1821 Digital Gallery
Asexual Revolution

Asexual Revolution

Παρά την αποχή από το σεξ, δηλώνουν ευτυχισμένοι

Στην πανσεξουαλική εποχή που ζούμε, είμαστε σε συνεχή αναζήτηση και εξερεύνηση διαφορετικών σεξουαλικών εμπειριών. Καινούργιοι όροι μπαίνουν στη καθημερινότητά μας για νέες σεξουαλικές τάσεις και συμπεριφορές. Ένας τέτοιος νέος όρος που ταράζει τα νερά και πάει αντίθετα στο ρεύμα της εποχής είναι οι ασέξουαλ, που ανακαλύφθηκαν σχετικά πρόσφατα, με το κυρίαρχο ρεύμα να τους αμφισβητεί και να αντιδρά απέναντί τους με μεγάλη δυσπιστία και καχυποψία.

Δηλώνουν υγιείς κι ευτυχισμένοι, παρά την αποχή από το σεξ, και πιο αποφασισμένοι και συσπειρωμένοι από ποτέ διεκδικούν δυναμικά το δικαίωμα στο να μην επιθυμούν σεξουαλική επαφή. Στον αντίποδα της σεξουαλικής απελευθέρωσης των 60s, ζητούν την παγκόσμια αποδοχή και αναγνώρισή τους ως επίσημος απελευθερωμένος σεξουαλικός προσανατολισμός. Παρότι ο ορισμός της ασεξουαλικότητας είναι ακόμα ασαφής και αμφιλεγόμενος, οι ίδιοι περιγράφουν φυσιολογική την κατάσταση που βιώνουν, χωρίς εμφανή παθολογικά ή ψυχικά αίτια.

«Δεν περιστρέφονται τα πάντα γύρω από το σεξ στη ζωή μου. Το αντίθετο, θα έλεγα… Αγαπώ βαθιά και αληθινά τα άτομα που με περιβάλλουν και ερωτεύομαι πλατωνικά, χωρίς να αναζητώ τη σεξουαλική επαφή. Έχω κάνει πολλές φορές σεξ στο παρελθόν, αλλά δεν με ικανοποιούσε καθόλου. Στην αρχή νόμιζα πως έφταιγαν οι άλλοι και πως θα ήμουν για πάντα δυστυχισμένη. Δεν είμαι ανοργασμική. Όταν έχω σεξουαλική ορμή δεν αναζητώ πια παρτενέρ να με ικανοποιήσει. Όταν αισθάνομαι αυτή την ανάγκη, αυνανίζομαι. Μου αρέσουν τα χάδια ή τα φιλιά, και τώρα που γνωρίζω τι μου συμβαίνει, έχω συμφιλιωθεί με τον εαυτό μου. Το σεξ είναι ο τελευταίος παράγοντας που με αφορά και με ενδιαφέρει». - Jenny, 29

Κάποιοι ασέξουαλ μπορεί έχουν σεξουαλική διέγερση και κάποιοι όχι, με μικρές διαβαθμίσεις στη μειωμένη τους libido. Το γεγονός παραμένει πως δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη. Γνωριμίες πάντως καταλήγουν σε πραγματικές φιλίες, ακόμα και σε γάμο, μέσα από την ηλεκτρονική κοινότητα του AVEN (Asexual Visibility and Education Network), που είναι το μεγαλύτερο φόρουμ αποδοχής, συμπαράστασης και υποστήριξης των ασεξουαλικών. Η Jenny, η Evangeline και ο David είναι τρεις από τα περισσότερα από 60.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, που ολοένα και πληθαίνουν. Οι ασέξουαλ αποτελούν πλέον μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αφού τελευταία έρευνα έδειξε ότι αποτελούν το ¼ του συνολικού πληθυσμού από το οποίο το 70% είναι γυναίκες.

Σχετικα
Info-diet 25/5/22: Έλληνες τράπερ: Πώς αντέχουν με τόσο γουναρικό καλοκαιριάτικα;
Info-diet 25/5/22: Έλληνες τράπερ: Πώς αντέχουν με τόσο γουναρικό καλοκαιριάτικα;

«Μου προκαλεί αποστροφή η ερωτική επαφή. Δεν είμαι άρρωστη ή ανώμαλη και δεν με ελκύει κανένα φύλο. Υπάρχουν πολλοί προκατειλημμένοι -από άγνοια κυρίως- που πρέπει να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στο ότι η ασεξουαλικότητα είναι σεξουαλικός προσανατολισμός, ενώ η αγαμία αφορά σε μία μεγαλύτερη ή μικρότερη αποχή από το σεξ (συνήθως όχι ακριβώς ηθελημένη). Είμαι άφυλη, δεν διαφέρω σε τίποτα από τους straight, gay, bisexual και απλώς θεωρώ πως το σεξ είναι υπερεκτιμημένο. Μπορώ να ζήσω μια χαρά και χωρίς αυτό». - Evangeline, 30

n

Η σημαία υπερηφάνειας και το ανάποδο τρίγωνο με αποχρώσεις μοβ-άσπρο-γκρι-μαύρο που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο των ασεξουλικών.

Σχετικα
Athens Voices 25.05.2022: Μαμά, η κοιλιά μου έχει βήχα
Athens Voices 25.05.2022: Μαμά, η κοιλιά μου έχει βήχα

«Όταν ήμουν δεκατριών, όλοι οι φίλοι μου μιλούσαν για το σεξ και την σεξουαλικότητα. Αισθάνονταν ότι έπρεπε να έχουν εμπειρίες ανάλογες με το πρότυπο του αρσενικού που μας έχουν επιβάλει. Εγώ απλώς δεν μπορούσα να τους καταλάβω. Ποτέ δεν είχα την ανάγκη αυτής της εμπειρίας. Είναι κάτι που τρομοκρατεί πολλούς ασέξουαλ». - David, 26

Το ερώτημα αν η ασεξουαλικότητα αποτελεί πράγματι προσανατολισμό ή παθολογική κατάσταση δεν έχει απαντηθεί. Το μοντέλο αυτό «ερωτικής» ζωής διχάζει την επιστημονική κοινότητα, που αδυνατεί προς το παρόν να ερμηνεύσει αυτό τον προσανατολισμό. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ερωτική επιθυμία μειώθηκε, ενώ η σεξουαλική δυσλειτουργία αυξήθηκε τόσο που οδεύουμε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο μιας ασεξουλικής εποχής. Στο μεγάλο φάσμα της σεξουαλικής απελευθέρωσης το θέμα της ασεξουαλικότητας είναι σύνθετο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανθρώπινη (α)σεξουαλικότητα είναι πιο πολύπλοκη από όσο έχει εκτιμηθεί μέχρι σήμερα.

Υ.Γ. Ίσως καμιά φορά, ένα κομμάτι κέικ να είναι προτιμότερο από το σεξ. «Η μαλακία δεν τυφλώνει, αν πετύχει μάλιστα, τύφλα να 'χει το σεξ!»

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5