Smart Life

Ακόμα να διαλέξεις το δικό σου smartwatch;

Τα wearables και ειδικά τα smartwatches είναι εργαλεία που μας παρακινούν σε έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Μήπως έχει έρθει η ώρα να επιλέξετε το δικό σας;

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένα smartwatch αποτελεί το πρώτο εργαλείο προοληπτικής ιατρικής για τον χρήστη.
© Luke Chesser / Unsplash

Τα smartwatches αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία gadgets. Το PLAISIO φέρνει μερικές προτάσεις που θα αλλάξουν την καθημερινότητα σας.

Τα smartwatches αποτελούν πιθανότατα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία gadgets. Ένα έξυπνο ρολόι άλλωστε δε μετράει απλά τα βήματά μας κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά παρακολουθεί τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας μέσα από μια σειρά δεικτών και στοιχείων -από τον καρδιακό παλμό και τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα, μέχρι τα επίπεδα του στρες και την ενέργεια του σώματος. Το smartwatch άλλωστε αποτελεί το No 1 εργαλείο της προληπτικής ιατρικής, ενημερώνοντας τον χρήστη μόλις αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, προκειμένου εκείνος να επισκεφθεί τον γιατρό του.

Μέσα από το λογισμικό του, το smartwatch ενθαρρύνει τον χρήστη να υιοθετήσει έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής, προσφέροντάς του κίνητρα για να αυξήσει την κίνησή του κατά τη διάρκεια της μέρας του. Καταγράφει κάθε μορφή άσκησής του ενώ παρακολουθεί ακόμα και τον ύπνο του με απώτερο σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα της ξεκούρασής του, μέσα από προσωποποιημένες συμβουλές και προτάσεις. Ορισμένα μοντέλα αλλάζουν άρδην την εμπειρία της προπόνησης με τα προγράμματα εκγύμνασης και την πρόσβαση σε δεδομένα που προσφέρουν, ενώ άλλα έρχονται με ενσωματωμένη μνήμη για τοπική αποθήκευση τραγουδιών.

Σε γενικές γραμμές τα smartwatches που θα βρεις στην αγορά ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ και φτάνουν έως και κάμποσες εκατοντάδες. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι ακριβώς ψάχνεις από ένα έξυπνο ρολόι, τι δυνατότητες δηλαδή θέλεις να έχει αυτό που θα επιλέξεις και για τι είδους χρήση το προορίζεις. Αν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά smartwatch, μπορείς να ξεκινήσεις από μία προσιτή οικονομικά πρόταση και αφού… πάρεις το κολάι και εξοικειωθείς μαζί της, να προχωρήσεις σε κάποια πληρέστερη και ακριβότερη, αν δεις ότι η πρώτη δε σε καλύπτει πλέον. Έλα να δούμε ποιοι κατασκευαστές δραστηριοποιούνται στον χώρο και τι έχουν να προσφέρουν.

Samsung

samsung - smartwatch

Οι προτάσεις της Samsung δίνουν έμφαση στο look και την αισθητική. Μίνιμαλ στην πλειοψηφία τους, απευθύνονται στο ανδρικό και γυναικείο κοινό που αναζητά ένα smartwatch αξιόπιστο, συμβατό με το smartphone τους και με πληθώρα δυνατοτήτων που όμως να είναι όσο πιο κοντά γίνεται εμφανισιακά με ένα «παραδοσιακό» ρολόι. Κατασκευασμένα από premium υλικά και με στιβαρή συναρμολόγηση, smartwatches όπως το Galaxy Watch 4 έρχονται σε εκδόσεις με διαφορετικό σχεδιασμό, προσανατολισμό και επιρροές, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης που συνδυάζει το κλασικό με την τεχνολογία αιχμής.

Apple

apple - smartwatch

Τα smartwatches της Apple αποτελούν την ιδανική πρόταση για όσους διαθέτουν iPhone -οι κάτοχοι Android δεν έχουν λόγο να τα προτιμήσουν. Λέμε «smartwatches» αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ρολόι, το Apple Watch, απλά σε διαφορετικές εκδόσεις. Η πιο πρόσφατη είναι η Series 7 η οποία κυκλοφορεί σε μεγέθη 45 και 41 χιλιοστών. Είναι ανθεκτική στο νερό, προσφέρει δυνατότητα πραγματοποίησης ηλεκτροκαρδιογραφήματος ενώ διαθέτει και GPS. Για κάτι πιο λάιτ σε διαστάσεις και δυνατότητες υπάρχει το Apple Watch SE ενώ για τους λάτρεις του τρεξίματος υπάρχει και η έκδοση της Nike που έρχεται με το Nike Run Club. Για κάτι πιο οικονομικό προτίμησε το παλαιότερο Series 3.

Garmin

garmin - smartwatch

Η Garmin θεωρείται η κυρίαρχος εταιρεία στον χώρο των smartwatches και των wearables γενικότερα και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Ρολόγια όπως το epix, τα fenix 7, 7S και το Venu 2 Plus είναι μακράν τα καλύτερα που θα βρεις στην αγορά, προσφέροντας πληθώρα δυνατοτήτων καταγραφής και ενσωματώνοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων κάθε λογής αισθητήρων, δυνατοτήτων πλοήγησης, χαρτών, σπουδαίας αυτονομίας κ.α. Στην πράξη βέβαια, να ξέρεις ότι ακόμα κι αν επιλέξεις ένα από τα φθηνότερα μοντέλα της εταιρείας θα απολαύσεις την ίδια ακρίβεια, ποιότητα και γκάμα λειτουργιών.

Xiaomi

xiaomi - smartwatch

Ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση με τα smartphones της, η Xiaomi μπήκε στον χώρο των smartwatches με λύσεις αξιόπιστες αλλά και εξαιρετικά προσιτές οικονομικά. Οι προτάσεις της Xiaomi είναι συμβατές με iOS και Android και καλύπτουν κάθε γούστο και ανάγκη, περιλαμβάνοντας ρολόγια στρογγυλά και ορθογώνια, με μεγάλο και μικρότερο εύρος δυνατοτήτων αλλά σε κάθε περίπτωση ασυναγώνιστη σχέση τιμής/απόδοσης. Όποια λύση και αν επιλέξεις πάντως, από το Mi Watch Lite μέχρι το πλήρες Mi Watch, θα έχεις πλήρη καταγραφή αθλητικών δραστηριοτήτων, παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού και ύπνου, μεγάλη αυτονομία, αντοχή στο νερό, κάλυψη GPS και πολλά άλλα.

Huawei

huawei  - smartwatch

Η γκάμα smartwatches της Huawei είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η κινεζική εταιρεία έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια σπουδαία πρόοδο, χαρίζοντάς μας ρολόγια με τόσο υψηλά στάνταρ κατασκευής που δε μοιάζουν επ’ ουδενί με smartwatches. Συσκευές όπως το Watch 3 Pro Elite που έρχεται σε εκδόσεις από ατσάλι και τιτάνιο (!) θα σε αφήσουν άφωνο με τη στιβαρότητα και την εμφάνισή τους, χωρίς φυσικά να υστερούν σε δυνατότητες και λειτουργίες, καθώς έχουν ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο, Bluetooth, NFC, Wi-Fi/LTE, μέχρι και ανίχνευση θερμοκρασίας του χρήστη! Καταγράφουν δεκάδες ή και εκατοντάδες είδη προπόνησης ενώ είναι συμβατά με iOS και Android.

Fitbit

fitbit - smartwatch

Έχοντας ξεκινήσει από τα smartbands -και αριστεύσει σε αυτά- ήταν απλά θέμα χρόνου για τη Fitbit να περάσει και στην κατηγορία των smartwatches. Τα μοντέλα της Fitbit δεν είναι πολλά όμως ενσωματώνουν τις αποκλειστικές της τεχνολογίες, προσφέροντας λεπτομερή καταγραφή δεδομένων κίνησης και υγείας καθώς και πρόσβαση στην -επί πληρωμή- πλατφόρμα της εταιρείας, Calm (ό,τι πρέπει για αποτελεσματικότερη ξεκούραση, διαλογισμό και ευεξία). Με αισθητήρες που θα σου δώσουν πλήρη εικόνα του οργανισμού σου, παρακολούθηση ύπνου και στρες και χρήσιμες προτάσεις για τη βελτίωση του τρόπου ζωής σου, τα Versa και Sense θα σε καλύψουν πλήρως.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ