Αυτοκινηση

Γλυπτική μετά ίππων!

Στο ανοιξιάτικο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τα supercars έκλεψαν (ξανά) την παράσταση! 

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 611
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351316-728786.jpg

Το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, που παραδοσιακά διεξάγεται στην ελβετική «παγκόσμια οικονομική πρωτεύουσα» κάθε άνοιξη, κατέδειξε, για μία ακόμα φορά, την απενοχοποιημένη στάση πολλών κατασκευαστών στο να κατασκευάζουν υπερ-αυτοκίνητα με θηριώδεις ιπποδυνάμεις και αισθητική που ξεπερνάει τα όρια του κάλλους!

Πώς είναι να κατασκευάζεις supercars εν μέσω έξαρσης ευαισθητοποιημένων για το περιβάλλον ανθρώπων, που αγγίζει τα όρια της «οικολογικής τρομοκρατίας»… Σίγουρα όχι εύκολο. 

Μόνο που τα υπερ-αυτοκίνητα είναι αυτά που οδηγούν τα όνειρα μικρών και μεγάλων, πολλά από αυτά σχεδιάζονται από εμπνευσμένους και αθεράπευτα οπαδούς της ζωής ανθρώπους, ενώ τα επίσης υπερσύγχρονα κινητήρια σύνολα, πέρα από τεράστιες ιπποδυνάμεις, είναι συμβατά με τις σύγχρονες τεχνολογίες περιορισμού των ρύπων στην ατμόσφαιρα και κάποια από αυτά φλερτάρουν και με την ηλεκτροκίνηση.

Και μιας και είπαμε για ρύπους και μόλυνση της ατμόσφαιρας, πριν ξαναπιάσουμε το φτυάρι για να θάψουμε τα «κακά» αυτοκίνητα που μολύνουν, ας ρίξουμε μια ματιά στην παρανοϊκή σε μέγεθος ρύπανση που κάνουν στην ατμόσφαιρα τα αεροπλάνα αλλά και τα πλοία που διατρέχουν αιθέρες και ωκεανούς αντίστοιχα. Μόνο που αυτά είναι «ψιλές γραμμές» και δύσκολα να τα πιάσουμε στο στόμα μας, σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα που τα έχουμε ως εύκολη λεία. 

Παραθέτουμε μερικά από τα ονειρώδη σε σχήματα και τεχνολογία αυτοκίνητα που συγκέντρωσαν τα βλέμματα στη Γενεύη με την ελπίδα ότι η δίωξη της απόλαυσης θα μετριαστεί κάποια στιγμή.

Scuderia Cameron Glickenhaus

1.  Scuderia Cameron Glickenhaus 

Η αμερικανικών συμφερόντων Scuderia Cameron Glickenhaus SCG003S κατασκευάζεται στην Ιταλία από τη Manifattura Automobili Torino (MAT). Ο κινητήρας twin-turbo των 4.4 λίτρων V8 αποδίδει 800 ίππους και 850 Nm ροπής, η τελική ταχύτητα φθάνει 350 χλμ./ώρα και επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα κάτω από 3’’.

Aston Martin Valkyrie

2. Aston Martin Valkyrie

Το όνομά της προέρχεται από τη σκανδιναβική μυθολογία και εξελίσσεται μαζί με τη Red Bull F1 Team. Κινητήρας Cosworth 6.5 λίτρων σε συνδυασμό με ένα υβριδικό σύστημα, αποδίδει 1.000 ίππους, φθάνει τα 320 χιλιόμετρα σε 10’’, ενώ η τελική της ταχύτητα ξεπερνά τα 400 χλμ./ώρα. Αξία κοντά στα €2,5 εκατ.

Pininfarina Fittipaldi  EF7

3. Pininfarina Fittipaldi  EF7 

Υπερκατασκευή του ιταλικού σχεδιαστικού οίκου, με στόχο τα χρονόμετρα στις πίστες, αφιερωμένη στο Βραζιλιάνο Emerson Fittipaldi, δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Formula 1. Κινητήρας V8 που αποδίδει σχεδόν 600 ίππους με ροπή 430Nm.

Techrules TREV GT96

4.  Techrules TREV GT96

H κινεζική start-up εταιρεία Techrules ξεκινάει φιλόδοξα την πορεία της επιλέγοντας τον σχεδιαστικό οίκο Giorgetto & Fabrizio Giugiaro να σχεδιάσει το πρώτο της ηλεκτροκίνητο υπεραυτοκίνητο με τον κωδικό TREV (Turbine-Recharging Electric Vehicle). Διαθέτει έξι ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 1.044 ίππων, επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5’’ και ξεπερνάει σε τελική ταχύτητα τα 350 χλμ./ώρα.

Koenigsegg Agera RS Gryphon

5. Koenigsegg Agera RS Gryphon

Η εξέλιξη της γνωστής μας Agera RS, στην υπερπανάλαφρη έκδοσή της με υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.360 ίππων και αναλογία ισχύος/βάρους 1:1, ήτοι, μόλις 1 κιλό/ίππο! Κόστος, κοντά στα 2 εκατ. δολάρια. 

Renault Alpine A110

6.  Renault Alpine A110

Αναβίωση της θρυλικής διθέσιας Alpine που έγραψε ιστορία στα ράλι! Με νέο turbo 4-κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.800 κ.εκ. που ξεπερνά τους 300 ίππους. Από ανάλαφρο αμάξωμα με μεγάλη χρήση αλουμινίου, επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα σε 4,5’’με βάρος σχεδόν ένα τόνο. 

Ferrari 812 Superfast

7.  Ferrari 812 Superfast

Με 12-κύλινδρο τύπου V κινητήρα, απόδοσης 800 ίππων, είναι η ισχυρότερη και ταχύτερη Ferrari παραγωγής στην ιστορία της μάρκας! Επιταχύνει απο 0-100 χλμ./ώρα σε 2,9’’. Όλα τα αυτοκίνητα που θα παραχθούν, είναι ήδη προπωλημένα…

Italdesign Rabel

8. Italdesign Rabel

Κατασκευασμένο από τον οίκο Giugiaro το από ανθρακονήματα supercar, χρησιμοποιεί έναν V10 ατμοσφαιρικό κινητήρα 5.2 λίτρων και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 3,2’’.

Pagani Huayra Roadster

9. Pagani Huayra Roadster

Ανοιχτή σε θαυμασμό και «φθόνο». Κινητήρας 6.000 κ.εκ. που αποδίδει 764 ίππους και δύο τύπους οροφής: μία με carbon hard-top και μία υφασμάτινη. Θα κατασκευαστούν μόνο 100 αντίτυπα –έχουν πωληθεί όλα– με τιμή έναρξης κοντά στα €2,3 εκατ.

Lamborghini Huracan Performante

10.  Lamborghini Huracan Performante

Η «άγρια» Lambo με τον V10 κινητήρα των 5.2 λίτρων που αποδίδει 640 ίππους, επιτάχυνση 0-100 σε 2,9’’ και τελική ταχύτητα στα 325 χλμ./ώρα. Τετρακίνηση με κιβώτιο διπλού δίσκου 7 σχέσεων και ηλεκτροϋδραυλικό συμπλέκτη Haldex σε συνδυασμό με πίσω μπλοκέ διαφορικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ