1821 Digital Gallery
10 βίντεο αλλάζουν τον τρόπο που οδηγείς

10 βίντεο αλλάζουν τον τρόπο που οδηγείς

Προσοχή: περιέχει ακατάλληλα βίντεο για όσους δεν αντέχουν «ωμές» συγκινήσεις

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη του βίντεο. Διαθέτει την ικανότητα να οπτικοποιήσει και να ζωντανέψει περίπλοκα concepts, καμιά φορά σε βαθμό τέτοιο στον οποίο βάζει στην άκρη τον γραπτό και προφορικό λόγο. Η αμεσότητα του αλλά και τα ερεθίσματα που διεγείρει το καθιστά πανίσχυρο.

Μια τέτοια δύσκολη υπόθεση αποτελεί η ανάγκη να φτιάξεις ιστορίες βίντεο για την ασφαλή οδήγηση. Είναι τόσο αυτονόητη ανάγκη, όπως η αίσθηση της πείνας και της δίψας, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει καταγραφεί στο συμπεριφορικό μας DNA. Εφοδιασμένα με τεχνολογίες αιχμής και ασφάλειας, τα αυτοκίνητα σήμερα θωρακίζουν το μέγιστο δυνατό τον οδηγό. Παρόλα αυτά και για όσο όλα τα οχήματα είναι κατευθυνόμενα ακόμη από το ανθρώπινο χέρι, η ευθύνη παραμένει κυρίως στον οδηγό. Σε αυτό το πλαίσιο στον πυρήνα της επικοινωνίας βρίσκεται η υπευθυνότητα.

Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας αποτέλεσε έμπνευση για κάποιους χαρισματικούς ανθρώπους στην παγκόσμια διαφημιστική σκηνή και μας εκπλήσσουν ευχάριστα με την απόδοση των concept σε βίντεο. Όλες οι αλήθειες γύρω από την ασφαλή και υπεύθυνη οδήγηση συμπυκνωμένες σε μερικά λεπτά. Άλλοτε χιουμοριστικά, αλλά κατά κανόνα σκληρά.

Προσοχή: κάποια από τα παρακάτω βίντεο είναι ακατάλληλα για ανηλίκους και όσους δεν αντέχουν ωμές «συγκινήσεις».

Σχετικα
Σύνταγμα: Πεζός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά από τη Βουλή
Σύνταγμα: Πεζός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά από τη Βουλή

Embrace Life, Sussex Safer Roads Partnership

Με φόντο την οικογενειακή θαλπωρή ξεδιπλώνεται δημιουργικά μια ιστορία στην οποία ο πρωταγωνιστής δέχεται μια «αγκαλιά ζωής» από την κόρη και τη σύζυγο του. Ταινία πρώτης κλάσης, βωβή, με άκρως αφηγηματική εικόνα. 

Σχετικα
Είσαι ασφαλής. Όλα γίνονται με ασφάλεια
Είσαι ασφαλής. Όλα γίνονται με ασφάλεια

Everybody Hurts, TAC, Grey Worldwide Melbourne

Πώς ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα αλλάζει δραματικά τις ζωές μας. Το «everybody hurts» των REM μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό μουσικό χαλί. Σκληρή, ωμή, περιγραφική και βίαια δραματική. 

Heaven, BIVV-IBSR, Saatchi & Saatchi Brussels

Μια νύχτα πάρτυ όπως καμία άλλη. Παρέα νεαρών οδηγείται από την περιέργεια σε ένα σπίτι στο οποίο διαδραματίζεται ένα σκηνικό έκκλητου βίου… με πρωταγωνιστές δεκάδες ηλικιωμένους. Η υπογραφή «ο παράδεισος είναι καταπληκτικός για τους ηλικιωμένους! Οδήγησε με ασφάλεια» διαθέτει ένα μίγμα subtle χιούμορ για την αξία την ανθρώπινης ζωής και ισχυρής παρότρυνσης να είμαστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση.

WHODUNNIT?, Transport of London, WCRS

Υποδυόμενος τον μυθικό επιθεωρητή Ηρακλή Πουαρό, ο ήρωας διερευνάει ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο. Το έγκλημα είναι καλά κρυμμένο και αφού δείτε το βίντεο θα βεβαιωθείτε γιατί η απροσεξία και η χαμηλή παρατηρητικότητα μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές. Η βρετανική ευφυΐα φοράει τα καλά της. 

Unbearable, Sécurité routière, MullenLowe Grow France

Εφηβική τρέλα και ορμόνες, αλκοόλ, πάρτυ, φλερτ. Ευχάριστες εικόνες που σύντομα μετατρέπονται σε δραματικό σκηνικό, χωρίς κομμένες σκηνές και ωραιοποιημένα σενάρια. Ανέμπνευστα περιγραφικό και ωμό, αποτυπώνει καρέ-καρέ στο χρονικό μιας σκανδαλιάς η οποία οδηγείται σε θανατικό. Τρόμος, όχι η υποψία του. 

Στην ίδια κατεύθυνση, οι Γάλλοι αφηγήθηκαν μια πραγματική ιστορία στην οποία όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι. Δείπνο με φίλους στο σπίτι. Ένας φίλος έχει πιει αρκετά, ανίκανος να οδηγήσει. Μην τον αφήσετε να πάρει το αμάξι, προτείνεται του να πάρει ταξί, να τον πάει κάποιος σπίτι του, να μείνει σε εσάς. Σώστε τουλάχιστον μια ζωή.

 

Keys, BAG, Gestalt

Ένας υποψήφιος οδηγός τόσο τύφλα από το μεθύσι που δεν μπορεί να ανοίξει με το κλειδί το αμάξι του! Ο νεαρός ο οποίος περνάει μπροστά του, του προσφέρει την πιο (απρόσμενη) πολύτιμή βοήθεια: πετάει τα κλειδιά στη λίμνη. Ελβετικό χιούμορ με δραστική άποψη. 

Shame on you, DOE, LyleBailie International

Περίπου γνώριμη εικόνα από μια αυτοκινητιστική τραγωδία η οποία εξελίχθηκε πριν από χρόνια στην Ελλάδα και δυσκολευόμαστε να ξεχάσουμε. Πως μια συνάντηση για μπύρες με φίλους γίνεται θρίλερ; Ο υποδυόμενος ήρωας θα αντέξει την ντροπή να ζει έχοντας μόλις αφαιρέσει τη ζωή μιας τάξης νηπίων; Σε βάζει μονομιάς στη δράση και ο υπερ-ρεαλισμός της ταινίας σε «παγώνει». 

Αρκεί ένα μόνο λάθος. Δέστε αβίαστα τη ζώνη σας και δείτε μια ταινία που θα αποδείξει και επιδείξει αρκετούς λόγους γιατί αξίζει αυτή η μικρή ρουτίνα. 

Don’t look back, RSA Ireland, Irish International

Όλα θα ήταν αλλιώτικα αν δεν κοιτούσαμε πίσω. Με αυτή την αντίστροφη εξιστόρηση, μια γυναίκα γυρνάει πίσω τα χρόνια της ζωής της και κορυφώνεται σε ένα δραματικό στιγμιότυπο που αλλάζει για πάντα το βίο της. Το μωρό αποσπά την προσοχή της κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αυτή η απερίσκεπτη απόφαση να γυρίσει πίσω της κοστίζει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μια ζωή. 

Seatbelt Crew, Channel V/ VithU app, Ogilvy & Mather India

Στους δρόμους γεμάτους traffic της Βομβάης η διαφυλική κοινότητα της πόλης αναλαμβάνει τον ρόλο του «αγγέλου» για την υπεύθυνη οδήγηση. Υποδυόμενοι τους αεροσυνοδούς παροτρύνουν με ένα πραγματικά ξεχωριστό τρόπο τους οδηγούς να φορούν τις ζώνες τους και να οδηγούν προσεκτικά. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5