονο Eduard Nikolaev. Την πεντάδα των νικητών συμπλήρωσαν ο 30χρονος Χιλιανός Ignacio Casale που με Yahaha κέρδισε την κατηγορία των Quad («γουρούνες») και ο 59χρονος Βραζιλιάνος Reinaldo Varela την κατηγορία SXS (των χωμάτινων Formula) με Can Am.
auto_13.jpg

 

Θρίαμβος για την Peugeot!

Στο Ντακάρ 2018 η Peugeot κατέκτησε την 3η της συνεχόμενη νίκη. Διασχίζοντας συνολικά 8.793 χιλιόμετρα σε αμμόλοφους, βουνά και βραχώδεις περιοχές στο Περού, τη Βολιβία και την Αργεντινή, οι Carlos Sainz/Lucas Cruz κατέκτησαν με το Peugeot 3008DKR Maxi το 40ό Ράλι Ντακάρ. Η Team Peugeot Total πραγματοποίησε τα τελευταία τρία χρόνια ένα εντυπωσιακό χατ-τρικ στον πιο απαιτητικό μηχανοκίνητο αγώνα αντοχής έχοντας ως βάση το 3008 SUV, το «Car of the Year 2017».

auto_7.jpg

Οι διαδρομές του 40ού ράλι Ντακάρ αποδείχτηκαν ιδιαίτερα απαιτητικές και σκληρές καταπονώντας τα μηχανικά μέρη των αγωνιστικών, αλλά και εξαντλώντας τους ανθρώπους που συμμετείχαν είτε ως αγωνιζόμενοι είτε ως μέλη της τεχνικής υποστήριξης... Με συνολικό μήκος κοντά στα 9.000 χιλιόμετρα, τα Peugeot 3008DKR Maxi επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία τους κατακτώντας τις 7 από τις 13 συνολικά ειδικές διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν. Η Peugeot παραμένει πιστή στη φιλοσοφία μετάδοσης κίνησης μόνο στους δύο τροχούς συμμετέχοντας στον σκληρό αυτό αγώνα με τα αποκλειστικά δικίνητα Peugeot 3008DKR Maxi, και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως για ένα καλό αποτέλεσμα στα πιο δύσκολα εδάφη του πλανήτη δεν είναι απαραίτητη η τετρακίνηση.

Σημειώνουμε εδώ ότι η Peugeot κατέκτησε για 7η φορά το ράλι Ντακάρ στις μόλις 8 συμμετοχές της!

Η δικαίωση του «El Matador»

Οι Carlos Sainz και Lucas Cruz είχαν σταθεί άτυχοι στα τελευταία τρία Ντακάρ, αλλά στο φετινό πήραν «το αίμα τους πίσω». Οδήγησαν γρήγορα και προσεκτικά κατακτώντας τελικά τον μαραθώνιο του Ντακάρ. Οι νικητές του 2010 επιστρέφουν ξανά στο πρώτο σκαλί του βάθρου φτάνοντας στην Cordoba και στον τελικό τους προορισμό με διαφορά 43 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα!

auto_4.jpg

 

Το Dakar 2018 με νούμερα

Διερχόμενες χώρες: Περού, Βολιβία, Αργεντινή.
Συνολική απόσταση: 8.793 χλμ. σε 14 σκέλη και 13 ειδικές διαδρομές.
Μέγιστη ταχύτητα: 195,9 χλμ./ώρα (Despres/Castera SS3)
Υψηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα: 108 χλμ./ώρα (Sainz/Cruz SS6)
Υψηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος: 35° (SS13)
Χαμηλότερη θερμοκρασία περιβάλλοντος: 6° (SS6)
Μεγαλύτερο υψόμετρο: 4.786 μέτρα (SS8, Uyuni-Tupiza)


(Φωτογραφίες: ©RedBull Content Pull)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ