Αυτοκινηση

Rally Acropolis

Μετά από δέκα χρόνια, επέστρεψε δυναμικά στον πατρογονικό του χώρο

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
128110-288779.jpg

Επιστροφή στην πόλη

Μετά από δέκα χρόνια, το Rally Acropolis επέστρεψε δυναμικά στον πατρογονικό του χώρο. Εκεί που δοξάστηκε, εκεί που μεγαλούργησε, εκεί που δημιούργησε τη μητρόπολη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην χώρα μας!

Η επιστροφή του SeaJets Rally Acropolis στη Στερεά Ελλάδα με επίκεντρο την πόλη της Λαμίας αναμφίβολα στέφθηκε με επιτυχία. Ο κόσμος έδωσε το «παρών» στις Ειδικές Διαδρομές, που έπαιξαν το ρόλο τους ώστε ο αγώνας να χαρακτηριστεί από όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιέρωσαν ανάμεσα στα κορυφαία ράλι παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι ο αγώνας μας πλέον δεν προσμετρά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό προφανώς και αποτελεί ένα στενάχωρο γεγονός, πλην όμως, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών στην χώρα μας, πάλι καλά θα λέγαμε που το Ακρόπολις περιλαμβάνεται και στο δεύτερο τη τάξει θεσμό Ράλι στον κόσμο.

image

image

Ελληνική επιτυχία

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενθουσιάζοντας τους θεατές με τα περάσματά τους, τερμάτισαν οι Λάμπρος Αθανασούλας - Ηλίας Παναγιωτούνης με το Skoda Fabia R5. Ο Έλληνας οδηγός, μετά την 3η θέση που κατέκτησε πέρυσι, κατάφερε να ανέβει και φέτος στο βάθρο και μάλιστα ένα σκαλί πιο ψηλά. Ακολουθώντας σοφή στρατηγική σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, το πλήρωμα προστάτεψε το αυτοκίνητο, κινήθηκε παντού στο ρυθμό των πρώτων, και μόνο στο τέλος λίγο έλειψε να χάσει μέσα από τα χέρια του τη δεύτερη θέση, όταν αργό αυτοκίνητο μέσα στην τελευταία διαδρομή τού ροκάνισε τη διαφορά που είχε από τους τρίτους της κατάταξης Tarabus - Trunkat με ίδιο αυτοκίνητο. Τελικά διατήρησαν τη δεύτερη θέση για μόλις 0,1 δευτερόλεπτο, όντας μία από τις πλέον μικρότερες διαφορές στην ιστορία των ράλι!

«Καραγκιόζ μπερντέ»

Είναι γραφτό βέβαια να «συνοδεύεται» ο μεγάλος αγώνας μας από ατέλειες, που θα ήταν πανεύκολο να λύονται. Αυτή τη φορά θα προσπεράσουμε τα θέματα διαχείρισης του μεγάλου όγκου θεατών, θα προσπεράσουμε την επιβράβευση των μικροσυμφερόντων και θα σταθούμε στο εικαστικό εξάμβλωμα της εκκίνησης, που κατά τα άλλα έγινε σε έναν υπέροχο χώρο με ιστορική φόρτιση αλλά και νόημα...

Αναφερόμαστε στην τελετή εκκίνησης που έγινε στις Θερμοπύλες, μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα. Σωστά οι διοργανωτές σκέφθηκαν ότι το μπρούτζινο άγαλμα του Λεωνίδα δεν θα «γράφει» στο πράσινο φόντο των κυπαρισσιών. Όμως η τέντα που έβαλαν από πίσω από το άγαλμα για να δημιουργηθεί φόντο μόνο αστεία σχόλια προκάλεσε. Και αυτή η τέντα, ο κοινώς ονομαζόμενος από τους παλαιούς «καραγκιόζ μπερντές», όχι μόνο ήταν η επιτομή της ακαλαισθησίας, αλλά δεν είχαν καν τη δεύτερη σκέψη «ας καλύψουμε όλο το εύρος του μνημείου, για να υπάρχει μία αισθητική συνέχεια».

Φευ... η τσαπατσουλιά πανταχού παρούσα. Το να μην προσέχουμε μικρές αλλά ουσιαστικές λεπτομέρειες, το έχουμε σε κακό πια... 

image

Η επιδρομή του πιτσιρικά

Μεγάλος νικητής του Rally Acropolis για το 2016 αναδείχθηκε ο Ralfs Sirmacis με συνοδηγό τον Artur Simins, καταφέρνοντας να αντεπεξέλθει σε ένα από τα πλέον απαιτητικά Ακρόπολις των τελευταίων ετών. Ο 21χρονος Λετονός αποτελεί το νεότερο νικητή στην ιστορία του αγώνα και για μόλις τρεις μήνες δεν έσπασε το σχετικό ρεκόρ σε όλο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλι. Στην πρώτη του εμφάνιση με αυτοκίνητο προδιαγραφών R5, ένα Skoda Fabia, ο Sirmacis παρουσιάστηκε ταχύς από την πρώτη έως και την τελευταία ειδική διαδρομή και, σημειώνοντας κορυφαίους χρόνους όντας ταυτόχρονα ψύχραιμος, επικράτησε απόλυτα δίκαια.

image

image

image

image

image

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ