Αυτοκινηση

Fast graphic novels!

Μπορεί να αποτελούν μειοψηφία, αλλά τα κόμικς που εξάπτουν πάθη δεν είναι μόνο του Μανάρα. Μιλάμε για τα αγωνιστικά ή μη supercars που παίρνουν πνοή από τις πένες των σκιτσογράφων…

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 591
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330790-684780.jpg

Τα κόμικς είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν ιδέες, παραστάσεις ή ιστορίες μέσα από τις εικόνες, συχνά σε συνδυασμό με κείμενο ή άλλες οπτικές πληροφορίες. Καθοριστικό ρόλο παίζουν το μέγεθος και η διάταξη των πάνελ, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην αφήγηση της κάθε ιστορίας. 

Η ιστορία των κόμικς έχει ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους σε διαφορετικές κουλτούρες. Οι μελετητές εικάζουν μια προϊστορία ήδη από τις ζωγραφιές των σπηλαίων Lascaux. Από τα μέσα του 20ού αιώνα, τα κόμικς άνθισαν ιδιαίτερα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Δυτική Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία και το Βέλγιο) και Ιαπωνία. Η ιστορία των ευρωπαϊκών κόμικς συχνά εντοπίζεται σε σειρές κινουμένων σχεδίων του Ροντόλφ Τέπφερ του 1830, που έγιναν δημοφιλή μετά την επιτυχία του 1930 από ταινίες και βιβλία, όπως οι περιπέτειες του Τεντέν. Τα αμερικανικά κόμικς αναδείχθηκαν ως ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας στις αρχές του 20ού αιώνα με την έλευση των ιστοριών κόμικς που παρουσιάζονταν στις εφημερίδες. Στη συνέχεια, τα κόμικς αυτονομήθηκαν ως εκδόσεις και στη δεκαετία του 1930 έγιναν περιοδικά. Πάντως, ιστορίες των ιαπωνικών κόμικς και γελοιογραφίας (manga) έχουν τις ρίζες τους ήδη στο 12ο αιώνα. 

Ωστόσο το πρώτο κόμικ που έχει αναφερθεί με θέμα την προσέγγισή του στα αυτοκίνητα, είναι μία αμερικανική έκδοση του 1938 όπου τον πρώτο λόγο έχει ο Σούπερμαν. Ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις στην αντίπερα του Ατλαντικού όχθη, για να πάρει τη σκυτάλη η Ευρώπη.

Η εποποιία του Μισέλ Βαγιάντ

«Michel Vaillant» είναι ο τίτλος μιας γαλλικής σειράς κόμικς που δημιουργήθηκε το 1957 από το γάλλο σκιτσογράφο Ζαν Γκρατόν. Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή και  κύριο χαρακτήρα της επώνυμης σειρά και είναι ένας Γάλλος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου που αγωνίζεται κυρίως στη Formula 1, χωρίς να φείδεται και σε συμμετοχές σε άλλου είδους αγώνες, όπως Le Man και αυτοκινήτων τουρισμού.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό κόμικ Τεντέν, μεταξύ 1957 και 1976, στη Γαλλία, καθώς και στο Βέλγιο όπου ο Ζαν Γκρατόν είχε ήδη δημοσιεύσει μια σειρά από σύντομες ιστορίες για την πραγματική ζωή διάσημων αθλητών της εποχής. Εκτιμάται ότι 17 εκατομμύρια αντίτυπα των άλμπουμ της σειράς έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ οι εκδόσεις κυκλοφορούν ακόμα και συνεχίζουν να απασχολούν τους συλλέκτες, μιας και χαρακτηρίζονται πλέον σπάνιας αξίας!

Ο Γκρατόν, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική υποδοχή τους, πέρασε στη δημιουργία αυτοτελών επεισοδίων και έτσι το 1995 ξεκίνησε τη νέα σειρά «Φάκελοι Michel Vaillant», με ιστορίες και πληροφορίες για σημαντικές προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το 2000 δημιουργήθηκε η σειρά «Palmares INEDIT», με τα πρώιμα έργα και ιστορίες ανέκδοτες στα βιβλία. Αυτή η σειρά σχεδιάζει να επανεκτυπωθεί σε όλες τις προηγούμενες περιπέτειες σε 20 τόμους των 200 σελίδων, σε συλλεκτική ομαδοποίηση. 

Τα τελευταία χρόνια ο Ζαν Γκρατόν έχει δώσει τη σκυτάλη στο γιο του Φιλίπ όπως και το γράψιμο, ενώ τρεις καλλιτέχνες συνεχίζουν την απόδοση των σκίτσων με το στιλ γραφικών να έχει πλέον εξελιχθεί.

Ο Michel Vaillant είναι ο κύριος χαρακτήρας της σειράς, όντας ένας ολοκληρωμένος οδηγός αλλά και γνήσιος sportsman, ενώ έχει χρισθεί παγκόσμιος πρωταθλητής σε τέσσερα διαφορετικά άλμπουμ. Επίσης, κέρδισε δύο φορές τον αγώνα  Indianapolis 500 και τέσσερις φορές τις 24 Ώρες του Le Mans. Αγωνίστηκε σε αγώνες ράλι, κερδίζοντας το Safari και το Παρίσι-Ντακάρ. Έχει λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες stock-car, F2, F3 και GT.

Οδηγεί επίσης φορτηγά και μοτοσικλέτες, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του παίζει ποδόσφαιρο και τένις, κάνει γυμναστική, τζούντο, σκι κ.λπ. Ως χαρακτήρας είναι σοβαρός, εξυπηρετικός, ειλικρινής και γενναιόδωρος άνθρωπος, ενώ βέβαια είναι πολύ δημοφιλής. Οι πολλές ικανότητές του, το θάρρος του, οι αξίες του, η καλοσύνη του και η φυσική του εμφάνιση τον έκαναν σχεδόν έναν ήρωα χωρίς ατέλειες! 

Ως ένας οδηγός του οποίου η δράση εξελίσσεται στο παρασκήνιο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Βαγιάντ αγωνίζεται με πολλά υπάρχοντα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις ιστορίες. Ο Pierre Dieudonné εμφανίστηκε σε μερικές περιπέτειες ως οδηγός για την ομάδα Vaillante. Οι οδηγοί Vanina και Jacky Ickx, François Cevert, Patrick Tambay, Rene Arnoux, Jean-Pierre Beltoise και Éric Bernard, έχουν κάνει εμφανίσεις στις ιστορίες. Ο Gilles Villeneuve και Jacky Ickx απεικονίζονται ως καλοί φίλοι του Μισέλ όπως και ο Didier Pironi, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεύκωμα «Un Pilote a disparu» (1980). 

Τον Ιούνιο του 2012 ο Ελβετός οδηγός αγώνων Alain Menu αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) στον αγώνα της Πορτογαλίας με «ντυμένο» το αυτοκίνητό του στο λογότυπο «Vaillante»! Ο Μενού κέρδισε το δεύτερο αγώνα της εκδήλωσης με την επωνυμία Μ. Vaillant, ενώ είχε κόψει τα μαλλιά του και είχε ξυρίσει την γενειάδα του ώστε να μοιάζει με την εμφάνιση του χαρακτήρα. O Michel Vaillant πρωταγωνιστεί και στις ημέρες μας, συμμετέχοντας στoν υπερσύγχρονο θεσμό ηλεκτρικής Formula-e. 

Το κομικ ζωντανευει

Τον Ιούνιο του 2012 ο Ελβετός οδηγός αγώνων Alain Menu αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC) στον αγώνα της Πορτογαλίας με «ντυμένο» το αυτοκίνητό του στο λογότυπο «Vaillante»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ