Αυτοκινηση

Στην Αθήνα το υπερηχητικό Bloodhound SSC

Φιλοδοξεί να πιάσει ταχύτητα 1600 χλμ/ώρα και να καταρρίψει το παγκόσμιο επίγειο ρεκόρ ταχύτητας

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100164-200179.jpg

Το πάθος του ανθρώπου για την ταχύτητα είναι δεδομένο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που θέλουν να ξεπεράσουν ακόμα κι αυτά που θεωρούμε όλοι μας ανθρώπινα όρια… Που βάζουν σκοπό να γράψουν ιστορικές επιδόσεις, με αντίπαλο τα χρονόμετρα. Και αν το να σπας το φράγμα του ήχου στον αέρα είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο, αντίθετα στη γη, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα… Τις δύσκολες αυτές παραμέτρους, ή μάλλον την ορθή αντιμετώπιση αυτών των παραμέτρων, φιλοδοξεί να ξεπεράσει το υπερηχητικό powercar Bloodhound SCC, που φιλοδοξεί να πιάσει ταχύτητα 1600 χλμ/ώρα και να καταρρίψει το παγκόσμιο επίγειο ρεκόρ σε δοκιμή που θα πραγματοποιηθεί το 2016 στη Ν.Αφρική.

image

Το μοναδικό στο είδος του αυτοκίνητο βρέθηκε για τρεις ημέρες στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Castrol, κι εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά την επίσημη παρουσίαση της προσπάθειας αλλά και των απίστευτων παραμέτρων που καθορίζουν την κατασκευή ενός τέτοιου ιδιότυπου σχήματος.

image

Κατασκευασμένο στο Μπρίστολ της Αγγλίας, το Bloodhound SCC, διαθέτει στροβιλοκινητήρα, συστοιχία πυραυλοκινητήρων και κινητήρα 750 ίππων, κάτι που σε επίπεδο ιπποδύναμης, μεταφράζεται σε συνολική ισχύ 135.000 ίππων, αποτελώντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο δύναμης και ταχύτητας, που έρχεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην επίγεια ταχύτητα, σπάζοντας κατά 1,4 φορές το φράγμα της του ήχου.

image

Και λίγη ιστορία: Το πρώτο υπερηχητικό ρεκόρ ταχύτητας σε έδαφος! Ένας οραματιστής, μία ριψοκίνδυνη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος με σπάνια χαρίσματα, είναι και ο πιλότος της Βρετανικής Πολεμικής αεροπορίας Άντι Γκρίν, ο οποίος οδηγώντας το τουρμποκίνητο μονοθέσιο Thrust SSC τον Οκτώβριο του 1997 σημείωσε το πρώτο υπερηχητικό ρεκόρ ταχύτητας σε έδαφος!

image

Η ταχύτητα που σημειώθηκε ήταν 1.227,985 χλμ/ώρα! Αυτό ήταν το πρώτο υπερηχητικό ρεκόρ σε έδαφος, καθώς έσπασε το φράγμα του ήχου καταγράφοντας ταχύτητα 1.016 Mach. Το ρεκόρ καταγράφηκε στο Black Rock Desert στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τροφοδοτούταν από δύο στροβιλοκινητήρες μετάκαυσης διπλής ροής Rolls-Royce Spey, όπως χρησιμοποιείται στη Βρετανική έκδοση του μαχητικού Phantom F4II.

image

image

Το ρεκόρ επικυρώθηκε από Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA, στην βρετανική ομάδα Thrust SSC του Ρίτσαρντ Νόμπλ. Η ίδια ομάδα θα προσπαθήσει με το Bloodhound SCC να σπάσει εκ νέου το ρεκόρ υπερβαίνοντας ακόμα και την ταχύτητα του μαχητικού F-104 Starfighter, το οποίο είχε πετάξει μόλις πάνω από το επίπεδο του εδάφους σε ταχύτητα 988 μιλίων/ώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ