Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Ναι, βλέπω Survivor!

Και βαρέθηκα να βλέπω δεξιά και αριστερά αυτή την απόλυτη σιγουριά της υποτιθέμενης κουλτούρας

Παραδόξως έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα στα social media σχετικά με την ποιότητα του τηλεπαιχνιδιού survivor. Σχεδόν όλοι οι σχολιάζοντες  περιγράφουν με απέχθεια πόσο χαμηλού επιπέδου είναι αυτό το παιχνίδι απαξιώνοντας έμμεσα ή και ξεκάθαρα όσους το παρακολουθούν. Επειδή είμαι ένας από αυτούς που το βλέπει, όποτε μπορώ τουλάχιστον και βαρέθηκα να βλέπω δεξιά και αριστερά αυτή την απόλυτη σιγουριά της υποτιθέμενης κουλτούρας που κατακρίνει ό,τι δεν συμφωνεί με τα δικά της κριτήρια, πριν κάποιος/α σχολιάσει αρνητικά όσους το παρακολουθούν ας αναλογιστεί τα εξής:

 • Υπάρχει η έννοια της διασκέδασης και η έννοια της ψυχαγωγίας. Η ψυχαγωγία εμπεριέχει ένα κομμάτι επιμόρφωσης, γνώση για κάποιο θέμα που μεταδίδεται από το μέσο π.χ. ταινία, ντοκιμαντέρ, συναυλία, θέατρο κλπ ή ακόμα και μετάδοση ενός συναισθήματος ή συνειδητοποίησης. Η διασκέδαση είναι κάτι πιο απλό, όπως πχ ένας αγώνας ποδοσφαίρου ή ένας αγώνας τένις ή μια βόλτα στο λούνα παρκ για να κάνεις ‘’μπαλαρίνα’’ ας πούμε.

   

 • Το survivor προφανώς και ανήκει στην κατηγορία διασκέδαση και είναι εντελώς λάθος να συγκρίνεται με ψυχαγωγικές εκπομπές που έχουν σαν σκοπό τη γνώση ή την ευαισθητοποίηση σε κάποιο θέμα ή κοινωνικό γεγονός.

   

 • Δεδομένων των παραπάνω, ξέρετε κανέναν που μισεί την διασκέδαση είτε αυτό είναι μια βόλτα στο λούνα παρκ είτε κάτι άλλο εξίσου ‘’μη ψυχαγωγικό’’; Όλοι διασκεδάζουν, απλά διαφέρει ο τρόπος που το κάνουν.

   

 • Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα κριτήρια του τι είναι διασκεδαστικό ή ψυχαγωγικό και τι όχι διαφέρουν ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός αρκεί φυσικά η διασκέδαση κάποιου/ας να μην βλάπτει άλλους ανθρώπους. Άρα κάτι που για σένα θεωρείται κορυφαία διασκέδαση ή ψυχαγωγία μπορεί για κάποιον άλλο να είναι εντελώς αδιάφορο και το αντίστροφο.
  Σχετικα
  Αλέξη, πρόσεχε τι τάζεις
  Αλέξη, πρόσεχε τι τάζεις

   

 • Επομένως οι ίδιοι λόγοι που κάνουν κάποιον/α να δει έναν αγώνα τένις αποτελούν το κίνητρο για να δει κάποιος/α το survivor. Πριν κάνετε κριτική ειδικά οι άντρες σκεφτείτε τι κερδίζετε όταν βλέπετε έναν αγώνα ποδοσφαίρου και πόσο «ψυχαγωγικό» είναι κάτι τέτοιο ειδικά στο Ελληνικό πρωτάθλημα που κυριαρχεί η σαπίλα και η παρακμή εδώ και χρόνια.

   

 • Πολλοί μιλάνε για το πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο των παιχτών και ότι με δυσκολία μπορούν να αρθρώσουν μία σωστή πρόταση. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλά αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του συγκεκριμένου παιχνιδιού αλλά γενικότερο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας και του εκπαιδευτικού συστήματος. Απλά σε άλλες εκπομπές φαίνεται λιγότερο γιατί είναι περισσότερο στυλιζαρισμένες και προετοιμασμένες. Ας βάλουν την επόμενη φορά παίκτες από την Ελβετία ή τη Σουηδία που μιλάνε καλύτερα τη γλώσσα τους.

   

 • Κάπου διάβασα, ως αρνητική κριτική, ότι το survivor επειδή έχει νέους με ωραία σώματα αποθεώνει αυτού του είδους το ιδανικό. Εγώ προτείνω την επόμενη φορά να βάλει ευτραφείς κυρίους/ες έτσι ώστε να προτυποποιήσουμε την σωματική ασχήμια και την έλλειψη υγείας. Ίσως θα έπρεπε ν' αρχίσουμε να διδάσκουμε τα νέα παιδιά στα σχολεία να τρώνε γλυκά και σκουπίδια όλη μέρα και να καταργήσουμε και το μάθημα της γυμναστικής έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε να προτυποποιήσουμε τα ωραία και υγιή σώματα.
  Σχετικα
  Ποιοι πρώην Μαχητές και Διάσημοι του Survivor θα γίνουν «Νομάδες» στη Μαδαγασκάρη (εικόνες)
  Ποιοι πρώην Μαχητές και Διάσημοι του Survivor θα γίνουν «Νομάδες» στη Μαδαγασκάρη (εικόνες)

   

 • Επιπλέον η προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να επιβιώσουν και να πετύχουν τους στόχους κάτω από καθεστώς στέρησης τροφής και βασικών ανέσεων που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και να το ζεις για να εξερευνήσεις τα όρια σου μέσα σε καθεστώς σχετικής ασφάλειας, αλλά και να το παρακολουθείς σαν απλός θεατής. Από αυτή την άποψη είναι ένα κοινωνικό πείραμα του πως συμπεριφέρεται κάποιος όταν διεκδικεί ένα έπαθλο 100.000 ευρώ μέσα σε συνθήκες ελεγχόμενης στέρησης και ως προς αυτό αγγίζει τα όρια της κοινωνικής μελέτης, ειδικά όσο εξελίσσεται στο χρόνο και οι παίκτες δείχνουν όλο και περισσότερο τον πραγματικό τους χαρακτήρα και τις προθέσεις τους.

   

 • Αν θέλετε να δείτε τι σημαίνει πραγματικά σκουπίδια μην τα ψάχνετε σε εκπομπές διασκέδασης. Δείτε κάποια από τις πρωινές ή απογευματινές «δημοσιογραφικές» εκπομπές της ΕΡΤ όπου δημοσιογράφοι διορισμένοι απευθείας από τους κυβερνώντες, για να κάνουν προπαγάνδα, σας παραπληροφορούν λειτουργώντας ως προέκταση του γραφείου τύπου της κυβέρνησης. Και μάλιστα για τα σκουπίδια που καταναλώνετε βλέποντας την ΕΡΤ, την πλύση εγκεφάλου, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση που προσφέρουν τους πληρώνετε εσείς μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όλα αυτά βέβαια καλυμμένα με το μανδύα της ποιοτικής και «ψυχαγωγικής» εκπομπής. 

  Σας αρέσει να διαβάζετε τα άρθρα της A.V. Εμάς μας αρέσει να διαβάζουμε τις ιστορίες σας. Γράψτε μας και θα δημοσιεύουμε ό,τι μας στέλνετε στο [email protected]  

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5