Αθλητισμος

Η άνοδος και η πτώση του Ντελόντε Γουέστ

Πώς ξεθώριασε το «αμερικάνικο όνειρο» του σταρ του NBA

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντελόντε Γουέστ
© EPA/DAVID MAXWELL CORBIS OUT

Η τραγική ιστορία και οι «εσωτερικοί δαίμονες» του πρώην σταρ του NBA, Ντελόντε Γουέστ, με αφορμή ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media.

Ο Ντελόντε Γουέστ μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το «μεγάλο χαμένο ταλέντο» του NBA, όπως και πολλοί άλλοι. Το σίγουρο είναι ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του σε κορυφαίες ομάδες του αμερικανικού πρωταθλήματος, είχε τις ευκαιρίες να αποδείξει την αξία του και σε πολλές περιπτώσεις τα κατάφερε.

Ντελόντε Γουέστ
© EPA/CHRIS LIVINGSTON CORBIS OUT


Όλα αυτά εντός παρκέ. Οι «εσωτερικοί δαίμονες» που είχε να αντιμετωπίσει εκτός γηπέδων, φάνηκε πως ήταν πιο δυνατοί από την αγάπη του για την «πορτοκαλί» μπάλα.

Ο Ντελόντε Μόρις Γουέστ γεννήθηκε το 1983 στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, είναι μόλις 37 ετών, αλλά ήδη από την ηλικία των 30 θεωρήθηκε παλαίμαχος, με την τελευταία χρονιά που έπαιξε στο NBA να είναι το 2011-2012 (Ντάλας Μάβερικς). Η συνέχεια για τον ύψους 1.93 σούτινγκ γκαρντ τον θέλει να βολοδέρνει, χωρίς επιτυχία, σε ομάδες της Κίνας και της Βενεζουέλας.

Gamos Kefalogianni - Star


Πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα νέο ερασιτεχνικό βίντεο, που δείχνει τον Ντελόντε Γουέστ να δέχεται επίθεση και να γρονθοκοπείται σε ένα δρόμο στο Μέριλαντ. Φαινόταν σε άθλια κατάσταση, ίσως και άστεγος, αν και ο ίδιος το αρνείται. Ένα δεύτερο βίντεο που βγήκε στην επιφάνεια, μέσα από το ίδιο περιστατικό, δείχνει τον Ντελόντε Γουέστ, γυμνό από τη μέση και πάνω και με χειροπέδες στα χέρια, να ανακρίνεται βίαια από κάποιον αστυνομικό. Ο αστυνομικός που κατέγραψε και διέρρευσε το βίντεο στα social media, απομακρύνθηκε άμεσα από το σώμα.

The Beatles Arrive in Rishikesh India 1968 [HD]


Η αστυνομία της Prince George’s County του Μέριλαντ εξέδωσε ανακοίνωση πως δέχθηκε κλήση για καβγά μεταξύ δύο ανδρών στο πάρκινγκ MGM National Harbor καζίνο, κοντά στα σύνορα με την πολιτεία της Ουάσινγκτον. Ο ένας από τους άνδρες αιμορραγούσε στο πρόσωπο και αποφάσισαν να του «φορέσουν» χειροπέδες. Κανένας από τους δύο άνδρες δεν κίνησε νομικές διαδικασίες και μηνύσεις ή ζήτησε ιατρική βοήθεια.

Το βίντεο έχει σοκάρει την αθλητική κοινότητα και το NBA, ίσως πολλοί είχαν ξεχάσει εντελώς την ύπαρξη του Ντελόντε Γουέστ. Σαν να μην πάτησε ποτέ στα γήπεδα του μεγάλου πρωταθλήματος. Πολλοί συμπαίκτες του από το NBA έχουν προθυμοποιηθεί να τον βοηθήσουν έμπρακτα, ακόμα και ο αθλητής του NFL, Ντεζ Μπράιαντ. Άνθρωποι κοντά στον Ντελόντε Γουέστ ανέφεραν πως έχουν πολλές φορές στο παρελθόν προσπαθήσει να τον βοηθήσουν αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι «προσωπικοί του δαίμονες», η μανιοκατάθλιψη και τα φάρμακα, πάντα τον έφερναν σε λάθος αποφάσεις. Ίσως και πολλά παραπάνω, αν και οι στενοί συγγενείς του αρνούνται την σχέση του με τα ναρκωτικά και τον αλκοολισμό.

Ντελόντε Γουέστ
© EPA/DAVID MAXWELL CORBIS OUT


Ο Ντελόντε Γουέστ πέρασε οκτώ γεμάτες σεζόν στο NBA (2004-2012) και έδειξε στοιχεία μεγάλου αθλητή, αλλά δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ στο πικ της καριέρας του και της απόδοσής του. Τη μία μέρα έβαζε 20 πόντους, την επομένη συλλαμβάνεται για οπλοκατοχή και του περνάνε βραχιολάκι στο πόδι («μετέφερα τα όπλα σε πιο ασφαλές μέρος για να μην τα βρουν παιδιά στο σπίτι μου»), στο επόμενο ματς «βγάζει μάτια», την μεθεπόμενη τσακώνεται άσχημα με συμπαίκτες και κάποια στιγμή κυκλοφορούν φήμες πως έχει συνάψει σχέση… με τη μαμά του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Πολλοί λένε αυτή η φήμη είχε επηρεάσει τον «Βασιλιά» στην απόδοσή του, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Το μόνο σίγουρο είναι πως πέρασαν αρκετά εκατομμύρια δολάρια στα χέρια του Ντελόντε Γουέστ μέσα από συμβόλαια με ομάδες όπως Μπόστον Σέλτικς, Σιάτλ Σουπερσόνικς, Κλίβελαντ Καβαλίερς και Ντάλας Μάβερικς και στο τέλος, κάποιες άλλες φήμες λένε, πως ο ίδιος είναι άστεγος αυτό το διάστημα.

Ο Ντελόντε Γουέστ δεν είναι παράδειγμα χλευασμού ή λύπησης ή αυτός που θα τα «ακούσει» από όλους εμάς από την απ’ έξω επειδή δεν οργάνωσε καλά τη ζωή και τα οικονομικά του. Κανένας από εμάς δεν μπορεί να αφηγηθεί την προσωπική του ιστορία, τι σκέφτεται και τι αντιμετωπίζει. Ελπίζουμε μία μέρα να επιστρέψει νικητής, όπως και άλλοι σαν τον Ντελόντε Γουέστ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ