Smart Life

Το πρόγραμμα Family Bond της Volvo Cars δείχνει τον δρόμο για όλους τους γονείς

Έτσι έχουν χρόνο για ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας με έγκυο γυναίκα κοιτούν laptop

Η Volvo Cars δίνει σε νέες μητέρες και πατέρες, συμπεριλαμβανομένων ομοφύλων, παρένθετων και θετών γονέων, 24 εβδομάδες γονικής άδειας μετ’ αποδοχών

Από τη μέρα που γεννιόμαστε, βρισκόμαστε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, αλλά για να φτάσουμε εκεί που πρέπει να είμαστε χρειάζονται εξαιρετικοί άνθρωποι. Άνθρωποι που θέλουν να είναι μέρος σε κάτι που αλλάζει τη ζωή.

Ο Σταμάτης (για την παρέα Σταμ), μας στέλνει στο ομαδικό chat τις φωτογραφίες από τον νεογέννητο γιο του, τον Λιάντερ (για τον παππού και τη γιαγιά Λέανδρος, για όλο τον υπόλοιπο κόσμο Λίο). Έφυγε από την Ελλάδα για σπουδές στη Γαλλία, γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο με την Τζεν (για την παρέα Τζένη) από την Ταϊβάν, ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι. Δύο άνθρωποι από διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες που αποφάσισαν να διανύσουν μαζί τον δρόμο για τις αναζητήσεις τους. Προσπαθώντας να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια, έχουν την τύχη και τη χαρά να εργάζονται σε μια εταιρεία που προωθεί την ισότητα και τη διαφορετικότητα.

Ανάμεσα στα χαμογελαστά emoticons που του στέλνω και τα βιντεάκια που μου περνά με τις μούτες του μικρού Λίο από τις πρώτες μέρες της συγκατοίκησής τους, μου εξηγεί πως το πρόγραμμα «Family Bond» της Volvo Cars παρέχει γονική άδεια 24 εβδομάδων με αποδοχές, σε όλους τους εργαζομένους, αφού από την 1η Απριλίου 2021, η Volvo Cars ενέταξε τους 40 και πλέον χιλιάδες εργαζομένούς της ανά τον κόσμο σε μία νέα πολιτική γονικής αδείας με αποδοχές ανεξαρτήτως φύλου.

Σε όλα τα εργοστάσια και τα γραφεία της, η Volvo Cars δίνει σε νέες μητέρες και πατέρες, συμπεριλαμβανομένων ομοφύλων, παρένθετων και θετών γονέων, 24 εβδομάδες γονικής άδειας μετ' αποδοχών. Έτσι έχουν χρόνο για ό,τι έχει μεγαλύτερη σημασία.

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Volvo Cars

«Σημασία έχει να δεθεί με τη μυρωδιά και τους ρυθμούς της καρδιάς σου» λέει ο Σταμ την ώρα που έχει τον Λίο κοντά στη μασχάλη του. «Σε παίρνω σε λίγο» μου λέει, την ώρα που ακούω λέξεις που δεν μπορώ να καταλάβω και καταλαβαίνω τη φωνή της Τζεν.

Περιμένοντας την επόμενη βιντεοκλήση, συνειδητοποιώ τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που ωφελεί τα παιδιά, τα οποία στην κρίσιμη φάση της ανάπτυξής τους έχουν κοντά τους γονείς τους – δίπλα στους οποίους στέκεται η Volvo Cars. Που ωφελεί τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι χωρίς το οικονομικό άγχος αλλά κι αυτό της απουσίας από την εργασία τους μπορούν να εστιάσουν στον ρόλο τους ως γονείς. Που ωφελεί την κοινωνία με την ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών. Και που ωφελεί και την ίδια εταιρεία – αφού επωφελείται από την καλύτερη απόδοση των εργαζομένων.

Family Bond by Volvo Cars: It’s Time

Γκουγκλάρω και πέφτω στο viral video «It’s Time» της Volvo Cars που επικοινωνεί το πρόγραμμα «Family Bond», μια state of art καμπάνια, και πλοηγούμαι στο site για να μάθω περισσότερα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα που υποστηρίζει την ισότητα των γονέων όλων των φύλων», είχε δηλώσει ο Håkan Samuelsson (Χόκαν Σάμιουελσον), ο απερχόμενος CEO της Volvo Cars, εξηγώντας πως «είμαστε πάντοτε μία εταιρεία ανθρωποκεντρική και προσανατολισμένη στην οικογένεια. Μέσω του προγράμματος Family Bond, επιδεικνύουμε και βιώνουμε τις αξίες  μας, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενδυναμώσουν τη μάρκα».

Η παγκόσμια πολιτική της Volvo Cars αντλεί έμπνευση από την εθνική νομοθεσία στη μητρική αγορά της, τη Σουηδία, που φημίζεται σε όλο τον κόσμο για τη γενναιόδωρη πολιτική γονικών αδειών που εφαρμόζει, με σημαντικά οφέλη για τους γονείς και τα παιδιά κατά τις πρόσφατες δεκαετίες. Αποτελεί δε συνέχεια του πιλοτικού σχήματος που εφαρμόστηκε σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική το 2019, στο οποίο το 46% των υποψηφίων ήταν πατέρες.

Άνδρας και αγόρι κάθονται σε τραπέζι

Η παγκόσμια πολιτική της Volvo Cars είναι πιο συμπεριληπτική και υποστηρικτική σε σχέση με πολιτικές που ισχύουν ανά τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνει όλα τα πρόσωπα που κατοχυρώνονται νομικά ως γονείς, συμπεριλαμβανομένων θετών, αναδόχων και τεκμαιρόμενων γονέων που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, καθώς και των μη βιολογικών γονέων σε ομόφυλα ζευγάρια. Ορισμένες χώρες δεν παρέχουν καθόλου γονική άδεια με αποδοχές στους νέους γονείς ή εξαιρούν ομάδες γονέων – το τελευταίο ισχύει ιδιαίτερα για τους πατέρες.

Να ένα ένας οδηγός για την αλλαγή που μπορεί να θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο, να ένας τρόπος για τον ηγετικό ρόλο μίας εταιρίας. Να ενσωματώνεις την εταιρική κουλτούρα και τις αξίες ενισχύοντας την απόδοση, ενδυναμώνοντας την επιχειρηματική σου δραστηριότητα.

Γυναίκα φορά μπουφάν σε μικρό παιδί

Όπως διαβάζω, μελετώντας το αποτέλεσμα του πιλοτικού προγράμματος για τη γονική άδεια, η εταιρεία είδε ότι οι εργαζόμενοι εκτίμησαν τη συγκεκριμένη πολιτική ως συμπεριληπτική, ουδέτερη ως προς το φύλο και ευέλικτη στην κάλυψη των ατομικών αναγκών. Από τις μελέτες προέκυψαν επίσης σημαντικά συμπεράσματα για το πώς μπορεί να ενθαρρυνθούν ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι ώστε να κάνουν χρήση της γονικής άδειας, αλλά και το πώς μπορεί να γίνει η γονική άδεια και για τους δύο γονείς ο νέος «κανόνας».

Πόσοι νέοι άνθρωποι δεν ανησυχούν για τη λήψη γονικής άδειας πιθανολογώντας για επιπτώσεις στην καριέρα τους; Πόσοι νέοι άνθρωποι συχνά δέχονται πιέσεις από τη γενικότερη νοοτροπία για το είναι αναμενόμενο από τους πατέρες στον εργασιακό στίβο και το σπίτι;

Αγόρι σε παιδικό δωμάτιο

Παρουσιάζοντας τη γονική άδεια των 24 εβδομάδων ως προεπιλογή, η Volvo Cars στοχεύει στη δημιουργία ενός «αυτόματου αποτελέσματος» – στην ουσία, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά πιθανό να ακολουθήσουν μία προεπιλεγμένη δυνατότητα. Η διφορούμενη γλώσσα, όπως «έως 24 εβδομάδες», αποφεύγεται, καθώς όταν υπάρχει αβεβαιότητα τείνουμε να προβλέπουμε αρνητικά αποτελέσματα.

Με τη χρήση πρακτικών όπως αυτές, η Volvo Cars στοχεύει να άρει τη σύγχυση και τα πολιτιστικά εμπόδια και να εμφυσήσει σιγουριά στους γονείς.

Επιδεικνύοντας περαιτέρω την δέσμευσή της στον περιορισμό του χάσματος ανάμεσα στα φύλα, η Volvo Cars θα ανακοινώνει τα ποσοστά συμμετοχής με την πάροδο του χρόνου, ώστε οι άλλες εταιρείες να μπορούν να μάθουν από την πρόοδό της.

Αγόρι σε καναπέ

Η οθόνη «κουδουνάει» ξανά και με το που ανοίγω την κάμερα βλέπω τον μικρό Λίο με την κουδουνίστρα του. «Τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει;» ρωτώ τον Σταμ, την ώρα που προσπαθώ να καταλάβω τις αντιδράσεις του. «Σημασία έχει να γίνει εξαιρετικός άνθρωπος» μου απαντά αφοπλιστικά. Family Bond, indeed!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ