Αυτοκινηση

Στιβ ΜακΚουίν

Εκτός από ταλαντούχος και χαρισματικός ηθοποιός, ο «πεταλούδας» δίκαια είχε χαρακτηρισθεί ως άπληστος της ταχύτητας και των μηχανοκίνητων σπορ!

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 566
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321447-643035.jpg

Τι γνωρίζουμε εύκολα

Στιβ ΜακΚουίν ήταν Αμερικανός ηθοποιός που γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1930 και πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 1980. Είχε το παρατσούκλι «The King of Cool» και το 1947 κατατάχθηκε στους πεζοναύτες. Το 1966 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Τα βότσαλα της άμμου» (The Sand Pebbles). Παντρεύτηκε την ηθοποιό Νέιλι Άνταμς το 1957 και χώρισαν, με 1 γιο και 1 κόρη, το 1972. Επόμενη σύζυγός του ήταν η Άλι ΜακΓκρόου το 1973-1978 και τελευταία η Μπάρμπαρα Μίντι, από τον Ιανουάριο του 1980 ως το θάνατό του.

image

Τρικάβαλο πριν από τα δοκιμαστικά ενός 24ωρου αγώνα στο Λε Μαν

Τι δεν γνωρίζουμε ευρέως

Ότι όπου έβλεπε αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή γενικά οτιδήποτε του γυάλιζε το μάτι σε επίπεδο οχήματος, αμέσως το πρόβαλε σαν υποψήφιο μέσο για αγωνιστική χρήση… Ήταν τέτοια η «εξάρτησή» του από την ταχύτητα που, όταν του δινόταν η ευκαιρία να οδηγήσει σε μια ταινία, ερμήνευε πολλές από τις σκηνές που λογικά θα απαιτούνταν κασκαντέρ! Μία από τις επικές ακροβατικές επιδείξεις του είδαμε στην καταδίωξη αυτοκινήτου στην ταινία «Bullitt», αλλά και το κυνηγητό με τη μοτοσικλέτα στο «The Great Escape». Αν και το άλμα πάνω από το φράκτη στο «The Great Escape» έγινε από τον στάντμαν Bud Ekins για λόγους ασφαλείας, ο ίδιος ο ΜακΚουίν δεν το αποδέχθηκε και με πολλή χαρά… Ωστόσο, όταν είχε την ευκαιρία στο περιθώριο της ταινίας οδηγούσε ακατάπαυστα την 650 κ.εκ. Triumph Trophy TR6 μοτοσικλέτα του.

Φυσικά, υπήρξε επαγγελματίας οδηγός αγώνων αυτοκινήτου. Με παρουσίες στο βρετανικό πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού το 1961, οδηγώντας ένα BMC Mini, αλλά και στις αγαπημένες του 24 Ώρες του Λε Μαν στην Γαλλία το 1970. Σκηνές από την Porsche 917 που οδηγούσε ο ίδιος με το θρύλο Jackie Stewart σε εκείνο τον αγώνα χρησιμοποιήθηκαν μετέπειτα για την εμβληματική ταινία «Le Mans», όπου πρωταγωνιστούσε ο ίδιος.

Η αγάπη του όμως για το μηχανοκίνητο αθλητισμό επεκτάθηκε και στην προσωπική του συλλογή από σπάνια οχήματα. Μεταξύ αυτών, μια Porsche 917, μια Porsche 908 και μια Ferrari 512, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα που εμφανίζονται κυρίως στην ταινία «Le Mans», μία Ferrari 250 Lusso Berlinetta του 1963, μία δεξιοτίμονη Jaguar D-Type XKSS, μια Porsche 356 Speedster, μια Cobra του 1962 και μία Ford GT40 του 1968 που είχε χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία παραγωγής Solar Productions σαν camera car στην ταινία «Le Mans» και η οποία πουλήθηκε σε δημοπρασία στις αρχές τις δεκαετίας μας αντί 11 εκατ. δολαρίων.

image

Αφίσα με το αντιπροσωπευτικότατο σλόγκαν του ΜακΚουίν

image

Στο περιθώριο των γυρισμάτων της ταινίας «The Great Escape» τον Ιούνιο του 1962. Ο ΜακΚουίν «έφιππος», πλαισιωμένος από τους συντελεστές της ταινίας, James Coburn, James-Garner και John Sturges


Κεντρική φωτό: Η χαρακτηριστική πόζα του Στιβ ΜακΚουίν, που χρησιμοποιήθηκε στην αφίσα και στα μέσα προώθησης της ταινίας «Le Mans»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ