Smart Life

Πώς να επιλέξετε τις επόμενες ηλεκτρικές συσκευές σας

Τι πρέπει να προσέξουμε αγοράζοντας την επόμενη ηλεκτρική συσκευή

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Air Condition

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε

Ζούμε το καλοκαίρι που η ενεργειακή κρίση είναι πιο έντονη από ποτέ και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι πια τεράστια. Ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό και το σπίτι μας και φτάνοντας σε ολόκληρη τη γη, είναι σημαντικό έστω και τώρα να προστατεύσουμε τόσο το περιβάλλον, όσο και την τσέπη μας. Μια καλή αρχή είναι η αντικατάσταση των ηλεκτρικών μας συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Πιο πράσινες και σε βάθος χρόνου οικονομικότερες και για την τσέπη. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε καθώς επιλέγουμε τις επόμενες ηλεκτρικές συσκευές μας;

Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουμε συσκευές με την κατάλληλη ενεργειακή σήμανση. Οι αποδοτικότερες συσκευές είναι αυτές με πράσινη σήμανση (Α+++) και οι λιγότερο αποδοτικές είναι χρωματισμένες με κόκκινο (G). Πριν ωστόσο προβούμε σε κάποια αγορά θα πρέπει να έχουμε μελετήσει και τις ανάγκες μας. Το τι ακριβώς αναζητάμε.

Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αγορά συσκευών κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών και παράλληλα να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης δηλαδή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η απόσβεση της αγοράς μας με την συνεχόμενη αύξηση των λογαριασμών, θα είναι πιο σύντομη από ότι περιμένουμε. Μάλιστα μέσα στον Ιούνιο ανοίγει και η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή», που δίνει τη δυνατότητα στα ωφελούμενα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν έως και τρεις (3) ηλεκτρικές συσκευές. Πρόκειται για την άμεση επιδότηση για αγορά ηλεκτρικών συσκευών συγκεκριμένων προδιαγραφών κατανάλωσης, προς αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών.

Επιλέγοντας την επόμενη ηλεκτρική συσκευή γραφείου, όπως οθόνες ή laptops και εκτυπωτές είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσουμε την σήμανση «Energy Star». Πρόκειται για σήμα ποιότητα που φέρουν οι ηλεκτρικές συσκευές γραφείου που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης. Είναι συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η αγορά τους συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξουμε το συγκεκριμένο μέγεθος για τη συσκευή μας, πέρα από αυτήν που θα έχει την μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Τέλος, είναι σημαντικό να διαβάζουμε προσεκτικά της οδηγίες χρήσης κάθε νεοαποκτηθείσης συσκευής, έτσι ώστε να αντιληφθούμε τη σωστή συντήρηση και λειτουργία της, η οποία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 15-20%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ