Smart Life

Υπάρχει το τέλειο νερό;

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και δοκίμασε το AQUA Carpatica

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pexels-pixabay-40784.jpg

Ο κίνδυνος της παρουσιάς νιτρικών στο πόσιμο νερό και πώς να τον αποφύγεις

Την πρώτη μέρα του 2022 πήρα μια σημαντική απόφαση για το καινούργιο έτος: να προσέχω περισσότερο τον εαυτό μου. Να τρέφομαι σωστά, να αθλούμαι περισσότερο, να κοιμάμαι καλά και να πίνω πολύ νερό. Δεν γινόταν αλλιώς. Η ακινησία των δύο προηγούμενων χρόνων και η ασταμάτητη μαγειρική της καραντίνας είχε αφήσει τα αποτυπώματά της πάνω στο σώμα μου, σε τέτοιο βαθμό που για πρώτη φορά στη ζωή μου τα αποτελέσματα μια απλής εξέτασης αίματος δεν ήταν ανάμεσα στα φυσιολογικά όρια. Έπρεπε κάτι να αλλάξω και μάλιστα άμεσα.

Ξεκίνησα κολυμβητήριο, έκοψα τελείως τα γλυκά, και εμπλούτισα τη διατροφή μου με λαχανικά και φρούτα. Το μόνο που δεν μπόρεσα να βελτιώσω ήταν η ποσότητα του νερού που κατανάλωνα καθημερινά. Ανήκω στους ανθρώπους που μπορεί να μην πιουν ούτε σταγόνα νερού ολόκληρη τη μέρα χωρίς καν να το καταλάβουν (οι φίλοι μου με φωνάζουν χαϊδευτικά «κάκτο») ή ακόμα και να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο ρόφημα, όπως είναι ο καφές. Μέγα λάθος. Που γίνεται μεγαλύτερο αν σκεφτούμε ότι το 70% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Το πρόβλημά μου είναι ότι (όπως και σε πολλούς ακόμα ανθρώπους) δεν μου αρέσει η… γεύση του νερού! Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα μου έδωσε χωρίς να το περιμένω η φίλη μου η Λένα, πριν μερικούς μήνες.

44.jpg

Η Λένα διένυε τότε τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της στο πρώτο της παιδί και ο γιατρός της, της είχε συστήσει να πίνει εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγει την κατανάλωση νιτρικών που βρίσκονται στο νερό - μια πληροφορία που δεν είχα ξανακούσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Από ό,τι φαίνεται τα νιτρικά (N03) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, πολύ ευεργετικές για τα φυτά, αλλά επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για τις έγκυες και τα βρέφη. Στα μωρά προκαλούν Μεθεμοσφαιριναιμία, μία ασθένεια που μπλοκάρει το οξυγόνο στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει στην ασφυξία, ενώ εξαιτίας των νιτρικών έχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις τερατομορφώσεων στις εγκύους. Επιπλέον η υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά στο πόσιμο νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον μεταβολισμό (ιδίως στον θυροειδή), αλλά και στο κυκλοφοριακό σύστημα. Μάλιστα, για όλους αυτούς τους λόγους 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση για ένα επιτρεπόμενο όριο νιτρικών που αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες.

Τι είναι τα Νιτρικά

Όπως ήταν φυσικό η Λένα είχε πανικοβληθεί. Μετά από ενδελεχή έρευνα σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της αγοράς, κατέληξε σε ένα που κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις της. Έτσι, έμαθα κι εγώ για το AQUA Carpatica, ένα φυσικό μεταλλικό νερό που πηγάζει στα Καρπάθια Όρη, έναν τόπο που παραμένει προστατευμένος από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και άρα παρθένος ακόμη και σήμερα. Το AQUA Carpatica έχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε πλούσια μεταλλικά στοιχεία (τους λεγόμενους φυσικούς ηλεκτρολύτες), είναι πλούσιο σε διττανθρακικά άλατα που βοηθούν στη χώνεψη, κυρίως όμως είναι το μοναδικό νερό στον κόσμο με σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε Νιτρικά, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για βρέφη, μικρά παιδιά και εγκύους.

aqua_oct-dec172.jpg

Χάρη στην ενθουσιασμένη φίλη μου, πείστηκα και εγώ να δοκιμάσω αυτό το θαυματουργό νερό. Και ευτυχώς! Η γεύση του -απαλή, βελούδινη, χωρίς καμία απολύτως επίγευση- ήταν ακριβώς αυτό που έψαχνα! Εκτός από το φυσικό μεταλλικό νερό AQUA Carpatica δοκίμασα και το φυσικώς ανθρακούχο, που χρωστάει όλα τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του στην υπόγεια διαδρομή του νερού στην πηγή των Καρπάθιων Όρων – μια διαδρομή που διαρκεί 40 ολόκληρα χρόνια!

Καρπάθια Όρη

Υποπτεύομαι ότι αυτή η μοναδική του γεύση οφείλεται στη μηδενική (στο ανθρακούχο νερό) ή στην ελάχιστη (στο μεταλλικό) παρουσία των νιτρικών. Σίγουρα πάντως δεν είναι τυχαίο που το AQUA Carpatica έχει λάβει 60 Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις για την ανώτερη γεύση και την ποιότητά του και μάλιστα μόλις στα δέκα χρόνια κυκλοφορίας του. Σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε, ειδικά αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ