Smart Life

Βοήθησε ένα παιδί που έχει χάσει τη μητέρα του να λάβει τη στήριξη που χρειάζεται

Στείλε και εσύ την ευχή σου για τη γιορτή της Μητέρας με την e-ανθοδέσμη αγάπης της Μέριμνας

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μητέρα και αγοράκι αγκαλιά
© Unsplash/ Jordan Whitt

Γιορτή της Μητέρας: Στείλε ευχές με την e-ανθοδέσμη αγάπης της Μέριμνας και βοήθησε ένα παιδί που έχει χάσει τη μητέρα του να λάβει τη στήριξη που χρειάζεται.

Η «Μέριμνα», με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, την Κυριακή 8 Μαΐου, προσκαλεί όλο τον κόσμο να γιορτάσει την ημέρα συμμετέχοντας στην εκστρατεία #anthodesmi_agapis. Ο στόχος της δράσης είναι να απαλύνει την οδύνη της απώλειας αγαπημένου προσώπου στηρίζοντας ένα παιδί που χάνει το γονιό του και διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον που το κατανοεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Ο θάνατος της μητέρας είναι ένα οδυνηρό γεγονός στη ζωή ενός παιδιού και αποτελεί την αρχή μιας δύσκολης περιόδου γι’ αυτό. Τα πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον ενός παιδιού που έχει χάσει την μητέρα του συχνά έρχονται σε δύσκολη θέση καθώς αναζητούν τον καλύτερο τρόπο να τα βοηθήσουν. Αναρωτιούνται πώς αισθάνεται το παιδί, ποιες επιπτώσεις θα έχει η σημαντική αυτή απώλεια στην εξέλιξή του και ακόμα τι να του πουν και πώς να το στηρίξουν.

 

Μέσω της δράσης #anthodesmi_agapis θα χρηματοδοτηθεί η στήριξη παιδιών και εφήβων που πενθούν την απώλεια της μητέρας τους. Με την κατάλληλη ψυχολογική στήριξη που παρέχει η Μέριμνα τα παιδιά αναπτύσσουν νέα ψυχικά αποθέματα για να διαχειριστούν το θρήνο τους. Ο θρήνος είναι μία μακρόχρονη διεργασία στη διάρκεια της οποίας το παιδί βιώνει οδυνηρές αντιδράσεις καθώς προοδευτικά προσαρμόζεται στην απουσία της μητέρας του, αναπτύσσει έναν εσωτερικευμένο δεσμό μαζί της και επαναπροσδιορίζει την ιστορία της ζωής του.

Κάθε μητέρα ακόμα και αν δεν είναι κοντά μας ζει για πάντα στην καρδιά μας. Δηλώστε τη δική σας συμμετοχή 3 – 9 Μαΐου ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  • Μπες στο merimna/anthodesmi_agapis
  • Όρισε το ποσό της δωρεάς σου
  • Γράψε την ευχή σου στη μητέρα της καρδιάς σου
  • Με την ολοκλήρωση της δωρεάς σου, η e-ανθοδέσμη αγάπης θα αποσταλεί στο email που έχεις ζητήσει. Ευχαριστήριο email και στην συνέχεια απόδειξη δωρεάς θα σταλεί στο δικό σου email.

Παιδική ζωγραφιά που δείχνει ήλιο που γελάει και ήλιο που κλαίει

Οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι της Μέριμνας παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική στήριξη και διευκολύνουν την προσαρμογή του παιδιού και της οικογένειας στην απώλεια αγαπημένου τους προσώπου. Το σύνολο συνεδριών για τη στήριξη κάθε παιδιού ή εφήβου για απώλεια γονιού από φυσικό αίτιο είναι περίπου τρεις μήνες. Η διάρκεια της στήριξης στην απώλεια γονιού από αιφνίδιο ή βίαιο θάνατο είναι ένα με δύο χρόνια.

Ποιες είναι οι ανάγκες ενός παιδιού που θρηνεί την απώλεια της μητέρας του;

  • Να κατανοήσει ακριβώς, τι συνέβη στο αγαπηµένο του πρόσωπο και γιατί.
  • Να έρθει σε επαφή και να εκφράσει τα συναισθήµατα που του προκαλεί η απώλεια.
  • Να διατηρήσει ζωντανή την ανάµνηση του αγαπηµένου του προσώπου.
  • Να αισθάνεται ότι µπορεί να συνεχίσει τη ζωή του και να επενδύσει σε άλλες σχέσεις.
  • Να δέχεται στήριξη από το περιβάλλον του.

Παιδική ζωγραφιά με ήλιο και ουράνιο τόξο από τη μία και ήλιο με βροχή από την άλλη

Πώς στηρίζουµε το παιδί που θρηνεί;

  • Ενηµερώνοντάς το έγκαιρα, αξιόπιστα και µε απλά λόγια.
  • Ενθαρρύνοντάς το να εκφράσει τα συναισθήµατά του.
  • ∆ιευκολύνοντάς το να διατηρήσει την ανάµνηση του προσώπου που πέθανε.
  • Ενισχύοντας τη συµµετοχή του στο οικογενειακό πένθος.
  • Εξασφαλίζοντας τη συνέχεια και τη σταθερότητα στις συνθήκες ζωής του.
  • Παρέχοντας υποστήριξη σε σταθερή βάση.

Παιδική ζωγραφιά με κόκκινη καρδιά που γράφει «μαμά σε αγαπώ»

Η «Μέριμνα» είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία που παρέχει φροντίδα σε παιδιά και τις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή και την απώλεια αγαπημένου τους προσώπου. Ιδρύθηκε το 1995 από εννέα επιστήμονες υγείας και παιδείας και  αποτελεί τη μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα με εξειδίκευση στην Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα και στη Συμβουλευτική Πένθους για παιδιά και εφήβους. Παρέχει δωρεάν ιατρονοσηλευτικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε παιδιά με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και τις οικογένειές τους μέσω της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, η οποία λειτουργεί στην Αττική και Συμβουλευτική Στήριξη στο Πένθος σε παιδιά που βιώνουν την απώλεια αγαπημένου προσώπου μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων Στήριξης Παιδιών και Οικογενειών στο Πένθος, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, πραγματοποιεί εξειδικευμένες επιμορφώσεις για επαγγελματίες υγείας και παιδείας, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίζουν παιδιά, οικογένειες και σχολικές κοινότητες, που βιώνουν είτε την σοβαρή ασθένεια, είτε την απώλεια. Περισσότερες πληροφορίες: www.merimna.org.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ