Αθλητισμος

Ανασκόπηση 2020: Μια διαφορετική σεζόν για το τένις

Το αστέρι του Στέφανου Τσιτσιπά έλαμψε και φέτος

vasilis-koronaios.jpg
Βασίλης Κορωναίος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © EPA/ANDY RAIN

Γιατί το 2020 ήταν μια από τις πιο ιδιαίτερες σεζόν στην ιστορία του τένις - Οι ανακατατάξεις στις κατακτήσεις Grand Slam και οι Έλληνες πρωταθλητές.

Η πανδημία του κορωνοϊού που ήρθε στη ζωή μας στις αρχές του 2020, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το άθλημα του τένις. Έτσι, γίναμε μάρτυρες της πιο ιδιαίτερης σεζόν στην ιστορία του αθλήματος, αφού συνέβησαν πολλά πρωτοφανή γεγονότα. Κάποια τουρνουά μεταφέρθηκαν σε επόμενες ημερομηνίες, ενώ κάποια δεν διεξήχθησαν καθόλου, με τρανό παράδειγμα το Γουίμπλεντον. Παρά τις δυσκολίες που επεφύλασσε η σεζόν για το τένις, το 2020 πρόλαβε να χαρίσει και κάποιες ιστορικές στιγμές για τους φίλους του αθλήματος. Σημαντικότερη όλων ήταν φυσικά η κατάκτηση ενός ακόμα Ρολάν Γκαρός από τον Ράφαελ Ναδάλ. Βέβαια, αυτό από μόνο του δεν θα μπορούσε να αποτελέσει είδηση, καθώς ο εκπληκτικός Ισπανός έχει κάνει «ρουτίνα» την κατάκτηση του τίτλου στο χώμα του Παρισιού.

Ραφαέλ Ναδάλ
Ραφαέλ Ναδάλ © EPA/JULIEN DE ROSA

Ωστόσο, η 13η κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός από το Ναδάλ, συνοδεύτηκε από κάτι πολύ σημαντικό. Ο 34χρονος Ισπανός έφτασε τις 20 κατακτήσεις Grand Slam, ισοφαρίζοντας το εκπληκτικό ρεκόρ του μεγάλου του αντιπάλου, Ρότζερ Φέντερερ. Μάλιστα, με τον Φέντερερ να έχει πατήσει τα 39 και τα προβλήματα τραυματισμών να συνεχίζουν να τον ταλαιπωρούν, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Ναδάλ να ξεπεράσει στις κατακτήσεις τον Ελβετό θρύλο του αθλήματος.

Το μόνο Grand Slam που πρόλαβε να διεξαχθεί με φιλάθλους στις εξέδρες ήταν το Αυστραλιανό Όπεν. Και το κατέκτησε ο συνήθης ύποπτος. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πανηγύρισε τον όγδοο τίτλο του στη Μελβούρνη, επικρατώντας στον τελικό του εκπληκτικού Ντομινίκ Τιμ. Ο Σέρβος πρωταθλητής έφτασε τους 17 major τίτλους και αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι νεότερος από τους Ναδάλ και Φέντερερ, έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να σταματήσει ως ο τενίστας με τα περισσότερα Grand Slam καριέρας. 

Μετά το όπεν της Μελβούρνης, ο κορωνοϊός πρόλαβε κάθε πιθανή εξέλιξη στο τένις. Όπως συνέβη σε όλα αθλήματα, οι ρακέτες έμειναν στο ντουλάπι για τέσσερις μήνες, αφού υπήρξε αναστολή σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις. Έτσι, όταν έγινε η επανεκκίνηση των αγώνων, στα γήπεδα βρίσκονταν μόνο οι προπονητές των αθλητών και μόνο όσοι ήταν απαραίτητοι για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών. 

Νόβακ Τζόκοβιτς
Νόβακ Τζόκοβιτς © EPA/SCOTT BARBOUR

Η κακή είδηση της χρονιάς, ήταν η ματαίωση του Γουίμπλεντον. Το πιο ιστορικό Grand Slam κατέστη αδύνατο να διεξαχθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη ματαίωση του συγκεκριμένου τουρνουά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στα δύο τελευταία σημαντικά τουρνουά της σεζόν, ήταν η ώρα της νέας γενιάς να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Αρχικά, στο US Open, ο Ντομινίκ Τιμ έγραψε ιστορία, καθώς κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε επίπεδο Grand Slam. Ο 27χρονος Αυστριακός είχε φτάσει τρεις φορές σε τελικό (2 στο Παρίσι, 1 στην Αυστραλία), όμως δεν είχε γευτεί τη χαρά της κατάκτησης του τροπαίου. Ωστόσο, στα γήπεδα της Νέας Υορκης ήρθε η ώρα να σπάσει το ρόδι. 

Στον τελικό της διοργάνωσης, έκαμψε την αντίσταση του επίσης νεαρού Αλεξάντερ Ζβέρεφ σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Μάλιστα, για να φτάσει στη νίκη, ο Τιμ χρειάστηκε να γυρίσει το ματς από το εις βάρος του 0-2 στα σετ.

Τέλος, στο ATP Finals που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο με τους 8 κορυφαίους του ranking list, αυτός που χαμογέλασε ήταν ο Ντανιήλ Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος αθλητής συναντήθηκε με τον Ντομινίκ Τιμ στον τελικό της διοργάνωσης (αποκλείοντας τους Ναδάλ και Τζόκοβιτς, αντίστοιχα στον ημιτελικό). Παρόλο που βρέθηκε πίσω στο σκορ, έκανε την ανατροπή και πανηγύρισε τον πιο σημαντικό τίτλο της μέχρι τώρα καριέρας του.

Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © EPA/IAN LANGSDON

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η χρονιά της εδραίωσης

Βέβαια, η προσοχή δεν θα μπορούσε να μην στραμμένη στους άξιους εκπροσώπους της Ελλάδας στο άθλημα, τους Στέφανο Τσιτσιπά και Μαρία Σάκκαρη. Οι δύο Έλληνες πρωταθλητές πρωταγωνίστησαν και αυτή τη σεζόν, αποδεικνύοντας πως η παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ένα απλό «πυροτέχνημα».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε το 2020 μία θέση κάτω από το career high του. Αυτό συνέβη τον Αύγουστο του 2019, όταν ο νεαρός τενίστας βρέθηκε στο νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης. Η αυλαία του 2020 τον βρίσκει στο νούμερο 6, έχοντας από πάνω του τους Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Τιμ, Μεντβέντεφ και Φέντερερ. 

Ο Έλληνας πρωταθλητής αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Όπεν, καλούμενος να υπερασπιστεί την περσινή του επιτυχία, όταν είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ωστόσο, δεν κατάφερε να επαναλάβει αυτό το επίτευγμα, αφού αποκλείστηκε πρόωρα, και συγκεκριμένα στον 3ο γύρο από τον Καναδό Μίλος Ράονιτς.

Την ίδια επίδοση σημείωσε και στο Αμερικάνικο Όπεν, καθώς αποκλείστηκε από τον Μπόρνα Τσόριτς στον τρίτο γύρο. Ένα παιχνίδι πάντως που θα μπορούσε κάλλιστα να το έχει κερδίσει, αφού απώλεσε 6 ματς μπολ!

Ωστόσο, στο Ρολάν Γκαρός, ο Τσιτσιπάς έλαμψε και πάλι. Με εκπληκτικές εμφανίσεις και αφού απέκλεισε τους Ντιμιτρόφ και Ρούμπλεφ, προκρίθηκε στα ημιτελικά του τουρνουά. Εκεί πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς, γνωρίζοντας πάντως την ήττα με 3-2 σετ.

Στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά της σεζόν, ο Τσιτσιπάς πήγε στο ATP Finals του Λονδίνου για να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει την περσινή σεζόν. Παρόλα αυτά, ο 22χρονος τενίστας δεν κατάφερε να προκριθεί από τον όμιλο, μένοντας πίσω από τους Ράφα Ναδάλ και Ντομινίκ Τιμ.

Μαρία Σάκκαρη
Μαρία Σάκκαρη © EPA/YOAN VALAT

Απογείωση για τη Μαρία Σάκκαρη

Όσο για τη Μαρία Σάκκαρη, η 25χρονη τενίστρια έχει μόνο καλά πράγματα να θυμάται από τη σεζόν που πέρασε. Μέσα σε αυτό το έτος, η Σάκκαρη έφτασε στην υψηλότερη θέση της καριέρας της και συγκεκριμένα στο νούμερο 20. Επίσης, πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας της, ενώ σημείωσε και την καλύτερή της επίδοση σε τουρνουά Γκραν Σλαμ.

Στο πρώτο major της σεζόν, το Αυστραλιανό Όπεν, η Μαρία έφτασε για πρώτη φορά στην καριέρα της στην τελική 16άδα. Ξεχώρισε η νίκη της επί της Μάντισον Κις, για να έρθει η Πέτρα Κβίτοβα να της κόψει το δρόμο για τα προημιτελικά.

Πριν το επόμενο Γκραν Σλαμ της σεζόν, η Σάκκαρη έζησε μια στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Συγκεκριμένα, στο Όπεν του Σινσινάτι, πέτυχε τη σπουδαιότερη νίκη της στο γυναικείο τένις, επικρατώντας της θρυλικής Σερένα Γουίλιαμς με 2-1 σετ. 

Επόμενη σημαντική στάση για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν η Νέα Υόρκη και το Αμερικάνικο Όπεν. Εκεί προκρίθηκε ξανά στην τελική 16άδα ενός τουρνουά Γκραν Σλαμ. Ωστόσο, εκεί την περίμενε η Σερένα Γουίλιαμς που πήρε τη ρεβάνς για την ήττα της στο Σινσινάτι.

Τέλος, η Σάκκαρη αγωνίστηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα της στον τρίτο γύρο του Ρολάν Γκαρός. Εκεί είχε μεγάλη ευκαιρία να πάρει την πρόκριση κόντρα στην Μαρτίνα Τρεβιζάν. Δεν μπόρεσε όμως να εκμεταλλευτεί τα δύο ματς πόιντ που είχε και μοιραία αποκλείστηκε από την επόμενη φάση.

Συνολικά ήταν μια ιδιαίτερη σεζόν για το άθλημα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε τα πάντα στον κόσμο. Το 2021 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αντρικό και γυναικείο τένις και όλοι ελπίζουμε σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες από τους Έλληνες πρωταθλητές.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ