Trending Now

Ποιος θα κάνει τον καλύτερο καφέ στο γραφείο; Τζένη vs Τσιτσόπουλος

To απόλυτο coffee challenge τώρα ξεκινά!

120741-270353.jpg
Τζένη Μελιτά
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_3747.jpg

Είναι Δευτέρα και με βρίσκει καθισμένη στα γραφεία του Athens Voice Radio λίγο ενοχλημένη με τους Ζορμπάδες και λίγο νοσταλγική για τις καλοκαιρινές βουτιές μου, που με αποχαιρετούν σιγά-σιγά. Όμως, νιώθω έτοιμη να το ρίξω στη δουλειά. Ναι, και βέβαια είμαι έτοιμη! Δεν θα δειλιάσω, δεν θα παραπονεθώ και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Ο κύριος Τσιτσόπουλος με κοιτά ειρωνικά από το απέναντι γραφείο. Γυρίζω κι εγώ το βλέμμα μου και του απαντώ αποφασιστικά. «Είμαι έτοιμη να εργαστώ σαν σκυλί, αλλά μου λείπει κάτι. Κάτι εντελώς απαραίτητο για να ξεκινήσω με φόρα αυτή τη σεζόν». «Μυαλό;» μου απάντα εκείνος. «Όχι, ανόητε! Έλα, εντάξει, ξέρεις τι μου λείπει. Είναι ο λόγος που ξυπνάμε κάθε πρωί; Ο καφές, βέβαια. Ο καφές, που μας συντροφεύει σε όλες τις στιγμές της ζωής μας, αλλά το πρωί στο γραφείο μου είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Ξέρεις τι θέλω τώρα; Έναν απολαυστικό, κρύο, ποιοτικό και αρωματικό καφέ». 

atk_5480.jpg

Τότε ήταν που άρχισε η μονομαχία για τα καλά. «Δεν φτάνει, κύριε Τσιτσόπουλε, που αμφισβητείτε την απέραντη όρεξή μου για δουλειά, θα μου πείτε ότι δεν έχουμε κι ιδέα από καφέ; Εμένα; Που οι μπαρίστας με ξέρουν με το μικρό μου; Τέτοια προσβολή δεν την ανέχομαι. Σε προκαλώ σε μία καφέ - μονομαχία. Όποιος φτιάξει τον καλύτερο καφέ στο γραφείο, θα στεφτεί βασιλιάς... ή βασίλισσα. Για αύξηση δεν το βλέπω, αλλά σημασία στις μέρες μας έχει το πρεστίζ». Και δέχτηκε.  

atk_3797.jpg

Χρειάζομαι βοήθεια...

crop.jpg

Τι το ’θελα; Δεν ήξερα πού να κρυφτώ για 2 μέρες. Παρόλη την εκπαίδευση που έχω περάσει στο παρελθόν πίσω από μπάρα… το να ανταγωνιστώ έναν Θεσσαλονικιό, που όχι μόνο το «έλα να πιούμε χαλαρά φραπεδάρα» το έχει ψωμοτύρι αλλά επιπλέον παίζει στα δάχτυλα τον εσπρέσο και έχει επίσης εντρυφήσει και σε πιο εκλεπτυσμένες επιλογές, με άγχωσε.
Χρειάζομαι βοήθεια. Μια και δυο, πάω στα Starbucks για να βρω το φίλο μου τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, Coffee Ambassador, τον απόλυτο ειδικό για τον καφέ, που ξέρει τα πολλά κι νους του κατεβάζει. Και αρχίσαμε το μάθημα. Συγκεντρώσου, Τζένη! Έχεις ένα challenge να φέρεις σε πέρας! Το κακό είναι ότι κι ο Στέφανος έκανε ακριβώς το ίδιο.

Ο Παναγιώτης μάς μίλησε για πολλά, όπως για το ότι τα Starbucks επιλέγουν μόνο την καλύτερη ποιότητα καφέ Arabica που καλλιεργείται σε υψόμετρο 900-1.500 μέτρων, ότι ειδικοί συνεργάτες τους ταξιδεύουν 18 εβδομάδες κάθε χρόνο στις χώρες προέλευσης καφέ, ανακαλύπτοντας τις καλύτερες και τις πιο σπάνιες ποικιλίες και ότι –άκου να δεις– οι δοκιμαστές του καφέ τους αξιολογούν 28 διαφορετικά δείγματα και δοκιμάζουν 168 ατομικές κούπες καφέ ανά ημέρα, περίπου 250.000 κούπες τον χρόνο μέχρι να ανακαλύψουν την ιδανική ποικιλία. Φοβερό;

split_screen-2.jpg

Τρομερό! Όμως, εγώ βιαζόμουν. Περίμενα να ακούσω κάτι που θα με βοηθούσε να φτιάξω τον τέλειο καφέ μόνη μου, στο σπίτι μου ή στο γραφείο μας. Έτσι δεν είχα στοιχηματίσει; Βρε, λες να εξευτελιστώ; Αποκλείεται! Λες και διάβασε τη σκέψη μου ο Παναγιώτης, μου πρότεινε τις Starbucks espresso κάψουλες που περιέχουν καφέ από 100% Arabica κόκκους και είναι ο τέλειος σύμμαχος για να φτιάξω το αγαπημένο μου ρόφημα στο σπίτι ή το γραφείο με μια απλή μηχανή Nespresso. Θα τα καταφέρω και μάλιστα έχω επιλογή ανάμεσα σε τέσσερις ποικιλίες με διαφορετικά αρώματα και γεύσεις: Espresso Roast, Colombia, Guatemala Antigua και Kenya. Πήρα τις απαραίτητες κάψουλες, πήρα τις απαραίτητες πληροφορίες και έφυγα για το σταθμό του Athens Voice Radio.

coffeee.jpg

Και το challenge ξεκινά...

Η δοκιμασία ξεκινά και εγώ ανασκουμπώνομαι με πείσμα. Ανέλαβα να φτιάξω ένα Iced Caramel Macchiato γιατί, όπως ξέρετε, είμαι λάτρης της καραμέλας και ήθελα να βάλω και την προσωπική μου σφραγίδα. Και φυσικά ήμουν σίγουρη ότι θα τα καταφέρω, μετά και τις οδηγίες που πήρα. 

Η συνταγή μου:
Ξεκίνησα ρίχνοντας παγωμένο γάλα μέσα σε μια κούπα γεμάτη με πάγο. 

atk_5607.jpg

Στη συνέχεια, έριξα μέσα 3 δόσεις εσπρέσο με κάψουλες Guatemala.
Μονοποικιλιακός καφές με νότες κακάο, λεμονιού και μπαχαρικών, ό,τι πρέπει για να το ταιριάξω με την καραμέλα (από ό,τι μου είπε ο Παναγιώτης...).

atk_5632.jpg

Και το απογείωσα ρίχνοντας από πάνω μπόλικη καραμέλα γάλακτος.

atk_5645.jpg

Το αποτέλεσμα ήταν μυθικό, τόσο σε άρωμα όσο και σε γεύση, και δηλώνω πια ότι έχω τη νίκη στο τσεπάκι μου. 

atk_5721.jpg

Ο Στέφανος, από την άλλη, διάλεξε να κάνει Freddo Cappuccino. Κάπως φτωχικό ακούγεται σε σχέση με το δικό μου, αλλά ο άτιμος το πέτυχε. 

Η συνταγή του:
Έβαλε πρώτα το γάλα μέσα στη γαλλική πρέσα και το πίεσε 6-7 φορές μέχρι να γίνει αφρόγαλα. Κάτι που δεν ήξερα ότι γίνεται!

atk_5506.jpg

Έπειτα τοποθέτησε το αφρόγαλα στο ποτήρι με τον πάγο. Βλέπεις, ο πανούργος μελέτησε καλά τις συμβουλές που μας έδωσαν και δεν έβαλε πρώτα τον καφέ με τον πάγο και από πάνω το γάλα...

atk_5530.jpg

Τελείωσε τον καφέ του προσθέτοντας τρεις κανονικές δόσεις espresso της ποικιλίας Colombia. Καλά διαβασμένος, έμαθε ότι δεν ταιριάζουν όλες οι ποικιλίες για όλους τους καφέδες. Παραδείγματος χάρη ο μονοποικιλιακός Colombia με ισορροπημένη γεύση, γεμάτο σώμα και νότες ξηρών καρπών είναι ό,τι πρέπει για Freddo Cappuccino. Και το αποτέλεσμα ήταν ομολογουμένως πολύ όμορφο και γευστικό. Αλλά, φυσικά, θα συμφωνήσεις ότι το δικό μου ήταν μακράν καλύτερο.

atk_5592.jpg

Α, και κάτι σημαντικό που θα το ξέχναγα! Τις κάψουλες δεν τις πετάμε στα σκουπίδια, τις ανακυκλώνουμε. Τα Starbucks διαθέτουν ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα ανακύκλωσης καψουλών στην Ελλάδα εντός των καταστημάτων τους, ώστε όλες οι κάψουλες να ανακυκλώνονται, διαχωρίζοντας τα υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Είναι σημαντικό ότι στο πρόγραμμα ανακύκλωσης των Starbucks μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιαδήποτε κάψουλα από οποιαδήποτε εταιρεία.

Εσύ αποφασίζεις!

coffeee2.jpg

Και τώρα ήρθε η ώρα σας! Με την καλή έννοια! The stage is yours! Θέλουμε απελπισμένα τη συμμετοχή σου για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία. 

 

 

 

Ψήφισε τον καλύτερο καφέ (δηλαδή τον δικό μου), συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα και θα έχεις κι εσύ τα τυχερά σου, αφού μπαίνεις στην κλήρωση για: 

  • 1 συσκευασία από το νέο Anniversary Blend
  • 1 συσκευασία Starbucks VIA (στιγμιαίος καφές) Anniversary Blend
  • 1 συσκευασία Starbucks Εspresso κάψουλες
  • Mια γαλλική πρέσα, ένα θερμός και μια κούπα από τα αγαπημένα μας Starbucks

Τρεις από εσάς, που θα μας βοηθήσετε, θα κερδίσετε το παραπάνω σετ. Τέλειο;

(*O διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και οι νικητές έχουν ενημερωθεί.)

 

Extra tips για να φτιάξεις τον τέλειο καφέ κι εσύ!
Τώρα, νομίζω, είμαι στη θέση να σας δωροδοκήσω λιγουλάκι. Θα σας αποκαλύψω κάποια tips που έμαθα από τον Παναγιώτη για τον καφέ:

ΤΟ ΝΕΡΟ
Το 98% του καφέ αποτελείται από νερό, οπότε το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι φρέσκο (φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο) για να δημιουργήσει κι αυτό με τη σειρά του μία γευστική κούπα καφέ.

Η ΦΡΕΣΚΑΔΑ
Η γεύση του καφέ ελαττώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να προστατεύεται από το φως, τη θερμότητα, το κρύο, άλλα τρόφιμα και την υγρασία. Συμβουλή: Ποτέ μην αποθηκεύετε συσκευασίες καφέ σε κόκκους στο ψυγείο ή τον καταψύκτη. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις συσκευές η υγρασία συμπυκνώνεται στον καφέ κάθε φορά που ανοίγονται, αποσπώντας με αυτόν τον τρόπο τη γεύση και τα αρώματά του. Αν πάλι παίρνετε espresso κάψουλες να τις φυλάτε σε σκιερό μέρος και να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης πριν την χρήση.

Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ
Η αναλογία καφέ και κατάλληλης ποσότητας νερού και γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα και εξαρτάται από τι καφέ φτιάχνετε (ζεστό - κρύο), τι καφέ χρησιμοποιείτε (αλεσμένο καφέ ή espresso κάψουλες), καθώς και το μέγεθος της κούπας / ποτηριού που έχετε. Οπότε, μη διστάσετε να ρωτήσετε τους baristas των Starbucks στην επόμενη επίσκεψή σας να σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή αναλογία για τον επόμενο καφέ που θα φτιάξετε στο σπίτι ή το γραφείο σας!

ΤΟ ΑΦΡΟΓΑΛΑ
Για freddo cappuccino επιλέγουμε γάλα χαμηλών λιπαρών ή εντελώς άπαχο και απλά το χτυπάμε με φραπεδιέρα ή το απλό μίξερ καφέ.

Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε να χρησιμοποιήσουμε μια γαλλική πρέσα, όπως έκανε ο Στέφανος. Απλώς βάζουμε το κρύο γάλα χαμηλών λιπαρών ή 0% στη γαλλική πρέσα και ανεβοκατεβάζουμε το έμβολό της περίπου 6-8 φορές και είναι έτοιμο.

open3.jpg

Εντάξει, τώρα είστε συνένοχοί μου και περιμένω τη στήριξή σας. Σας φιλώ γλυκά και ας κερδίσει ο καλύτερος. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι αυτός. Δεν είμαι καθόλου ανταγωνιστική. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ