1821 Digital Gallery
Γράμματα 309
ΤΕΥΧΟΣ 309

Γράμματα 309

Το όνομά της είναι λόλα Οι «πρώην» ιδιοκτήτες σκύλων συνηθίζουν να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους

Το όνομά της είναι λόλα
Οι «πρώην» ιδιοκτήτες σκύλων συνηθίζουν να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους, κατά προτίμηση πολύ μακριά από τα δικά τους σπίτια, και κοντά σε κάποια άλλα, εκτιμώντας ότι θα βρεθούν κάποιοι να τα μαζέψουν. Βεβαίως, ποτέ τους δεν αναρωτιούνται αν πραγματικά θα βρουν στέγη, γιατί προφανώς δεν τους νοιάζει. Το μόνο που τους επείγει είναι να ξεφορτωθούν το σκύλο τους. Έτσι βρήκαμε τη Λόλα. Κάθε φόρα που έβλεπε ένα αυτοκίνητο έτρεχε με λαχτάρα να το προλάβει. Περιμέναμε λίγες ημέρες, μήπως βρεθεί κάποιος να την υιοθετήσει, γιατί έχουμε, ήδη, πολλά αδέσποτα, αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι, τώρα η Λόλα ζει μόνη της στο κλουβί της και περιμένει ανυπόμονα την πραγματική καινούργια της οικογένεια. Εκτός από ότι είναι μια γλύκα, ήσυχη, υπάκουη και παιχνιδιάρα, προσαρμόζεται εύκολα και τρελαίνεται για αγκαλιές. Είναι μεσαίου μεγέθους, ιδανική για διαμέρισμα και έτοιμη για βόλτα μόλις τη φωνάξεις.
Θα δοθεί στειρωμένη. 697 2205996

Παπανδρέου, όπως λέμε Χατογιάμα...;
Μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα κατέρρευσε από την εξουσία. Από μια σαρωτική νίκη έναντι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος τον περασμένο Αύγουστο, κατέληξε χθες να ανακοινώνει δακρύβρεχτα ότι αποχωρεί από την ηγεσία. Αιτία αυτής της οικειοθελούς αποχώρησης είναι η διάψευση των πολλών προσδοκιών για τομές, μεταβολές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν στάθηκε ικανός να κάνει πράξη άμεσα. Υποσχέθηκε λιγότερη γραφειοκρατία και καταπολέμηση των αγκυλώσεων που δημιούργησαν οι πολλές δεκαετίες διακυβέρνησης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά μπρος στην απραγία, την καθυστέρηση και την αναβλητικότητά του, η δημοτικότητα της κυβέρνησής του έπεσε κάτω από το 20%.

Μικρό το χρονικό περιθώριο που του έδωσαν οι Ιάπωνες, που φημίζονται για την ταχύτητά τους σε κάθε έκφανση του πολιτισμού τους. Παράδειγμα προς μίμηση τόσο η παραίτηση, όσο και το περιθώριο δράσης που δόθηκε στον Χατογιάμα. Μια σύγκριση με την Ελλάδα, όπου η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις είναι μάλλον περισσότερο αναγκαία, καταδεικνύει την εγκληματική προσφορά χρόνου για εν λευκώ δράση από μέρους μας. Από πλευρά των πολιτών προς τους εκάστοτε κυβερνώντες. Για τις αγκυλώσεις που έχει δημιουργήσει στον τόπο η περίοδος της Μεταπολίτευσης κυρίως, ο πρωθυπουργός είναι συνυπεύθυνος και μετρά ήδη ο χρόνος αντίστροφα για εκείνον. (Ευτυχώς για σένα, στη μέτρηση αυτή πια το χρονόμετρο κρατούν άλλοι, πιο αυστηροί, πιο άτεγκτοι, πιο «Ευρωπαίοι», πιο τεχνοκράτες.) Του κ. Παπανδρέου το 9μηνο πλησιάζει και πολλοί πιστεύουν ότι θα συνοδευτεί με εθνικές εκλογές. Με έμμεση, δηλαδή, παραδοχή ανικανότητας, καθώς αν δεν κατάφερε τώρα τις τομές, με μία καθαρή εκλογική νίκη και με διαλυμένη την πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναρωτιέσαι εύλογα πότε θα καταφέρει να επιτύχει και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δομικών αλλαγών. Του κ. Παπανδρέου το 9μηνο πλησιάζει και εύχομαι από καρδιάς να μην ταυτιστεί με τα δικά σου τα σαράντα… 
Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

Αλλαγή ηθών
Αγαπητή ATHENS VOICE,
Τον παλιό εκείνο τον καιρό, αρκετοί από τους τότε Έλληνες μεγιστάνες χρησιμοποιούσαν τα πλούτη τους για να βοηθήσουν τη πατρίδα μας, ιδρύοντας σχολεία και ΑΕΙ, νοσοκομεία, φυλακές (γιατί όχι;), αγοράζοντας πολεμικά πλοία για το Ναυτικό μας, χτίζοντας Στάδια, και πάει λέγοντας.

Τη σήμερον ημέρα, οι αντίστοιχοι Έλληνες μεγαλοκαρχαρίες ξοδεύουν τα πλούτη τους (Κύριος οίδε πώς τα απέκτησαν!) προκαλώντας τον λαουτζίκο με τις πολυτελείς κοσμικές εκδηλώσεις τους και τις εικοσαριές των επαύλεών τους, τα γιοτ και τα ελικοδρόμιά τους, τρώγοντας τα λεφτά μας, επενδύοντας στις μαύρες τρύπες των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων (ξέπλυμα μαύρου χρήματος;) και άλλα πολλά, που δεν έχουν καμιά σχέση με το καλό της πατρίδας μας.

Πώς άλλαξαν τα ήθη μας τόσο δραστικά, από τότε μέχρι σήμερα;
Ευάγγ. Μουστάκας, ΗΠΑ

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5