Αυτοκινηση

Volvo XC90

Το νέο μεγάλο πολυτελές SUV της Volvo

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100409-200561.JPG

Τι είναι

> Είναι το νέο μεγάλο πολυτελές SUV της Volvo που σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται αποκλειστικά από τη σουηδική μάρκα

> Το τριετές πρόγραμμα εξέλιξης και επένδυσης στο μοντέλο, ξεπέρασε τα ένδεκα δισεκατομμύρια δολάρια

> Διαθέσιμο αποκλειστικά με δίλιτρους τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E, βενζίνης και πετρελαίου, με το νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων

> Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που προέρχεται από τη νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA), η οποία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες ευελιξίας, εξέλιξης και οικονομίας κλίμακας στη Volvo και από την οποία θα προέλθουν όλα τα μελλοντικά Volvo

image 

Ξεχωρίζει για

> Για τον συνδυασμό πολυτέλειας, ευρυχωρίας, ευελιξίας, απόδοσης και ασφάλειας που δημιουργεί νέα μέτρα σύγκρισης στην αγορά των SUV

> Φέρει το πολυτελέστερο εσωτερικό που έχει σχεδιαστεί ποτέ για ένα Volvo, συνδυάζοντας υλικά όπως μαλακό δέρμα και ξύλο με κρύσταλλο Orrefors!

Silicon Valley

> Το νέο XC90 αλλάζει την αντίληψη στο χειρισμό των λειτουργιών του αυτοκινήτου

> Κουμπιά και περιστροφικοί διακόπτες αντικαθίστανται από μεγάλη οθόνη αφής ενώ υπάρχει και Head-Up Display εμπρός από τον οδηγό

> Η εξοικείωση επιτυγχάνεται ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα οδήγησης

> Είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που η οθόνη αφής φιλοξενεί και το CarPlay της Apple, ένα σύστημα που προσφέρει επιλεγμένα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες, οικείες στους χρήστες iPad, iPhone και iPod, απευθείας μέσα στο αυτοκίνητο, μέσω της μεγάλης οθόνης αφής στην κεντρική κονσόλα. Οι χρήστες θα αναγνωρίσουν αμέσως τα γνωστά εικονίδια για τις βασικές εφαρμογές της Apple, όπως τηλέφωνο, μηνύματα, μουσική και πλοήγηση.

> Ψηφιακός Πίνακας Οργάνων (TFT Crystal Display) με έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης 8'' (διαθέτει προσαρμογή στη διαχείριση των πληροφοριών και στις ρυθμίσεις γραφικών). Προαιρετικά αναβαθμίζεται στις 12,3'' (TFT υψηλής ανάλυσης).

>Sensus Connect High Performance. Περιλαμβάνει χειριστήρια του ηχοσυστήματος στο τιμόνι, έγχρωμη οθόνη αφής 9”, διπλό δέκτη RDS, ενισχυτή 6 καναλιών 330 Watt με 10 ηχεία, σύνδεση AUX/USB, φωνητικές εντολές, πρόγραμμα περιήγησης στο Internet, και πρόσβαση σε web apps.

image

Κινείται

Αποκλειστικά με τους νέους, δίλιτρους τετρακύλινδρους κινητήρες Drive-E και διατίθεται σε βενζινοκίνητες και πετρελαιοκίνητες εκδόσεις.

> Οι κινητήρες Drive-E διακρίνονται για τις κορυφαίες επιδόσεις και την πολύ χαμηλή κατανάλωση, με ισχύ που ξεκινά από τους 190 και φτάνει τους 407 ίππους, στην Τ8 υβριδική έκδοση

> Το νέο XC90 λανσάρεται αρχικά με δύο εκδόσεις:

> την πετρελαιοκίνητη D5 με 225 ίππους

> και τη βενζινοκίνητη Τ6 με 320 ίππους

> Θα ακολουθήσει, αργότερα, η βενζινοκίνητη Τ5 των 254 ίππων

> Επίσης αργότερα και η κορυφαία, υβριδική έκδοση Τ8 ή Twin Engine, που «συνδυαστικά» έχει ισχύ 407 ίππων, που προέρχονται από το βενζινοκινητήρα που κινεί τους εμπρός τροχούς αποδίδοντας ισχύ 320 ίππων και τον ηλεκτροκινητήρα που κινεί τον πίσω άξονα αποδίδοντας ισχύ 87 ίππων (60 kW).

> Προς το τέλος της χρονιάς θα ακολουθήσει μία ακόμα έκδοση, η πετρελαιοκίνητη D4, με ισχύ 190 ίππων, η μόνη που δεν είναι τετρακίνητη.

image

Στρίβει

Σαν «τραπέζι»… Δεν κουνιέται από τις γραμμές που δίνει ο οδηγός μέσα από το σαφές σε πληροφορίες τιμόνι του, ενώ οι αναρτήσεις του, πέραν πάσης κριτικής, καθιστούν το ταξίδι, το οποιοδήποτε ταξίδι, κοντινό ή μακρινό, μία ευχάριστη εμπειρία. Η μετουσίωση της αίσθησης κρατήματος και ασφάλειας.

Χωράει

> Σχεδόν 1131 λίτρα στο πορτμπαγκάζ, η χωρητικότητα αυτή όμως εχει να κάνει με την έκδοση, αλλά και τον εξοπλισμό (ρεζέρβα ή κιτ επισκευής ελαστικών» που θα επιλέξει κάποιος.

>Τα νέα, πρωτοποριακού design καθίσματα, απελευθερώνουν άφθονο εσωτερικό χώρο για τους επιβάτες, τόσο στη δεύτερη όσο και στην τρίτη σειρά καθισμάτων.

> Η τρίτη σειρά προσφέρει κορυφαία στην κατηγορία άνεση, με υπεραρκετούς χώρους για δύο επιβάτες με ύψος έως 170 εκ.

image

Tips

> Μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση έως και επτά ενήλικες επιβάτες.

> Τα χειριστήρια διακοπής/εκκίνησης του κινητήρα και ρύθμισης της έντασης του ήχου κατασκευασμένα με αδαμαντοκοπή

> Προσφέρεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις - επίπεδα εξοπλισμού, Kinetic, Momentum, Inscription, και η R-Design

> Σε συνδυασμό με τα φώτα ημέρας (Day Running Lights) σε σχήμα πλαγιαστού «T», που οπτικά παραπέμπουν στο πιο σημαντικό σύμβολο της ιδιαίτερα πλούσιας σκανδιναβικής παράδοσης, στο «σφυρί του Θεού Θωρ», το νέο σήμα της Volvo καθιερώνει ένα νέο, ιδιαίτερα δυναμικό πρόσωπο για την επερχόμενη γενιά μοντέλων της μάρκας.

>Η οθόνη αφής θυμίζει tablet στην κεντρική κονσόλα, η οποία αποτελεί την καρδιά ενός εντελώς νέου συστήματος ελέγχου του αυτοκινήτου

image

Κοστίζει

> Τιμή εκκίνησης 60.450 € με όφελος απόσυρσης

Κάτι άλλο;

Το νέο Volvo XC90, «κουβαλάει» μαζί του δύο παγκόσμιες πρωτιές στον τομέα της ασφάλειας:

> Για πρώτη φορά στον κόσμο, αυτόματο φρενάρισμα όταν ο οδηγός στρίβει εμπρός από όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένη επικινδυνότητα και

> Για πρώτη φορά στον κόσμο, ολιστική αντιμετώπιση εκτροπής από το δρόμο

> Επίσης, το Νέο XC90 ακολουθεί αυτόματα το προπορευόμενο όχημα σε ουρές που κινούνται αργά, με αυτόματο έλεγχο τόσο στην ταχύτητα όσο και στην κίνηση του τιμονιού

> Η ανίχνευση πεζών και ποδηλατών με αυτόματο φρενάρισμα ανήκει στο βασικό εξοπλισμό, πλέον ενεργή σε όλες τις συνθήκες φωτισμού, ακόμα και τη νύχτα

> Το City Safety λειτουργεί σε όλο το εύρος ταχυτήτων

> Ολόκληρος ο κλωβός ασφαλείας στο Νέο XC90 κατασκευασμένος από βοριούχο χάλυβα υπερυψηλής αντοχής (Ultra High Strength Steel)

Το όραμα του 2020 (Vision 2020)

>Το όραμα της Volvo Cars είναι να σχεδιάζει αυτοκίνητα που δεν θα συγκρούονται. Μεσοπρόθεσμα, ο στόχος της είναι μέχρι το 2020 να έχει εξελίξει και παρουσιάσει τέτοια τεχνολογία ώστε να μη σκοτώνεται ή τραυματίζεται κάποιος σοβαρά σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο Volvo.

>Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υπολογίζει ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω από 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία αν δεν ληφθούν μέτρα. Σύμφωνα με απόφαση-δέσμευσή της, η Volvo είναι αποφασισμένη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, χρησιμοποιώντας σαν βασική αρχή το όραμά της για ένα μέλλον χωρίς συγκρούσεις.


FAST LANE

Formula 1

image

Ο Γερμανός Νίκο Ρόσμπεργκ με Mercedes κέρδισε το Grand Prix της Formula 1, που έγινε στην Αυστρία χθες. Ακολούθησε με ίδιο μονοθέσιο ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος Φελίπε Μάσα με Williams. Επόμενος αγώνας, το Βρετανικό Grand Prix, στο Σίλβερστον στις 5 Ιουλίου.

Mercedes

image

Η νέα GLC παρουσιάστηκε στην Στουτγάρδη προκαλώντας το ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς σχεδιασμού όσο και από πλευράς εξοπλισμού. Το μεγαλύτερο εσωτερικό, τόσο για τους επιβάτες όσο και σε αποθηκευτικούς χώρους, η λειτουργικότητα και η ευελιξία, συνδυάστηκαν με αποτελεσματικότητα στο νέο GLC.

Toyota

image

Η έκδοση Aygo x-Wave με την μαύρη υφασμάτινη και ηλεκτρικά ανοιγόμενη μαύρη οροφή, «τραβάει» τα βλέμματα στο δρόμο, χαρίζοντας ταυτόχρονα, στους επιβάτες του μία εξαιρετική αίσθηση άνεσης και ελευθερίας. Σύμφωνα με την Toyota, το Aygo μαγνητίζει τα βλέμματα στο δρόμο, χαρίζοντας ταυτόχρονα, στους επιβάτες του μία αίσθηση άνεσης και ελευθερίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ