Αυτοκινηση

Αυτόνομη oδήγηση, anteportas…

Aυτό πρέπει να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις ανακαλύψεις στον κόσμο της αυτοκίνησης…

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
112267-222333.jpg

Τελικά αυτό πρέπει να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στις ανακαλύψεις στον κόσμο της αυτοκίνησης… Η αυτόνομη οδήγηση, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια σαν στρατιωτικό πρόγραμμα, στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη η Google και σιγά στο χορό πέρασαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες…

Είναι αναγκαία, όμως, μία τέτοια εξέλιξη/εφεύρεση; Αλήθεια τι θα προσφέρει η αυτόνομη οδήγηση στην ανθρωπότητα;

Πριν δούμε τις τελευταίες εξελίξεις «δια χειρός Volvo», ας μιλήσουμε λίγο για την αναγκαιότητα του εγχειρήματος…

image

Το αυτοκίνητο που δίκαια θεωρείται «η» ανακάλυψη των αιώνων, έδωσε στον άνθρωπο την απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας! Καλημέρα, γυρίζω μίζα και φτάνω από το Φάρο της Πορτογαλίας μέχρι το Βλαδιβοστόκ, οδηγώντας!

Κάπως έτσι το αυτοκίνητο μπήκε στη ζωή μας, και αμέσως μετά έγινε «εργαλείο»… μετακίνησης, αναψυχής, ανάγκης, ασφάλειας, κ.ά.

Και μετά, ήρθαν οι αγώνες! Όπου η ελευθερία συνδυάστηκε με την άμιλλα! Με την αναμέτρηση με τον εαυτό μας μέσω του χρόνου…

Και κάπου εδώ έρχεται η αυτονόητη ερώτηση… Το αυτοκίνητο πέραν των παραπάνω, έφερε στην ζωή μας και την οδηγική ευχαρίστηση… Τι ευχαρίστηση μπορεί να παίρνεις από ένα αυτοκίνητο που οδηγιέται από μόνο του;…

Προφανώς καμία… Αλλά είναι επίσης προφανές, ότι η όλη έρευνα γύρω από αυτή την εξέλιξη, αφορά και μόνο τον τομέα των μετακινήσεων…

Και, ναι, εκεί, σίγουρα θα έχει πεδίο…

image

Όμως, ένα «αλάθητο» οδηγούμενο από μόνο του αυτοκίνητο, θα μας δώσει χρόνο να ασχοληθούμε με δικά μας πράγματα ή απλά θα μας προσθέτει χρόνο εργασίας και μάλιστα «καθ’ οδόν»;

Η απάντηση, μόνο μία μπορεί να είναι: κάθε εφεύρεση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για καλό είτε για κακό σκοπό…

Πού βρισκόμαστε όμως σήμερα; Η Volvo είναι αυτή που έχει κάνει αλματώδη πορεία και προσφάτως ανακοίνωσε τις προθέσεις της γύρω από την αυτόνομη οδήγηση.

image

Το μέλλον της αυτοκίνησης

Η Volvo Cars αποκάλυψε λοιπόν, ένα από τα πλέον προηγμένα και ευκολονόητα «περιβάλλοντα χρήστη» (userinterfaces) στον κλάδο του αυτοκινήτου. Στόχος της σουηδικής μάρκας, να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα μέσα από χρήση σε πραγματικές συνθήκες, στο πλαίσιο του προγράμματος DriveMe, για το πώς οι οδηγοί θα μεταβιβάζουν και θα ανακτούν τον έλεγχο στη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης (AD - AutonomousDriving) στα προσεχή της μοντέλα.

Με την έλευση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η σχέση ανάμεσα στον οδηγό και το userinterface του αυτοκινήτου γίνεται κάτι παραπάνω από σημαντική. Η ασφαλής και ομαλή μεταβίβαση (αλλά και ανάκτηση) του ελέγχου είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε νέας αξιόπιστης AD τεχνολογίας. Η Volvo σχεδίασε τον «Αυτόματο Πιλότο IntelliSafe», με το εμπορικό όνομα να είναι ένας συνδυασμός των όρων ευφυής (intelligent) και ασφαλής (safe), έτσι ώστε να είναι αυτό που υποδηλώνει το όνομά του: ευφυής και ασφαλής, ή όπως αυτό μεταφράζεται στην καθημερινότητα του οδηγού, απλός και διαισθητικός. Η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης ενεργοποιείται/απενεργοποιείται με ειδικά σχεδιασμένα paddles στο τιμόνι.

image

Πώς δουλεύει;

Το αυτοκίνητο, εισερχόμενο σε μια διαδρομή όπου η λειτουργία αυτόνομης οδήγησης είναι διαθέσιμη, εμφανίζει στον οδηγό ένα μήνυμα ότι ο «Αυτόματος Πιλότος» είναι έτοιμος. Την ίδια στιγμή, οι φωτεινές ενδείξεις στα paddles του τιμονιού αρχίζουν να αναβοσβήνουν. Ο οδηγός τραβά προς το μέρος του τα δύο paddles ταυτόχρονα, για να ενεργοποιήσει την αυτόνομη λειτουργία. Τότε οι ενδείξεις στα paddles σταματούν να αναβοσβήνουν και παραμένουν συνεχώς φωτεινές σε πράσινο χρώμα, ενώ ο Αυτόματος Πιλότος επιβεβαιώνει ότι το αυτοκίνητο έχει αναλάβει την οδήγηση και την εποπτεία της κυκλοφορίας.

Όταν η αυτόνομη οδήγηση δεν είναι πλέον διαθέσιμη, ο οδηγός ειδοποιείται να αναλάβει πάλι τον έλεγχο και να συνεχίσει το ταξίδι. Μια ένδειξη αντίστροφης μέτρησης εξήντα δευτερολέπτων εμφανίζεται στην οθόνη. Αν ο οδηγός δεν χρησιμοποιήσει τα paddles για να ανακτήσει τον έλεγχο στη διάρκεια αυτού του ενός λεπτού, το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί στο πλάι του δρόμου μόνο του και με ασφάλεια.

Ο Αυτόματος Πιλότος IntelliSafe της Volvo θα είναι διαθέσιμος για πρώτη φορά σε εκατό νέα Volvo XC90 που θα παραχωρηθούν για το πρόγραμμα DriveMe στο Γκέτεμποργκ, έδρα της VolvoCars, το 2017. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης παγκοσμίως.

Μέσω του Drive Me, 100 αυτόνομα οδηγούμενα Volvo θα διατεθούν σε οικογένειες και σε ανθρώπους που μετακινούνται σε σταθερή βάση γύρω από το Γκέτεμποργκ, για χρήση σε καθημερινές συνθήκες. Τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται αυτόνομα για περίπου 50 χιλιόμετρα σε επιλεγμένους δρόμους.

Μετά την ολοκλήρωση του Drive Me, ο Αυτόματος Πιλότος IntelliSafe θα λανσαριστεί επίσημα στο κοινό.

image

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ