Αυτοκινηση

Χειμώνας και εκδρομές

Οι χειμωνιάτικες οδηγικές συνθήκες καθιστούν πιο απαιτητική οδήγηση

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316006-623420.jpg

Οι χειμωνιάτικες οδηγικές συνθήκες καθιστούν πιο απαιτητική οδήγηση, γιατί τα καιρικά φαινόμενα επιβαρύνουν τις συνθήκες. Επίσης η μετακίνησή μας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση και αυξημένη επαγρύπνηση!

Εμείς

>Απαραιτήτως πάντα, αλλά ιδιαίτερα τον χειμώνα, επιβάλλεται να επιβληθούμε στον εγωισμό μας. Όπως άλλωστε πρέπει να κάνουμε πάντα δηλαδή!

>Πρέπει να μάθουμε να μην οδηγάμε επιθετικά, τη στιγμή μάλιστα που λόγω ολισθηρού συνήθως οδοστρώματος, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συναντήσουμε.

>Πρέπει να είμαστε προνοητικοί, συγκεντρωμένοι και να αναμένουμε το ανεπάντεχο στο δρόμο προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχίας.

>Ακινητοποιημένα οχήματα μετά από στροφές, αγροτικά μέσα που κινούνται υπερβολικά σιγά και μας προκαλούν εκνευρισμό, συχνά όμως και ζώα που μπορεί να κινούνται στο δρόμο και να βρεθούν ξαφνικά μπροστά μας, είναι συνθήκες που εύκολα μπορούμε να συναντήσουμε όλοι μπροστά μας.

>Με συχνή δε την ολισθηρότητα του δρόμου λόγω βροχής, ή χιονόπτωσης, πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό και συγκεντρωμένη προσοχή στο δρόμο για να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

>Η ηρεμία μέσα στο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη, όπως και η παντελής αποφυγή εκνευρισμού, ενώ η μουσική πρέπει να είναι σε κανονικά επίπεδα ακοής.

>Κι αυτά, σε συνδυασμό με την πλήρη αποφυγή επιθετικής οδήγησης, η οποία συχνά, είναι προϊόν εκνευρισμού ή αλαζονείας…

>Όσον αφορά στην οδήγηση κάτω από, τυχόν, δύσκολες καιρικές συνθήκες (δυνατή βροχή, χιόνι, πάγος) οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απολύτως ελεγχόμενες, απαλές και όχι απότομες, οι αποστάσεις ασφαλείας μεγαλύτερες, και ο ρυθμός κίνησης εκείνος ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ασφάλειά μας σε καμία περίπτωση.

Το αυτοκίνητο

>Είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος στα παρακάτω τμήματα-σημεία του αυτοκινήτου προκειμένου οι διαδρομές να γίνονται με ασφάλεια και αξιοπιστία χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση του αυτοκινήτου αλλά και του οδηγού/επιβατών.

> Ελαστικά- αλυσίδες:Έλεγχος σωστής κατάστασης και πιέσεις αυτές που ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου.

>Αν κινείστε διαρκώς σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, προτιμήστε λάστιχα άλλου τύπου (M+S ή άλλο) ανάλογα τις συνθήκες των διαδρομών σας. Τις αλυσίδες πρέπει να τις έχετε μαζί σας μόνιμα!

>Οι αλυσίδες τοποθετούνται αποκλειστικά στον άξονα (ή και τους δύο άξονες) των τροχών όπως ακριβώς ορίζει-συνιστά ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου και μόνο και αναφέρεται λεπτομερώς στο βιβλίο οδηγιών-συντήρησης.

>Είναι σημαντικό επίσης στη διάρκεια της διαδρομής με αλυσίδες, πρέπει να ελέγχετε την σωστή κατάστασή τους και το δέσιμό τους μετά από λίγα χιλιόμετρα οδήγησης.

>Σύστημα ψύξης κινητήρα:Απαραίτητο το αντιψυκτικό-αντιθερμικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα, καθώς και ο πλήρης έλεγχος του συστήματος (κατάσταση ιμάντων, σωληνώσεων και σφικτήρων κ.ά).

>Ο έλεγχος του συστήματος θέρμανσης / εξαερισμού , είναι επίσης αναγκαίος για την θέρμανση του οχήματος αλλά και για τον εξαερισμό-ξεθάμπωμα των τζαμιών.

>Μπαταρία:Επειδή «παραδίδει το πνεύμα της» απροειδοποίητα κάποιο κρύο πρωινό, ελέγξτε την πριν την κακοκαιρία και την παγωνιά (το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη στο συνεργείο σας αν είναι ανοικτού τύπου) ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα κρύα χειμωνιάτικα πρωϊνά...Αν έχετε αμφιβολία αλλάξτε τη πριν σας «προδώσει» στο κρύο...

>Καθαριστήρες:Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζουν σωστά χωρίς πρόβλημα και ακόμη ότι στο δοχείο υγρού καθαρισμού υπάρχει αντιψυκτικό.

> Φώτα:Ελέγξτε τη σωστή τους ρύθμιση. Αν ταξιδεύετε σε περιοχές με ομίχλη, επιβάλλεται η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης) από ειδικό, για άνεση και ασφάλεια.


FASTLANE

Renault

Πραγματοποιώντας αξιόλογη πορεία, το δημοφιλέστερο crossover της κατηγορίας του στην Ευρώπη, το Renault Captur, έχει κερδίσει το κοινό χάρη στον ξεχωριστό του χαρακτήρα και παράλληλα στα υψηλά επίπεδα πρακτικότητας και οικονομίας που προσφέρει, στοιχεία που το καθιστούν ιδανική επιλογή για κάθε μετακίνηση. Διατίθεται με 18 συνδυασμούς χρωμάτων (αμάξωμα – οροφή) ώστε ο αγοραστής να το κάνει δικό του σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, χωρίς να κάνει κανένα συμβιβασμό στα θέλω του. Οι πολυμορφικές λύσεις, όπως το συρόμενο πίσω κάθισμα, το συρτάρι EasyBox, αλλά και οι αφαιρούμενες με φερμουάρ επενδύσεις των καθισμάτων, σε συνδυασμό με τους δυναμικούς κινητήρες βενζίνης και Diesel τεχνολογίας EURO 6 της Renault, ολοκληρώνουν την εικόνα του επιτυχημένου μοντέλου. Το Renault Captur είναι διαθέσιμο με 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και τιμές που ξεκινούν από τις 13.810 ευρώ (βενζίνη) και 16.800 ευρώ (Diesel).

Husqvarna

Γιορτάζοντας 112 χρόνια παράδοσης στις κατηγορίες offroad και street, η Husqvarna Motorcycles ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην κατηγορία των street μοτοσυκλετών, με την εκτεταμένη και πρωτοποριακή γκάμα μοντέλων Vitpilen.

Με τις 701 Enduro και 701 Supermoto οι οποίες έχουν ήδη παρουσιαστεί, η Husqvarna Motorcycles παραμένει προσηλωμένη στην εκπλήρωση της υπόσχεσης για την διεύρυνση της street γκάμας της. Αναγνωρισμένη και παγκοσμίως βραβευμένη για το σχεδιασμό της, η Husqvarna Vitpilen 401 αναμένεται να εμφανιστεί σύντομα στα καταστήματα. Η μοτοσυκλέτα βασίζεται στην εμβληματική Husqvarna Silverpilen της δεκαετίας του ’50, συνδυάζοντας σύγχρονη τεχνολογία και υψηλής ποιότητας υλικά ενώ θα είναι διαθέσιμη προς πώληση την άνοιξη του 2017.

Volvo

Κατά τη διάρκεια των αστικών διαδρομών, αλλά και των πιο μεγάλων ταξιδιών στον αυτοκινητόδρομο, οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να επιλέξουν την αυτόνομη οδήγηση, αναθέτοντας τη «μετακίνηση», πλέον, στο αυτοκίνητό τους. Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, η Volvo ανέπτυξε το Concept 26 ή Πρωτότυπο 26, όπως αποδίδεται στα ελληνικά. Το όνομά του εκφράζει το μέσο χρόνο μετακίνησης προς την εργασία που, σύμφωνα με διεθνή έρευνα, ανέρχεται σε 26 λεπτά της ώρας και, ασφαλώς, είναι χρόνος που ο οδηγός μπορεί να αξιοποιήσει πολύ πιο ουσιαστικά, αντί να υπομένει απλώς το συνεχές «σταμάτα-ξεκίνα». Σκοπός της Volvo είναι να ξαναδώσει ελευθερία και δυνατότητα επιλογής στους οδηγούς, ώστε να απολαμβάνουν την οδηγική εμπειρία όποτε το επιθυμούν ή να παραχωρούν τον έλεγχο στο αυτοκίνητο εφόσον θέλουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ